| Carina12345 a întrebat:

Ce șampon de păr recomandați dacă am un scalp cu tendință de îngrășare, dar firele de păr sunt uscate și despicate? Părul meu este și decolorat, dar am o grămadă de mătreață și nu știu cum pot scăpa de ea.

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hey! ^^
Este posibil ca si scalpul tau sa fie uscat, mai ales daca ti-ai decolorat si radaciniile, si din cauza asta glandele tale sebacee sa produca mai mult sebum iar matreata de fapt sa fie o descuamare a scalpului in urma uscarii excesive - asta este o varianta si daca asta ti s-a intamplat este suficient pentru inceput sa folosesti un sampon curat la ingrediente si sa iti aplici masti cu ulei de jojoba si galbenus la fiecare spalare, daca matreata nu dispare astfel poti sa utilizezi si un sampon pentru matreata pe care sa-l alternezi cu samponul de la Balea.

Tratamentele cu ulei sunt indicate mai ales pentru ca suprima necesitatea scalpului de a produce mai mult sebum.

Daca matreata este provocata de o ciuperca ea trebuie tratata cu un sampon dermatocosmetic si odata cu disparitia matretii e posibil sa dispara si excesul de sebum.

1. Samponul Balea Med Ultra Sensitive ( il gasesti in magazinele DM - costa 10-11 lei ) - nu contine iritanti, are surfactanti/agenti de curatare blanzi si multe ingrediente benefice pentru scalp precum : Glycerin, Panthenol ( vitamina B5 ), Niacinamide ( vitamina B3 ), Tocopherol ( Vitamina E ) si Lecithin. Glicerina si Pantenol-ul sunt umectanti - mentin nivelul de hidratare.
https://www.dm.de/balea-shampoo-ultra-sensitive-p4010355795809.html

2. Eu aveam probleme cu matreata si am scapat cu Selsun Blue pentru matreata/par normal ( cel albastru, exista o varianta si pe verde pe care nu am incercat-o ) sau cu Nizoral.
Experienta cu Nizoral nu o mai stiu, imi amintesc ca a avut efect dar la vreo 4 ani aparuse iar matreata si mi-am luat Selsun Blue.De la prima aplicare nu mai aveam prurit/mancarimi, iar matreata a disparut dupa vreo 5-7 aplicari. Selsun Blue il gasesti in farmaciile Help Net dar poti sa-l cauti pe net, eu am dat 60 de lei pe el - acum nu stiu cat costa ( oricum farmaciile Help Net au preturi foarte mari, poate-l gasesti in alta parta, vad ca si farmacia tei ii tot umfla pretul - de la 27 la 37 si acum 47 :)) - oricum, produsul este foarte bun si isi merita toti banii ).

https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10017303

3. Un sampon foarte laudat este si Kelual DS de la Ducray. Se aplica de 2 ori pe saptamana ( maxim de 3 ori, pentru unele scalpuri 3 aplicari pot fi prea mult - daca vrei sa il aplici de 3 ori pe saptamana nu face asta din prima saptamana, da-i timp scalpului sa se obisnuiasca cu formula produsului ) si la restul samponarilor poti sa folosesti un sampon care-ti prieste tie.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10019925

4. La mine, si am vazut ca si la alte persoane, merge foarte bine samponul head and shoulders classic clean 2 in 1 ( musai 2 in 1, varianta simpla iti lasa parul de zici ca nu te-ai mai spalat de o saptamana dupa ce il usuci ) - nu imi provoaca matreata si imi tine parul curat 4 zile, ceea ce alte sampoane nu reuses, dar nu m-a ajutat in combaterea matretii asa ca ti-l recomand dupa ce scapi de matreata daca mai ai nevoie de un sampon pentru scalp gras.

Matreata are mai multe cauze, ea poate sa fie cauzata de :
- o ciuperca din specia malassezia
- o cantitate mare de sebum
- aer uscat / utilizarea föhn-ului
- produse de styling, sampon uscat, sampoane mult prea dure sau care contin multi iritanti ce produc uscarea scalpului si de aici se ajunge la descumarea lui/cojite, tratamente cu ingrediente iritante ( alcool-ul denaturat e destul de prezent in tratamentele pentru scalp si duce la uscarea acestuia )
- apa fierbinte
- stres si oboseala
- frecarea scalpului cu unghiile sau cu prosopul, spalarea parului insistand cu unghiile ( parul se spala cu miscari usoare de masaj folosind buricele degetelor )

5 răspunsuri:
| Alealessia a răspuns:

Citește pe internet despre șamponul de cal( nu glumesc)

| gelu1970 a răspuns:

Free & Clear Shampoo

| Carina12345 explică (pentru Alealessia):

Sinceră să fiu, am folosit șamponul de cal și cred că mai rău am făcut

| Carina12345 explică (pentru anonim_4396):

Omfg, ce răspuns bun și lung happy și în sensul bun al cuvântului! Mersi tare mult pentru ajutor, voi încerca șampoanele recomandate de tine :*

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Carina12345):

Mi se spune des ca scriu mult blushing laughing
Cu placere :*