Taxa de mediu ti-o cere Politia la inmatriculare dar tu bagi masina la finante nu la politie. De amenzi oricare ar fi ele nu scapa nimeni in nici un fel, astea sunt gogosi. Orice amenda se plateste cu sau fara C VC. Cine e pe talon raspunde, iar daca iti ia talonul nu-l poate ridica decat titularul. C de VC nu trebuie sa-l mai arati la nimeni dupa ce bagi pe tine la fisc daca vrei sa-ti fie bine.
Actele care le ai sunt valabile si nu expira nimic, doar ca tu ca si cumparator ai obligatia sa inmatriculezi masina in 30 zile. Daca pe certificat, la rubrica instrainat, este completat atunci chiar nu prea mai ai ce face.
Daca nu, si te intelegi cu proprietarul sa faceti procura la notar merge si asa cu masina doar la impozite pe numele tau.
Certificatul fiscal e valabil 30 de zile sau pana se termina luna in curs, nu mai stiu. Multi trec masina la finante pe ei si nu mai fac alte acte. Oricum ai face, daca talonul ramane pe vanzator tot de el depinzi la politie in caz de ceva sau daca vinzi / casezi masina. Notarul iti serveste ca sa-ti ia banii si atat.
Dupa 30 de zile, masina revine pe impozitul vanzatorului sau rămâne tot pe impozitul meu?
In baza contractului de VC trebuie sa te duci la finantele locale si sa declari masina pe tine ca nou proprietar si ti se stabileste impozitul. Daca nu te duci ramane pe actualul proprietatr, ca tu ai in mana doar hartii intre el si tine. In fata autoritatilor nu esti inca proprietar pe nimic. In 30 de zile trebuie sa declari la finante si sa o inmatriculezi la Politie pe tine. Nu e posibil tot timpul de regula, se mai trece cu vederea dar poti fi si amendat. Daca a scris in talon ca ti-a dat masina la rubrica -instrainare - e cam nasol, trebuie sa o faci.
În talon nu este trecut nimic la înstrăinare. Eu mă gândeam sa stric actele de pana acum și sa fac un contract de comodat prin notar pentru a nu plăti taxa auto, care este foarte mare
Si ce rezolvi? Pentru vanzator e acelasi lucru, talonul ramane tot pe el, tot cu el trebuie sa cazi la pace. CC e necesar numai daca vrei sa pleci in tari non UE.
Pai prin cc am înțeles că pot scăpa fara sa plătesc taxa.
Eu tot caut metode de a nu plati aceasta taxa...Sunt incepator în ale șoferiei și este un impas pentru mine...
Am înțeles că pot ramâne cu actele in faza în care am ajuns(v.c și pusa masina pe impozitul meu) iar vanzatorului îi vin doar amenzile de pe rovinieta de care poate scăpa cu contractul vanzare-cumpărare.
Am înțeles. Deci asta ar fi cea mai ușoară metoda fără prea multe complicatii. Dacă ar fi sa ridice talonul, cunosc vânzătorul și nu ar fi asta o problema.
Mulțumesc mult ca v.ați pierdut timpul sa mă deslușiți
Bun, hai să îți spun cum a fost un caz pe care îl cunosc direct: s-a cumpărat un Ford Focus la care taxa de mediu/primă înmatriculare (naiba să-i pieptene cum i-o mai fi spunând) era aproape jumate din prețul plătit pe mașină. Așa a calculat Fiscul prin 2013. S-a renunțat la transcriere atunci și s-a folosit cu talonul vechiului proprietar (numerele au rămas pe mașină, nu le-a ținut vânzătorul). Timp de vreo trei ani. Între timp, taxa respectivă a devenit mai puțin amețitoare și a putut fi plătită și s-a transcris mașina (la trei ani de la cumpărare)! Nu s-a plătit nicio amendă.
E drept, totuși, că în tot acest timp orice polițist ar fi citit pe talon chestia cu „înstrăinat către..." l-ar fi putut reține și nu îl mai recupera decât proprietarul. Plus că ar fi făcut PV de contravenție (amenda nu era prea mare, oricum mult mai mică față de taxa aia aberantă).
Mă rog, ideea e că nu „expiră" niciun act (doar ștampila de ITP și polița RCA, dar astea se pot reînnoi, și nu doar de către proprietarul din talon).