Pentru cultura generala: 4x4 inseamna vehicul cu 4 roti, fiecare actionat independent.
Sase- sau mai multe roti actionate independent sunt deja vehicule speciale de teren foarte accidentat, de exemplu cele concepute sa circule pe alte planete.
In primul rand 4x4 inseamna ca la acea masina trag toate cele 4 roti nu ca are 4 roti. si caruta are 4 roti. deci si la masinile cu 6 roti pot fi asa 2x6 4x6 sau 6x6
Salut!
Cand spui ca o masina este 4X4 te referi la urmatorul lucru: cand masina are 2 punti motoare ( trag toate cele 4 roti ), unde prima cifra reprezinta numarul puntilor,,,, iar a 2-a reprezinta numarul puntilor motoare.
Unele vehicule, cum ar fi cele comerciale de transport marfa, pot avea si 3 punti, adica 6 [numarul total al puntilor] X4 [numarul puntilor motoare, adica cele care primesc puterea de la motor]. La vehiculele cu 3 punti mai exista posibilitate de 6x2.
4x4 se refera la tractiune.nu la roti.
din 4 roti trag 4 (tractiune integrala )
pot fi 4x2
4x4
6x2
6x4
6x6.
Pentru cultura ta generala 4x4 nu inseamna masina cu 4 roti.Se spune 4x4 cand vorbesti despre o masina de teren gen Jeep, GLK, etc...
4x4 e si A4, A6, A8, Seria 3, 5, 7 - numai masini de teren nu sunt astea
Vezi ca bmw 3, 5, 7 nu e 4x4 este x drive e cu totul altceva.
La 4 x4 masina are 2 punti motoare planetare fata, cardan spate, dar la xdrive rotile sunt controlate independent adica fiecare roata in parte citeste cum este drumul iar daca e cazul se ajuta reciproc sau se poate opri una dintre roti sau fac transfer de putere e o treaba mai compexa la xdrive, sper ca nu te-ai suparat pe mine o zi buna
Nu am de ce sa ma supar, stiu la ce te referi. Eu am zis xdrive ca referinta generala pentru sistem de tractiune integrala. Xdrive e un sistem de 4x4 individual, exact ce spui tu. Xdrive e patentu celor de la bmw, cum e si 4Matic pe mercedes, tot 4x4 sunt
Da asa este
Se spune 4x4 la o mașină cu tractiune 4 din 4 roti.
La mașinile cu 6 roti ar fi posibile:2x6
4x6
6x6
Al 2lea nr (6) repr nr de roti al autovehiculului.
CristiVssMămăligă întreabă: