Ai semnat ceva? Martori, chestii? E cuvintul lor contra cuvintului vostru. Mergi cu prietenul asta al tau la taica-su si cereti un sfat. In principiu cred ca ati putea scapa.
Atâta timp cât s-au făcut diferențe trebuie să faci în așa fel încât să le explici că diferențele nu își au rosul. Amenda trebuie să o plătești altfel vei fi sancționat, dar trebuie să plătești exact cât plătește și prietenul tău.
Daca nu o platesti la timp se acumuleaza, iti va creste amenda, iar daca vrei sa o ascunzi de parinti iti recomand sa retii suma si sa ii dau foc! Sper ca te-am ajutat!
Nu este exaregat.
Acum 2 luni ne plimbam in centru, prietenul era cu bicicleta si era pe ea si venea langa mine, dupa 2 minute il opreste un politist si ii spune in felul urmator "Buna ziua domnule X, aveti o amenda contraventionala de 630 de lei pentru nepurtarea vestei fosofrescente, nu aveti lumini nici casca" si era in plina zi insorita.
Amenda este corecta, conform legii cu atat se amendeaza putea sa-ti dea chiar si 1000 RON.
Nu ai ce sa faci, daca ai semnat platesti. Daca nu parintii tai tot vor afla pe seama impozitului cand il vor platii.
Portul vestei este obligatoriu de la lasarea serii pana dimineata si se penalizeaza cu 6-8 puncte. 1 punct este 125 lei. Daca prietenul tau a luat numai 300 lei, i-a scris altceva in Procesul-Verbal. Acum ai 15 zile sa contesti amenda. Daca nu o platesti se va actiona pentru recuperarea ei prin poprire pe salaraiu, conturi sau altceva. Daca nu se poate se transforma in munca in folosul comunitatii sau puscarie in cel mai rau caz.
Ok, dar de ce prietenul meu a primit doar atat? Ma rog, probabil il cunostea pe tatal lui, dar trebuia sa-i dea la fel ca si mie, pentru ca n-avea nici vesta nici casca si nici lumini. Faza e ca mai mergeam si pe langa ea si pe trotuar cand am ajuns in zona aia.
Daca ati fost fraieri! Trebuia sa-l inregistrati. Totusi te sfatuiesc sa mergi in instanta.
Citeste bine procesul verbal. Unde e scrisa suma, este o rubrica de genul "sau jumatate din minimul... adica... lei in termen de doua zile". Eu am avut amenda de 300 lei (centura), iar la rubrica aia mi-a trecut 105 lei, si doar atat am platit.
Parintii vor afla doar daca nu platesti amenda, ca apare la primarie, in baza de date in care e si impozitul pe bunuri (apartament, masini, etc).
Daca platesti amenda, trebuie sa duci copie dupa procesul verbal si copie dupa chitanta de la primarie, ca sa stie politia ca ai achitat amenda.
De unde stiu daca e amenda penala sau contraventionala? Ca daca e contraventionala stiu ca nu-i neaparat s-o platesc, si ca trebuie platita in caz ca am ceva de scos de la primarie.
Scrie ce lege si ce arti col ai incalcat si vedem. Dar nu poate fi penala pentru asta. Amenda penala este pentru infractiuni. Ori tu ai comis o contraventie la legea circulatiei. Asta este amenda contraventionala.
Ok,e adevarat ce-am scris eu mai sus? Dar daca dau de permis trebuie platita?