Pe nedrept, poveştile de dragoste sunt privite câteodată cu suspiciune în literatură. Te aştepţi la dulcegării, la patetism, la fraze simple şi poveşti liniare. Din fericire însă, prejudecata asta e profund greşită. Sunt poveşti minunate de dragoste în literatură, care transmit emoţii reale, care sunt frumos scrise sau care uimesc. Sunt poveşti diferite de dragoste, care îţi arată că iubirea nu înseamnă stereotipii şi că fiecare întâmplare, oricât de inedită ar fi, capătă alt sens astfel. Iată zece dintre ele:
1. Gemenii de Cărtărescu e o poveste dincolo de trup, de biologie şi de identitate, care începe în concret şi se termină în ireal. Într-un Bucureşti fantastic, doi adolescenţi descoperă iubirea şi trăiesc o nebănuită metamorfoză.
2. Ada sau Ardoarea de Vladimir Nabokov este povestea incestuoasă, stranie şi încurcată a lui Van şi Ada (fraţi vitregi), a căror pasiune secretă începe în copilărie, într-un timp nedefinit, pe Antiterra.
"Mă pui la zid, iubitule, a spus Ada zâmbind palid. Nu ştiu. Te ador. Nu voi mai iubi pe nimeni niciodată aşa cum te ador pe tine, niciodată şi niciunde, nici în eternitate, nici în terrenitate, nici în Ladore, nici pe Terra, unde se spune că se duc sufletele noastre."
3. Zenobia de Gellu Naum – o altă carte extraordinară a literaturii române, scrisă de suprarealistul Naum. Lygia şi Gellu, povestea de dragoste neînchipuit de frumoasă, apare transfigurată în Zenobia.
"cînd s-a ivit Zenobia, puteam să şi mor, puteam să mă sinucid, domnule, convins că o fac din dragoste, fără să ştiu că la puţini, la foarte puţini, le e dat să cunoască miracolul."
Citeşte un interviu cu Simona Popescu despre poetul Gellu Naum.
4. Intrarea soarelui de Cecilia Ştefănescu este povestea fantastică a doi copii ce trăiesc prematur iubirea, Sal şi Emi, pentru ca apoi să o regăsească, dincolo de timp, printr-o ciclicitate misterioasă, când sunt adulţi. Dacă mă întrebaţi, e una dintre cele mai faine cărţi apărute în ultimii ani la noi.
“Crezi că iubirea e făcută să fie pură? Ştiu că asta crezi.” Credea mai mult, că trebuie tăinuită, niciodată mărturisită, trăită.
5. Henry şi June – cine nu-i ştie pe Henry şi June? Sau pe Henry şi Anais? Poate pe Anais şi June? În tot acest triunghi amoros de o senzualitate extraordinară ce se întinde pe mai mult cărţi avem doi scriitori pentru care convenţiile sunt doar nişte fleacuri. Nu-i judecaţi!
6. Matei Iliescu de Radu Petrescu nu este o carte prea cunoscută a literaturii române. E una dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste scrise la noi, cu o atmosferă intensă, aproape de ireal. Matei, un adolescent hipersensibil, se îndrăgosteşte de Dora, o femeie măritată. Discuţiile lor sunt lungi şi întâlnirile secrete.
7. Spuma zilelor de Boris Vian ne arată o altă latură suprarealistă, nebunească a iubirii, de un lirism absolut. E strania poveste a lui Chloe căreia boala îi creşte ca o floare în plămâni şi căreia Colin îi aduce alte flori, multe flori, pentru a o salva.
8. Şotron -ul lui Cortazar este expresia iubirii pentru Maga / Lucia, sub toate formele ei, de la adoraţie la revoltă, de la calm la pasiune şi de la conştiinţă la emoţie.
9. Dragoste în vremea holerei de Marquez este o carte despre dragostea imposibilă şi despre cum sentimentele nu ţin cont de trecerea timpului. Sau de orice altceva.
10. Mătase de Alessandro Barrico – din cărticica asta mi-a rămas în minte scrisoarea de dragoste. Atât de puternică, senzuală şi expresivă!
Rămâi aşa, vreau să te văd, eu te-am privit atâta, dar nu erai pentru mine, acum eşti pentru mine, nu te apropia, te rog, rămâi aşa cum eşti, avem o noapte pentru noi, şi eu vreau să te privesc, nu te-am mai văzut niciodată aşa, trupul tău pentru mine, pielea ta, închide ochii şi mângâie-te, te rog.
Voi ce cărţi frumoase de dragoste aţi citit? Aţi vrea să traiţi o altfel de iubire, ca în cărţile de dragoste nesiropoase?
Cristina Foarfă,
Crima si pedeapsa:Rascolnikov si Sonia,parca.
Femeia nisipurilor(kobo abe)
Mara(slavici)
Domnisoara Christina, Sarpele, Maitreyi(Eliade)
Eseu despre orbire(saramago)
Autostrada din Sud(Cortazar)
Vara aceasta am recitit "Crima si pedeapsa", de Dostoievski si am trait la aceeasi intensitate fiecare pagina, pesemne ca mi-au scapat anumite detalii cand am citit-o pentru prima data.
Acum cateva zile am citit "Argintii lui Iuda", de Scott McBain si "Plecarea din Egipt" din seria "Domnul Hristos", de Anne Rice si mi s-au parut interesante si perfecte pentru relaxare intr-o dupa amiaza plictisitoare(si nu numai).
In prezent, sunt la al doilea volum din "La rascruce de vanturi", de Emily Bronte si, chiar daca la inceput nu m-a impresionat, acum, la jumatate, o recomand tuturor celor interesati de povesti de familie, in contextul Angliei din prima jumatate a secolului al IXX-lea.
Cat despre romanele de dragoste, inca nu am citit unul, in adevaratul sens al cuvantului.
"Despre dragoste si alti demoni", "Povestea tarfelor mele triste" ( Gabriel Garcia Marquez, "Lolita" ( Vladimir Nabokov ), "Elogiu mamei vitrege" ( Mario Vargas Llosa )
Eu am scris o poveste de dragoste :) o gasiti pe http://unblogcamciudat.blogspot.com
"Dragoste in vremea holerei". E extraordinar cum dragostea lor a ramas aceeasi si dupa zeci de ani. Si "Istoria iubirii" de Nicole Krauss mi-a placut - o poveste despre inceputul si sfarsitul iubirii, despre toate sentimentele pe care le implica de-a lungul timpului.
Am trait-o pe a mea, care le-a avut pe toate ( dar si parti bune si mai rele ) dar am citit Romeo si Julieta care a fost ffff faina!
Cavalerii Pardaillan, Fausta, Fausta Invinsa, Regele Intunericului si doresc sa continui cu toata colectia lui Zevaco cu povestiri despre Pardaillan. Si da, as dori sa traiesc o astfel de poveste de iubire, dar pacat ca nu mai exista asa ceva in zilele noastre
"La rascruce de vanturi" de Emily Bronte
"Amurg"de Stephenie Meyer
"Fortele raului absolut"de Kelley Armstrong
"Maitreyi-Dragostea nu moare"
Buna alegere.Am citit si e faina.
Imi place si mai mult ''Jurnalele Vampirilor''.E super.Ai citit-o?
Nu inca Dar serialu e tare . Mie imi place mai mult de Stefan si sper sa ramana cu el definitiv
Da logic e mortala cartea si filmul
Nu citesc romane de dragoste, dar am citit câteva doar pentru că le aveam ca temă la școală
Mi-a plăcut dama cu camelii.
Invitatia la vals - Mihail Drumes mi-a ramas in minte! cu toate ca am citit-o inca din clasa a 9 a.au trecut ani.de atunci am rasfoit multe pagini ale altor poate zeci de romane, dar nici unul nu se compara cu el!
Doamna Bovary- cartea de dragoste cea mai recent citita si care mi-a placut foarte mult.M-a impresionat cel mai mult un citat care mi l-am si notat. Oricum mai sunt, din ce-am citit eu:''Departe de lumea dezlantuita'', ''Jane Eyre''.
Invitatia la vals de Mihail Drumes
Talida de Ion Grecea
Domnisoara Christina de Mircea Eliade
La rascruce de vanturi de Emily Bronte
Jane Eyre de Charlotte Bronte
Pai mi-a placut mult,, Traieste clipa" de Nora Roberts si seria,, Amurg" de Stephanie Mayer care o recomand cu cea mai mare placere
CEau:* horror am citit:,, Ispita din catacombe'', de Iris Johansen
de dragoste:,, Acum ori niciodata ''de Elizabeth Adler
Buna
Ca dragoste(dar mai multa drama) am citit primul volum din David Copperfield(acum il citesc pe al 2-lea ) de Charles Dickens.
Ca stranie vreau sa citesc "Stralucirea" de Stephen King,dar asta in liceu(inca un an de asteptat ).
In schimb acum m-am apucat de o carte de Frederic Beigbeder(n-are titlu, dar cred ca se numeste 13, 99 lei, dar atat a costat ) care e de comedie .
Sper ca te-am ajutat
Cartea care mi-a ramas clar intiparita in minte e ''Invitatie la vals'' de Mihail Drumes, o iubire prea frumoasa! Acum citesc ''La rascruce de vanturi''. Sunt multe carti, dar am spus-o pe cea mai importanta pentru mine!
Maitreyi, a lui Eliade si cartea raspuns scrisa de Maitreyi, Dragostea nu moare. Superbe!
Am citit "elevul dima dintr-a saptea", "scrisoare de dragoste" si "invitatie la vals" toate de dragoste, scrise Mihail Drumes si sunt superbe vi le recomand