In Romania, poti conduce cateva categorii de la 16 ani, pe drumurile publice, printre care si autovehicule cu motor sub 500cmc, deci masini in toata regula.
Daca esti draguta nu inseamna ca ai dreptate
B1 e tot permis de conducere, valabil pe drumurile publice. Nu e permis special, e o subcategorie pentru autoturisme, accesibila incepand de la varsta de 16 ani.
Si mai sunt si subcategoriile de la A (AM si A1 parca), accesibile si ele de la 16 ani.
Cele mentionate mai sus, iti dau dreptul de a circula legal, pe drumurile publice, cu vehicule motorizate, deci nu ai dreptate.
In primul rand nu a existat niciodata un permis special, ala de il visezi tu.
in al doilea rand legislatia rutiera scrie clar, alb pe negru:
16 ani împliniţi pentru categoriile AM, A1 şi B1;
Unde categoria AM include mopede pana in 50cmc
Categoria A1 Motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0, 1 kW/kg. Tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW.
Categoria B1 Cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 kg (550 kg pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri), neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice şi care sunt echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15kW sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15kW.
Citeste legea 195/2002 din codul rutier completata si adaugila la 19 ianuarie 2013 de catre directiva europeana 2006/126/CE.
Si unde scrie acolo pe site ca e folosit Smart pentru B1?
Smartul are mult peste 400 kg si motoare de minim 40Kw. Nu se incadreaza sub nicio forma la B1
cristi123qwe întreabă: