| Sergiumarian123 a întrebat:

Bună ziua. Am primit ordonanță de clasare pe 19.03. 2024 am fost la politie azi (26.04.2024) și am depus foile ce mi au dat de la parchet împreună cu foile de la notar ca mi am pierdut dovada, m au pus sa completez o foaie la politie. După ce am terminat tot am peimjt o foicica în care scrie un cod de 4 cifre și data de azi și a zis sa revin peste 2 săptămâni.AM avut un accident rutier cu accidentarea unui om pe trecerea de pietoni.
-De ce trebuie sa aștept încă 2 săptămâni?
-nu mi am prelungit dovada deloc de cand s-a întâmplat accidentul permisul nu ar trebui sa îl ridic direct? (au trecut 2 ani de la accident)

5 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Depinde ce scrie in documentele respective, doar din poveste nu iti poate răspunde nimeni.
Posibil ca 15 zile de la comunicare sa fie termenul in care decizia de clasare poate fi contestată.
Later edit: cred totuși ca pe perioada cercetarii penale permisul nu ti-a fost suspendat, ci doar retinut, iar tu puteai circula cu condiția sa iti prelungești dovada la Parchet. Faptul ca nu ai cerut prelungire nu schimba perioada de suspendare, perioadă care a inceput sa curgă de la data clasării dosarului.

| Sergiumarian123 explică (pentru regis):

Perioada de referință pentru suspendarea dreptului de a conduce se socotește de la data faptei penale, nu de la data ordonanței procurorului ori hotărârii instanței, în anumite condiții. Astfel că termenul de 180 de zile curge de la data săvârșirii faptei penale, iar dacă s-au scurs mai mult de 180 de zile de la data faptei până la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței, atunci titularul permisului auto este îndreptățit la restituire de îndată ce va primi unul din aceste acte judiciare, sub condiția de a nu fi avut dreptul de a conduce valabil pe durata procesului penal (dovadă fără drept de circulație ori dovadă de circulație neprelungită). Dacă a avut dreptul de a conduce valabil – prin dovadă cu drept de circulație și/sau dovadă prelungită, atunci perioada de 180 de zile se compută și se calculează în funcție de câte zile a avut activ dreptul și câte nu. Dacă la data ordonanței procurorului sau data hotărârii instanței o perioadă dreptul a fost activ iar altă perioadă inactiv/suspendat, atunci zilele în care dreptul de a conduce era suspendat se scad din cele 180 și se va suspenda pe viitor dreptul de a conduce prin adăugarea unor zile necesare împlinirii termenului de 180 de zile. Dacă pe toată durata procesului penal persoana respectivă a avut activ dreptul de a conduce, atunci cele 180 de zile se socotesc pe viitor, începând cu prima zi în care dreptul de a conduce a devenit inactiv la finalul procesului penal.
Iti multumesc de raspuns macar.

regis
| regis a răspuns (pentru Sergiumarian123):

Si a existat o fapta penala si un proces? Sau doar un dosar de cercetare penala?

| CodrutElian1990 a răspuns:

Necunoscute si incalcite sunt caile justitiei.
1. Pe perioada cercetarii penale, permisul se retine. Dar nu este considerat suspendat.
2. Cele 15 zile sunt termen de contestare. In aceasta perioada nu ai drept de a conduce.
3. Daca dosarul a fost clasat, el a fost clasat din punct de vedere penal, al infractiunii, dar nu si din punct de vedere al unei contraventii.
4. Daca seful Inspectoratului de Politie Judetean considera ca fapta reprezinta o contraventie ce-i da dreptul la suspendarea permisului de conducere, acesta va aplica o amenda contraventionala si va suspenda permisul pe o perioada, in functie de abaterea savarsita.
5. Permisul poate fi restituit dupa cele 2 saptamani doar in cazul in care se constata ca esti nevinovat. Altfel se restituie dupa perioada de suspendare.

| Sergiumarian123 explică (pentru regis):

Fapta penala, vatamare din culpa