Fara funda!
Trebuie sa mai arunci in fuga si cate un ochi pe ceasurile de la bord; in cazul tau este cel care arata turatia motorului. Caci in functie de turatia motorului schimbi vitezele (treapta superioara/inferioara); facand scoala de soferi o sa te inveti cu motorul si nu mai e nevoie sa te uiti la ceasul de la bord. Dar pana atunci ai nevoie.
Daca apesi ambreiajul in timpul franarii motorul nu va mai "muri".
Reducerea vitezei sau incetinirea nu inseamna franare, deoarece viteza se reduce ridicand usor piciorul de pe acceleratie. Iar cand scade viteza, scade si turatia motorului; iar daca turatia motorului scade suficient pentru o treapta inferioara, atunci trebuie calcat ambreiajul si schimbata treapta de viteza. In cazul acesta nu este nevoie sa calci pedala de decelerare (adica frana).
Dar daca este nevoie de franare mai urgenta, atunci calci ambreiajul si apoi frana. In felul acesta motorul nu va muri, chiar daca roata s-a oprit si masina a ramas intr-o treapta inalta de viteza.
Ai grija totusi sa nu circuli pe drumurile publice caci aceasta inseamna inchisoare pe loc pentru cel care detine autovehiculul, si nu va mai putea conduce 6 luni. Ai voie pe drumurile forestiere (adica in padure) si pe camp. ^_^
Poti sa faci scoala cu 3 luni inainte de a implini 18 ani.
"(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana al carei permis de conducere este necorespunzator categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori careia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendata sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule in Romania se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.
(3) Cu pedeapsa prevazuta la alin.(2) se sanctioneaza si persoana care incredinteaza cu stiinta un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin.(1) sau (2) sau unei persoane care sufera de o boala psihica ori se afla sub influenta alcoolului sau a unor produse ori substante stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora."
Sursa: http://www.legislatia-rutiera.ro/infractiuni-si-pedepse.oug/
Deci este infractiune, si nu sanctiune. Si orice infractiune se pedepseste cu inchisoare, puncte de penalizare (pentru cei care au permis) si cu amenda. (Dupa caz si cu suspendare/anulare permis).
Si cand e vorba de infractiune politia te ridica pe loc; la asta m-am referit. Dupa aceea urmeza procesul. Daca era sanctiune sau contraventie politia iti da doar puncte de penalizare si amenda si poti sa-ti continui drumul cu masina. Dar la infractiune te va conduce politia cu masina lor.
Daca gresesc m-as bucura sa fiu corectat.
Te ridica pe loc cand omori pe cineva, cand violezi, cand furi samd. Cand conduci fara permis ti se face dosar penal si esti cercetat in libertate. Sunt cazuri extreme cand chiar te aresteaza... daca esti recidivist, daca ai o condamnare deja sau alte cazuri