Orice se poate acoperi cu vopseaua /lacul potrivit (original sau compatibil cu originalul).
Din cate stiu sunt putini in Romania care se pricep la asa ceva, sa dea cu lac ca si cum ar fi fost vopsita din nou, deci 99% dintre vopsitorii nostri iti vor recomanda sa revopsesti sau sa faci retus la vopsea nicidecum acel lac.
Daca nu este facuta treaba cum trebuie, iti va crapa lacul acela in timp scurt si se va vedea mai rau decat acum.
Nu cred ca scapi fara revopsit, sau poti incerca retus daca este o portiune mica si nu merita sa vopsesti pentru asta toata bara.
Depinde cum arata zona. In principiu se poate, dar nu iti garanteaza nimeni ca va iesi perfect.
Normal se indeparteaza tot lacul, si se aplica vopsea, macar local. Dar depinde de culoare, nu toate se pot retusa.
Lacuirea fara vopsea nu se poate face decat daca poti indeparta lacul vechi in totalitate, fara sa afectezi vopseaua.
Se poate face si retus de lac, cu niste artificii (diluant de trecere, polish), dar nici prin metoda asta nu e garantata reusita, pentru ca lacul vechi de obicei se ingalbeneste, iar cel proaspat face zona sa para de alta culoare.
Din toate motivele astea, noi, vopsitorii, preferam sa revopsim elementele complet. Ca daca iti cer 300 de lei pentru retus, si la final se vad crapaturile din vopsea prin el, tot eu sunt "vinovat".
Clientii nu stiu meseria, vor sa iasa din doua miscari, si pe 50 de lei.