| alex495 a întrebat:

Am un VW Passat B7 cu jante pe 16 ( cauciucuri 225/55 R16). Cam ating bordurile cu ea. Cu jante pe R17 cu cat se inalta garda la sol?

12 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Jantele nu inalta garda la sol ci doar amortizoarele+arcuri sport, dar toata lumea lasa garda la sol nu o inalta, cu cat garda e mai sus cu atat autovehiculul sta mai prost pe curbe si daca e prea sus se si rastoarna.
Jantele pe 17 vor fi mult mai rele, lasa-le asa pe 16 sfatul meu!

| alex495 explică (pentru Simpatic):

Pai si mi e greu sa o parchez la hypermarket din cauza bordurilor. Chiar am si jumulit grav scutul. Bara nu mai zic ca o ating destul de des

| Simpatic a răspuns (pentru alex495):

Stiu sentimentul happy eu vopsesc in camp electrostatic jantele 1 data pe an din aceasta cauza, dar asta este asa infrastructura avem.

Si cat te costa sa le vopsesti?

La serviceul la care le fac eu pe cele pe 18 dau 1000 de lei pe 4 bucati. Depinde de judet mi e pare destul de accesibil.
In acest pret intra complet pregatirea, sablarea, vopsirea propriu zisa.

Ah nu i mult. Pare mai bine decat sa le vopsesti cu spray sau compresor

Asa este.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Depinde ce dimensiune de anvelope vei folosi la R17.
A doua cifra din dimensiunea anvelopei se refera la raportul dintre inaltimea anvelopei si latimea acesteia. In cazul dimensiunei pe 16", inaltimea este 55% din 225mm, deci 123, 75 mm, iar janta are 40cm (raza 20cm).
Daca ai monta niste jante 17" cu dimensiunea 225/60 R17, ai castiga cam 3cm inaltime.
Poti sa cauti si anvelope R16 cu inaltimea mai mare.

| Holiday a răspuns (pentru NoTurbinaNoGood):

Nu poti pune ce dimensiuni vrei tu de anvelope, in plus, chiar si pe varianta ta nu se inalta cu 3 cm, ci cu 1, 5. Ia gandeste-te, de ce?

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Holiday):

225/55 R16 = raza jantei 20cm + talonul anvelopei 123, 75mm (32, 7cm raza totala a rotii)
226/60 R17 = raza jantei 21, 25cm + talonul anvelopei 135mm (34, 7cm raza totala a rotii).
Da, e vorba doar de 2 cm. Si stiu ca e ilegal sa pui ce vrei, dar e posibil. Si poate ca el are deja o dimensiune necorespunzatoare.
Si sa luam in calcul faptul ca o mica modificare a inaltimii rotii poate modifica inclinatia masinii, si o poate ridica mai mult la bot/bara, sau unde atinge el.

| Holiday a răspuns:

Nu se inalta deloc, pentru ca la jenti mai mari, conform specificatiilor tehnice ale masinii, trebuie sa pui anvelope cu balonul mai mic. Adica diametrul total al rotii ramane acelasi.

| Daniel323 a răspuns:

Daca folosesti ce scrie in carte nu se inalta deloc.