Faci act de vanzare cumparare si urmezi tot procesul de inmatriculare pe numele lui. Se merita sa faci treaba asta doar daca ai platita taxa de timbru
Daca taxa e platita si nerecuperata, poti face asta simplu.
Faceti un contract de vanzare cumparare, cu care mergi la finante pentru a o transcrie la impozit pe numele lui. De la fisc soliciti adeverinta de nerecuperare a taxei, duci masina la RAR pentru identificare, faci RCA pe numele tatalui si o transcrii si la Politie. Daca ti se pare complicat, apeleaza la o firma de intermedieri auto.
Ideal ar fi sa o treci pe un bunic de la tara, vei plati mai putin si la impozit, iar RCA-ul e si mai ieftin.
Ai doua posibilitati mai simple:
1.Il treci si pe tatal tau pe cartea de identitate a masinii si va putea face el RCA.
2.Inchei un contract de comodat (imprumut gratuit de folosinta) cu tatal tau, in care se poate prevede ca el va incheia RCA.
Mai exista posibilitatea vanzarii/ donatiei catre tatal tau dar aceasta presupune o procedura mai greoaie si cheltuieli mult mai mari, mai ales daca va trebui sa plateasca timbrul de mediu.
Ma indoiesc ca prima varianta functioneaza in mod legal
De ce sa nu functioneze? Posibilitatea aceasta este prevazuta in legislatia rutiera.
Pentru ca o polita RCA este valida doar daca este facuta pe numele proprietarului in acte al autovehiculului sau utilizatorului acestuia. Iar utilizatorul este definit ca acea persoana care este indreptatita in baza unui contract sa utilizeze autovehiculul nu doar prin simpla trecere pe certificat.
oricum asiguratorii din Romania nu vor face astfel de polite, sau daca le fac sigur vor fi probleme mari in cazul despagubirilor
Conform prevederilor din prezent ale OUG 195/2002, citez:
"(1^1) La cererea scrisă a proprietarului unui vehicul, în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se poate înscrie şi o altă persoană decât proprietarul, specificându-se calitatea în care aceasta poate utiliza vehiculul, în virtutea unui drept legal. În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este obligatorie menţionarea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi a datelor de identificare ale deţinătorului mandatat."
In cazul de fata tatal poate fi trecut ca coproprietar sau cu drept de folosinta.