In primul rand: te asiguri ca nu ai datorii la fisc (impozite/amenzi), si clarifici situatia taxei auto a masinii.
Apoi, dupa ce bati palma cu un cumparator:
-completati si semnati doua-trei exemplare de formulare de contract V-C auto, cu tot cu certificat de radiere;
-completezi pe certificatul de inmatriculare numele cumparatorului si data, la rubrica "instrainat catre..."
-completati o fisa de inmatriculare
-mergeti la finante (primaria ta), unde radiezi fiscal masina in baza contractului v-c, obtii certificat fiscal pentru masina, si pui viza in dreptul tau pe fisa de inmatriculare.
Apoi ii dai cumparatorului cheile, cartea de identitate a masinii, copie dupa asigurarea ta (ca sa poata circula alea 30 de zile legale pana la schimbarea actelor), copie dupa actul tau de identitate, certificatul de inmatriculare, certificatul fiscal, fisa de inmatriculare. La tine trebuie sa ramana un exemplar original din contractul v-c, si o copie dupa buletinul cumparatorului si asigurarea pe numele tau, ca sa poti recupera o parte din bani dupa ce o radiaza.
Daca mai ai acte aditionale (omologare geamuri fumurii sau alte mici modificari), i le dai si pe alea.
Cumparatorul trebuie sa-ti trimita certificat de radiere, dupa ce efectueaza transcrierea. Cu acel certificat de radiere vei merge din nou la primarie ca sa definitiveze situatia instrainarii, si la asigurare, ca sa dovedesti ca masina nu mai circula sub numele tau, ca urmare asigurarea nu mai e valabila.
Documente necesare pentru a vinde o mașină
Deși la prima vedere a vinde o mașină necesită o grămadă de pași complicați, apelarea la fel de fel de firme mai mult sau mai puțin specializate sau înfruntarea unei birocrații excesive, în principiu lucrurile nu sunt chiar așa complicate.
Mai jos găsiți o mică detaliere a pașilor pe care trebuie să-i urmați atunci când vindeți sau cumpărați o mașină.
Acte necesare pentru a vinde o mașină
În principiu pentru a vinde o mașină, la fel ca pentru a vinde aproape orice bun în România ai nevoie de un contract de vânzare-cumpărare, iar în cazul persoanelor juridice și documentul fiscal aferent, respectiv factura fiscală. Nu vă faceți griji pentru asta nu trebuie să mergeți la niciun fel de firme "specializate" din prejma Serviciului de Înmatriculări Auto și Eliberare Permise Suceava, ci puteți descărca unul de pe internet, singura condiție fiind să fie semnat de ambele persoane implicate, iar în cazul societăților comerciale să aibă și ștampila firmei aplicată pe contract. Faceți contractual în 3 exemplare!
Mai aveți nevoie de completarea unei fișe de înmatriculare cu datele din contractul de vânzare – cumpărare, respective cele din Cartea de Identificare a Autovehicului, doar în câmpurile A, D și Date despre vehicul.
După ce ați definitivat fișa de înmatriculare auto, contractul, respectiv ați emis factura (în cazul firmelor), trebuie să vă deplasați la Administrația Fiscală de care depindeți (în cazul orașului Suceava, la primărie) pentru a viza fișa de înmatriculare completată.
Actele de care aveți nevoie la primărie:
Contract de vânzare-cumpărare
Factură fiscal (dacă este cazul)
Fișa de înmatriculare
Copie după buletinul vânzătorului
Copie după CUI (dacă este cazul)
Copie după buletinul cumpărătorului
Cartea de Identificare a Autovehicului (în original și copie)
Pașii pe care-i veți parcurge
La primărie veți parcurge umătorii pași: veți depune la biroul aferent o declarație pe proprie răspundere de radiere din evidență a vehiculului, veți achita o taxă de timbru de 4 lei, după care va trebui să vă luați o serie de ștampile și semnături, inclusiv de la serviciul de urmărire amenzi. Dacă nu aveți amenzi sau impozite neachitate, lucrurile ar trebui să se desfășoare rapid.
Finalizarea tranzacției
După ce ați vizat Fișa de înmatriculare auto, tot ce trebuie să mai faceți este să predați cumpărătorului mașina, cheile, un exemplare al contractului de vânzare-cumpărare, fișa de înmatriculare vizată, certificatul de înmatriculare al automobilului (care va avea trecut pe verso cu numele noului proprietar, data și semnătura voastră), cartea de identitate a autovehiculului și, dacă este cazul, asigurarea auto obligatorie.
Faci un contract de vanzare cumparare cu cel care cumpara, apoi mergi la finante sa scoti masina de pe numele tau.
e posibil ca cumparatorul sa iti ceara adeverinta de la anaf cum ca ai taxa de timbru platita.
si ca sa fii sigur ca trece masina pe numele lui inainte sa ii dai actele completezi pe certificat rubrica "instrainat catre" asa el e obligat in 30 zile sa o inscrie
Am mers sa-mi scot adeverinta de la anaf si mi-a zis ca nu-i treaba mea sa o scot, ci cumparatorul trebuie sa o scoata.
Teoretic e adevarat si asta, dar poti si tu ca vanzator. Am facut si eu treaba asta.
Eu ca si cumparator nu as lua masina pana nu vad adeverinta.
Daca nu te ajuta aia de la anaf, te intelegi cu vanzatorul, depune el o cerere sa scoata adeverinta si cand e gata continuati actele
Pai mai intai ii faci poze o editezi ascunzand numarul si o pui pe olx sau lajumate.ro!