"Care este diferenta dintre unele difuzoare de 50 w rms, si altele de 150w rms?"
Diferenta o reprezinta puterea, care se traduce in decibeli.
Adica zgomot mai puternic pentru cele din urma.
"Se aud mai tare, mai clar?"
Mai tare da, cele de 150W fata de cele de 50W.
Mai clar NU neaparat, decat daca cele de 150W sunt eventual construite din alte materiale, folosind alt design, etc.
"Contează asa mult watti sau decibeli, spl?"
Muzica, indiferent de gen, se asculta la pragul la care sa sune placut.
Mai multi wati nu fac decat sa iti bubuie creierul, eventual si nervul auditiv, definitiv.
"Si daca folosesc un amplificator, de preferat difuzoarele trebuie sa fie de putere mai mica, mai mare sau egala cu cea a amplificatorului?"
Difuzorul (sau difuzoarele) trebuie sa aiba putere mai mica decat canalul amplificatorului pe care este(sunt) legat(e).
Exemplu: ai un amplificator cu 2 canale, ce poate sustine in sarcina maxima 100W pe fiecare canal.
E bine sa legi difuzoare de maxim 60W per canal (pot fi si 2 de cate 30-35W).
"Si cat de mult influențează calitatea sunetului insonorizarea usilor?"
Asta trebuie sa simti tu.
Eu nu iti pot spune o valoare, pentru ca fiecare percepe sunetele intr-un mod diferit, in functie de sensibilitatea auzului.
Dar ma aflu alternativ in 4 masini diferite pe parcursul anului, si iti spun sigur ca diferenta dintre ele e mare ca si izolare fonica.
Audi A4 2012 > BMW seria 3 2009 > VW Golf Plus 2010 > Opel Astra K 2015
Fără filozofii inutile:
- dif-ul să fie mai "mare" ca puterea aplif, cu cca 30%
- vrei audiție kool, izolează (și) ușile
Puterea maxima in Wati este puterea la care difuzoarele alea nu se ard.
Nu esti obligat sa le folosesti la putere maxima.
Eu am boxe de 150W si ascult la 2W putere medie, chiar am masurat.
Conteaza impedanta, si mai conteaza sensibilitatea in db/m adica ce galagie face un difuzor la distanta de 1metru cu 1W aplicat la borne.
Urechea umana are o sensibilitate logaritmica, daca iti pun aceeasi muzica la 10W si la 100W o sa zici ca cea la 100W se aude de doua ori mai tare nu de 10.
Un difuzor cu spl 90db/m se va auzi de doua ori mai incet decat unul de 100db/m la aceeasi putere aplicata la borne.
Am folosit si difuzor de 10W la amplificator de 100 W, dar nu am exagerat cu volumul, am respectat cerintele difuzorului.
Un amplificator de 100W de exemplu se va auzi curat fara distorsiuni cu cat puterea erogata este mai mica. Distorsiunile cresc progresiv ajungand la cifre record la putere maxima.
E prea complex topicul ăsta și are prea multe domenii conexe (mecanica, fizică, electronică), ca să se poată explica simplu. Mai multă putere niciodată nu va însemna mai mulți decibeli când vine vorba de sonorizări, are legătură, asta clar, dar în industria asta unde totul e marketing nu prea.
Sunt n clipuri și tutoriale despre teoria sunetului pe Youtube.
Nu am înțeles exact, ai spus difuzoarele sa fie de putere mai mare decat amplificatorul?
Alt membru a sugerat cat difuzoarele trebuie sa fie de putere mai mica. Ca sa inteleg. Cum pot unele difuzoare de ex. 70w rms sa se auda destul de bine pe player aftermarket care scoate 30 w rms? Unde 3 logica?
"ai spus difuzoarele sa fie de putere mai mare decat amplificatorul?"
exact!
DA, am gresit eu acolo.
Difuzorul de pe un canal, trebuie sa aiba putere mai mare decat ce poate sustine canalul (amplificatorul).
Dar asta numai daca doresti sa poti da amplificatorul la maxim, fara sa il arzi.
Altfel nu conteaza daca puterea difuzoarelor e mai mica sau mai mare.
Daca ai o boxa de 100W si amplificatorul scoate 200W, trebuie sa te asiguri ca nu dai NICIODATA volumul amplificatorului la mai mult de 45-48% (orice valoare din stanga liniei de 50%), si atunci totul va fi bine, nu vei arde difuzoarele.
Trebuie sa tii cont doar de impedanta (ohmi).
Poti folosi boxe de 150W la un amplificator de 50W daca impedanta boxelor este egala sau mai mare cu cea pe care o suporta amplificatorul.
David24876 întreabă:
led889 întreabă: