| Radaaa a întrebat:

Buna. Am și eu o problema. Deci, eu am vândut o mașina acum vreo 7-8 luni care NU era pe numele meu, am luat-o de la un băiat si nu am mai pus-o pe numele meu. Bun. I-am vândut-o la unu’, el a luat legătura cu ala de la care am luat-o și nu știu cum a fost faza, dar mașina a ajuns pe numele meu la primărie. Menționez ca mașina a mai avut încă 2 cumpărători. L-am găsit pe cel mare o deține acum si refuza efectiv sa ii dau fiscalul la ea. Eu am de platit amenzile lui de 900 lei, pentru ca e pe numele meu. Ce e de făcut? Dacă ma duc la poliție rezolv ceva? O pot declara furată? Sau cum sa procedez? Ala îmi ignora mesajele, nu îmi răspunde deloc. Va rog ajutați-ma.

9 răspunsuri:
| Lioana a răspuns:

Tu trebuie sa prezinti la primarie, contractul prin care ai vandut masina si copie de pe actul de identitate al cumparatorului. Masina va fi radiata de pe numele tau trecand pe numele celui caruia i-ai vandut-o.

| Frank51 a răspuns:

Pe cine păcălești?

La primărie îți cere un CVC, din moment ce CVC nu este pe numele tău, mașina nu este declarată pe numele tău la primărie. Deci ești mințit.

| Wr3nch a răspuns (pentru Lioana):

Si crezi ca a vanduto cu acte? Ca nu a facut nici macar efortul sa o treaca pe numele lui.

| Radaaa explică (pentru Lioana):

Pai când am vândut mașina nu am făcut contract de vânzare cumpărare, pentru ca nu era pe numele meu! Eu am luat-o de la ala și am vândut-o mai departe, urmând ca omul la care am vândut-o sa ia legătura cu cel care mi- a vândut-o mie.,, deci ce sa fac?… sad nu vreau sa plătesc amenzile altuia, sau sa am mașina pe numele meu, pentru ca nu o dețin! Eu o dețin doar prin fiscal, fizic o deține ala care refuza sa-i dau fiscalul!

| Radaaa explică (pentru Wr3nch):

Actele sunt la ala care o are acum, nu-s la mine.

| Radaaa explică:

Pai am fost la primărie și așa mi-a zis. ca am masina aia pe numele meu și trebuie sa plătesc 900 lei amenzi la ea. Din câte am auzit, s-a dat o lege ca atunci când faci contractul de vânzare cumpărare, primăria celui care o scoate de la primărie, trimite fiscalul direct la primăria mea… însă nu știu sigur

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Nici nu stiu de unde sa te iau laughing
1. Daca ai semnat contract de cumparare auto din Romania, fiscalul se transmite electronic. De aia a ajuns pe tine la primarie.
2. Daca ai vandut-o banuiesc ca ai facut contract cu cel ce a cumparat-o de la tine, deci te duci la primarie/taxe si impozite cu contractul respectiv + contractul pe care l-ai avut tu cand ai cumparat masina, si o transmiti mai departe, macar sa nu mai platesti pe viitor impozit si alte amenzi.
Acum, referitor la amenzile de 900 de lei: deschide contestatie pentru ele, in care trimiti copie dupa contractul de vanzare-cumparare incheiat pe numele tau, sau o declaratie la notar, cum ca masina nu a ramas in posesia ta. Contacteaza un avocat, daca nu ai contract de vanzare a masinii catre persoana careia i-ai dat-o.
Poti merge si la politie cu toate contractele sau ce mai ai de la masina respectiva, le explici situatia, iar cand masina va fi oprita in trafic pentru control, va aparea in baza de date ca fiind suspendata inmatricularea, soferul va fi amendat (pe numele lui), numerele vor fi retinute de catre politie, iar masina va mai circula abia cand se va lamuri situatia proprietarilor.
Tu fiind persoana la care a ramas fiscalul, persoana respectiva va avea nevoie de tine, sa faceti acte din nou, pentru a putea scoate alte numere pe masina. Deci ii poti conditiona sa plateasca toate datoriile masinii: impozit, amenzi.
Daca nu cumparai masina ca pe prezervative, si o inmatriculai pe numele tau, puteai sa mergi pur si simplu sa ii retii personal numerele de inmatriculare de pe masina, fiind bunul persoanei din certificatul de inmatriculare.
Dar in cazul de fata ai comite o infractiune, numerele nefiind pe numele tau.

| NoTurbinaNoGood a răspuns (pentru Radaaa):

Da, legea aia e cel putin din 2017.

| Lioana a răspuns (pentru Radaaa):

Daca nu reusesti sa semnezi macar acum un contract de vanzare cu cel caruia i-ai dat masina si sa rezolvi problema la Primarie, atunci nu-ti ramane alta solutie decat sa ceri instantei de judecata sa constate ca nu mai esti proprietarul masinii, proprietatea apartinand altei persoane, si sa dispuna radierea dreptului tau de proprietate din evidentele fiscale si inscrierea dreptului de proprietate al celuilalt. Vorbeste cu un avocat daca nu te descurci singura.