Transformatorul trebuie sa fie insotit de un sistem de filtrare si unul de stabilizare. Abia atunci, in final, poti obtine cei 12V. Nu incerca sa-l pui direct daca n-are partea aia. Fara filtrare da zgomot si fara stabilizare da curent alternativ.
Am pus un bec de dacie si nu s-a ars deci cred că are ceva stabilizare sincer nu prea mă. pricep la electronică
Inseamna ca aparatul tau nu arata bine tensiunea! Nu-ti dau sfatul sa incerci. Nu vreau sa fiu eu de vina ca ti s-a ars aparatul.
"un transformator... dacă îl pun la un radio auto"
Tre să o redresezi, să o filtrezi (pe tensiune) inainte de asta
Transformatorul functioneaza cu curent alternativ, iar sistemul audio din masina functioneaza cu curent continuu.
Daca legi curent alternativ pe o instalatie de curent continuu (sau alimentezi invers), atunci electronica se arde instantaneu (sau cel putin nu functioneaza, daca are protectie - caz foarte rar).
Sigur nu faci diferența dintre un transformator (simplu) și un alimentator.
Dar să presupunem că e totuși vorba despre un transformator; atunci, legând un simplu bec de 12V la el, nu ai făcut decât să verifici că merge. Becurile cu incandescență NU se ard instantaneu dacă sunt supravoltate cu ~33%, ba chiar ar putea funcționa destul de mult. Mai ales dacă în loc de curent continuu le oferi alternativ.
Revenind la problema ta - eu unul nu aș lega dispozitivul acela la alimentarea radioului dacă nu scoate o tensiune CONTINUĂ, stabilizată și filtrată de maximum 15V. (Teoretic, un acumulator cu Pb încărcat 100% are 14, 4V, deci orice consumator proiectat să lucreze pe un autoturism ar trebui să suporte 15V la alimentare fără să se strice).
Pentru a fi folosit cu un player auto, acel transformator trebuie succedat de o punte redresoare si condensatori de filtraj/stabilizare.
Daca tensiunea masurata este AC atunci dupa redresare si filtrare vei avea ~18 volti CC.
Daca tensiunea masurata de 16v sunt CC atunci va merge fara probleme insa majoritatea condensatorilor de pe placajul imprimat al playerului sunt de maxim 16v, in foarte rare cazuri 32v datorita costului de productie desi integratele audio sunt facute sa lucreze pe plaje mai largi de tensiuni plus protectii la supratensiune, scurt-circuit, supraincalzire etc. iar in marea majoritate pentru restul circuitelor integrate de pe placa exista un regulator de tensiune ( power management IC- seamana cu unul de amplificare si de obicei are atasat un radiator).
Becu s-a aprins si functioneaza pentru ca este bec,functioneaza si la continuu si alternativ. Piesele din radio de masina sunt facute sa functioneze doara la curent continuu.
Daca conectezi radio la acel transformator,ai putea auzi ceva,ori ai putea sa nu auzi nimic,ori ar putea sa se arda.
Transformatorul este un dispozitiv de curent alternativ,intra in el si iese tot curent alternativ,el doara coboara sau urca tensiunea dintr-o parte in alta,atat face.
Ce spun unia pe aici ozeneuri stabilizare,filtrare,pai ce sa filtrezi apa de la robinet, ce sa stabilizezi? Transformatorul ala scoate exact cate este el facut sa scoata, adica 12 volti, ori 16 daca zici ca ai masurat tu si are 16.
Radioul de la casa este diferit construit, comparativ cu cel de la masina.Al de la masina este facut din piese ce necesita numai curent continuu,curent care curge ca apa la robinet, doara intr-un singur sens.
Curentu alternativ se duce si se intoarce.Acu daca o arde sau nu,uite asta nu stiu,dar stii ce?
O sa aflu,asa ca instaleaza ala la transformator si aia e, vedem c e se intampla.
Stiu sigur ca no sa functioneze, dar nu stiu sigur daca o sa se arda.Baga sa experimentam, macar mai invatam cate ceva.
Becu functioneaza dar nu ca si la bateria de la masina. Faptul ca tu nu vezi asta este pentru ca ochiul uman percepe doara 24 carde pe secunda, iar curentu asta alternativ baga peste 50, de aia vedem noi lumina tot timpul, desi un bec se stinge de atatea ori de cate ori se si aprinde.
Conecteaza becu ala de masina la transformator, apoi filmeaza cu telefonul.
Conecteaza becu la bateria de la masina si filmeaza iar.
Apoi te uiti la cele 2 video pe telefon si ne s pui ce se intampla ok?
O sa vezi diferenta.