| AnonimDedicat a întrebat:

Salut, sunt curios sa stiu ce poti pati daca dai peste cineva cu masina chemi politia si esti vinovat, de exemplu daca lovesti pe cineva pe trecere usor ce poti pati? Dar daca il lovesti si ajunge in spital ce poti pati?

23 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Dosar penal.
Daca persoana accidentaa se constituie persoana vatamata, atunci poate pune pretentii de daune (materiale si morale).

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Dacă nu e accidentat grav și nu moare, nu e infracțiune, nu pățești nimic, maxim ți se cer daune.

| sierra1 a răspuns:

Dosar penal + despăgubiri până te cocoșezi + poate și vreo pensie de intreținere

| mi25 a răspuns:

Citeste art.193-196 din Codul penal.

| mi25 a răspuns (pentru supadeceapa):

Codul penal, art. 193: (1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
E adevarat ca daca este caz de ingrijiri medicale, iar acestea nu depasesc 90 de zile, acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

suntserios
| suntserios a răspuns:

De la o amendă până la dosar penal pentru vătămare

| darrio2007 a răspuns:

Ramai fara permis. Neacordare de prioritate la pietoni. Daca ajunge si la spital are dreptul sa-ti ceara daune. Daca te gaseste si cu alcool e caz de dosar penal.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns (pentru mi25):

Lovirea din culpă nu e incriminată.

Eu n-am facut trimitere la "lovirea din culpa" Cu toate acestea exista.
Eu zic sa te mai documentezi. Si ca sa te ajut, iti dau reperele:
Citeste prevederile art. 196 Cod penal, care fac vorbire despe fapte din culpa cu trimitere la ovire sau alte violente de la art. 193.

supadeceapa

De ce ai copiat art 193 dacă nu vorbeai de lovirea din culpă?

Dacă dai peste cineva intenționat cu mașina e direct tentativă de omor laughing

Ai citat 193 (1), vezi că din culpa e infracțiune doar din 193 (2) și asta doar dacă e beat șoferul - nu e vorba de așa ceva în întrebare.

Practice what you preach.

Chiar ca nu intelegi nimic.
Iti dau inca odata repere:
Art. 196 (2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârșită din culpă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Art. 194 (1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecințe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav și permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieții persoanei, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Art.193 (2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Eu citesc prevederile legale ale articolului, nu titlul articolului.

Am copiat art.193 deoarece acolo fac trimitere art. 196, si art.194, care fac vorbire despre aceste fapte ca savarsite din culpa.
Sa-ti explic babeste sau mosnegeste:
Daca faptele de la art.193 au cauzat consecintele prevazute la art. 194, alin.1, au fost savarsite din culpa, se pedepsesc conform art.196, alin.2., nu in conformitate cu art. 193 sau 194.
De aici rezulta ca si lovirea din culpa se pedepseste penal.

supadeceapa

Vorbim de o lovire ușoară, ce vătămare corporală, invaliditate, avort?

În 194 scrie destul de clar, dacă nu ești analfabet funcțional, că e vorba de loviri care au avut urmări grave.

Chiar și dacă ești analfabet funcțional, poți să vezi liniuța cu "punerea în primejdie a vieții" ca să înțelegi că e vorba de un accident serios.

La spital după un accident poți ajunge și pentru că ți se face rău de la emoții laughing - din nou, nu despre asta e vorba în întrebare, eu am răspuns la subiect legat de exemplul lui și am zis că lovirea nu e infracțiune, nu înțeleg cu ce scop ai deraiat așa.

"Daca faptele de la art.193 au cauzat consecintele prevazute la art. 194"

în 21 Aprilie | supadeceapa a răspuns:
Dacă nu e accidentat grav...

Atât laughing

| troleibuz a răspuns (pentru supadeceapa):

Cred că "infractiune" e cuvantul care l-a pus in dificultate...

| troleibuz a răspuns (pentru mi25):

6) Fapta constând într-o acţiune sau inacţiune constituie infracţiune când este săvârşită cu intenţie. Fapta comisă din culpă constituie infracţiune numai când legea o prevede în mod expres.

| troleibuz a răspuns:

Sincer ai primit raspunsuri destul de proaste. Cred ca unii vor doar sa te sperie. Exemplele date de tine nu se sanctioneaza niciodata. Singura infractiune intr-un accident de masina e vatamarea corporala. Nu e atat de usor sa faci puscarie pentru un accident. Amenzi si suspendari se iau si pentru lucruri mai putin grave. Si doar pentru ca platesti o amenda nu inseamna ca ti se deschide dosar penal. Condu prudent si nu trai cu griji

Daca nu ai inteles la ce faceam referire, nu mia comnta. Invata sa citesti si mai ales sa intelegi. Esti neofit in materie juridica.

| mi25 a răspuns (pentru troleibuz):

Eu m refeream la faptele ce se constituie in fapte penale.

supadeceapa

Sau ai putea să nu te mai bagi în seamă ca să creezi haos și induci în eroare la toate întrebările. Nu e prima dată când aberezi așa pe chestiuni juridice. Te asigur că nu practici avocatura irl cu un scopwinking

Intai invata sa te exprimi logic si corect, apoi da sfaturi.

supadeceapa

Sau nu mai intra tu beat pe TPU că abia vezi tastele.

în 26 Aprilie | mi25 a răspuns (pentru supadeceapa):
Daca nu ai inteles la ce faceam referire, nu mia comnta.

Beat a fost taica-tu cand te-a conceput.
Da, am spus asta, deoarece cu adevarat nu ai inteles la ce m-am referit. Unii inteleg mai greu, dar nu avem ce face.
Si te rog, daca mai vrei sa ramai pe acest site, sa nu mai jignesti userii.