Depinde in ce sens...
Cel cu 8 valve va avea mai putine valve si implicit ii creste fiabilitatea.
Cel cu 16 valve are avantajul puterii mai mari datorita amestecului mai bogat in aer+combustibil.
Fiecare are avantaje si dezavantaje, altfel s-ar fi montat unul singur. In principal e vorba de o alimentare/evacuare mai rapidă la cel in 16 (implicit o putere mai.mare), dar la o simplitate constructiva a celui cu 8.
De precizat ca nu se pune problema de un amestec mai bogat la unul decât la celalalt, ci de introducerea mai rapida a amestecului in cilindru. Amestecul bogat ar duce la ardere incompleta, consum crescut, scăderea puterii, înfundarea catalizatorului etc.
Cel in 8 valve are mai puține piese in mișcare, e ceva mai simplu si de obicei suficient de distanțat încât la ruperea curelei de distribuție pistoanele sa nu lovească in supape.
Pe de altă parte, dezvolta mai puțina putere decât fratele lui cu 16.
Daca aambele au aceeași putere, trebuie studiat cum au compensat diferentele. Caii pierduti prin alimentarea mai lentă prin cele 8 valve trebuie ca au fost aduși înapoi prin alte artificii. Necunoscandu-le, nu ma pot pronunța.
Fiind vorba de un motor problematic (2.0 TDI de la VAG), nu are rost sa te uiti la numarul de valve. Cel mai bine cauti discutiile vechi de pe forumurile VAG, si afli de acolo care sunt codurile motor cu cele mai bune review-uri.
Eu am impresia ca BMN-ul era foarte lauda, dar ala are 170cp, parca.
Eu am un 2.0 simplu din 96' fara distributie variabila sau ceva, cu 16v si are 136 cp la VAG daca te uiti pe unele modele e 2.0i cu 8v si are 115 cp sau cat are. La diesel ai turbo si baga aer fortat, la aspirate e alta poveste.
Am avut BMN. Intr-adevar, era de lauda pentru consum si in felul in care se misca. De fiabil, nu era punctul forte. Am auzit de BMM si BKD, cele.cu 1singur ax ca ar fi foarte ok.
Vorbeam strict de diesel. Sunt motoare de 2.0 140cp cu 8v, si 2. 0tdi cu 16v.
Aalexander întreabă: