| maphiotul a întrebat:

Salut.
Care e faza la anvelopele pentru autoturisme pe care scrie xl?

Răspuns Câştigător
| StratulatVictoeEugen a răspuns:

Https://www.servrad.ro/ce-inseamna-xl-la-anvelope

In cazul anvelopelor XL inseamna de fapt „Extra Load". Caracteristica anvelopelor XL este aceea ca suporta greutati mai mari decat anvelopele obisnuite. Aceste anvelope se mai numesc si ransorsate, de multe ori avand inscriptia „REINFORCED".

Nu putem termina aici explicatia pentru intrebarea noastra „ce inseamna XL la anvelope" fara sa spunem ca o anvelopa de tip XL va avea intotdeauna un indice de sarcina mai mare decat anvelopele obisnuite. Astfel, daca o anvelopa normala are codul 195/65 R15 91H, varianta XL poate avea 195/65 R15 95H.

Ce inseamna XL la anvelope? Pot folosi anvelope XL? Raspunsul cel mai scurt e: Da. Se pot folosi anvelope XL in locul celor obisnuite. Anvelopele XL au partila laterale putin mai groase si mai tari pentru a suporta extra greutate si presiuni mai mari.

Pe de alta parte, daca masina este proiectata sa functioneze cu anvelope XL, ar trebui sa folositi doar anvelope XL si sa evitati folosirea celor normale. Tipul de anvelope cu care a fost proiectata masina este de obicei afisat pe partea laterala sau stalpul portierei de la sofer.

Ce inseamna XL la anvelope si cu ce influenteaza parametrii masinii? Care sunt avantajele folosirii anvelopelor XL?

Daca sunt folosite corect si in acelasi mod anvelope normale (SL) si anvelope ranforsate (XL), cele ranforsate vor rezista mai mult. Anvelopele XL sunt mai solide si se rod mai greu. O masina cu anvelope XL va avea tractiune mai buna si aderenta mai mare la carosabil. Totodata datorita rigiditatii mai mari, stabilitatea masinii creste, in special in curbe, cu o reactie mai buna la viraje.

CARE SUNT DEZAVANTAJELE FOLOSIRII ANVELOPELOR RANFORSATE XL?
Daca tot am vorbit despre ce inseamna XL la anvelope si despre avantaje, merita amintite si aspectele negative:

In primul rand, datorita rigiditatii mai mari anvelopele XL vor produce un zgomot mai mare. Standardele permit ca anvelopele ranforsate sa produca cu un decibel mai mult zgomot decat cele standard.

Tot datorita rigiditatii, folosirea anvelopelor XL duce la cresterea consumului de combustibil datorita cresterii rezistentei la inaintare prin rostogolire. Greutatea anvelopelor XL este mai mare decat a celor standard, deci din nou o crestere de consum.

Un al treilea dezavantaj ar fi resimtirea mai accentuata a denivelarilor din asfalt de catre sofer.

7 răspunsuri:
| ClaudiuM1997 a răspuns:

Salut. Se refera la cauciucurile ce is facute sa care o incarcatura mai grea. Gen, o masina cu 4 anvelope 205/55/16 normale sa zicem is facute sa duca 2.5 tone in timp ce 4 anvelope XL 205/55/16 de la aceeasi firma duce 3.5 tone ( astea is numere date din burta).
Eu as recomanda asa anvelope daca cari des incarcaturi grele.
Daca ai prins o oferta buna la anvelope XL poti sa le iei cu incredere, nu o sa dauneze masinii sau ceva.

| maphiotul explică (pentru ClaudiuM1997):

Probabil ca nu o sa dauneze.
Dar sigur ceva influenteaza pozitiv sau negativ, consumul sau uzura.

| Gentlemans a răspuns:

In cazul anvelopelor XL inseamna de fapt „Extra Load". Caracteristica anvelopelor XL este aceea ca suporta greutati mai mari decat anvelopele obisnuite. Aceste anvelope se mai numesc si ransorsate, de multe ori avand inscriptia „REINFORCED".

| maphiotul explică (pentru Gentlemans):

Si ma ajuta sau ma incurca daca pun pe masina?

| maphiotul explică (pentru StratulatVictoeEugen):

Multumesc!
Deși e copy-paste mă ajută.

| StratulatVictoeEugen a răspuns (pentru maphiotul):

Eu stiu sa caut pe internet. Am pus si sursa.

| maphiotul explică (pentru StratulatVictoeEugen):

Ok