Buna! pai sunt multe din care poti alege [ daca trebuie sa fie o argumentare restransa ] :
MARCILE LEXICO-GRAMATICALE verbe si pronume de persoana I si a II-a, singular sau plural; adjective pronominale posesive pers. I sau a II-a, sg. sau plural; interjectii; exclamatii sau intrebari retorice, si semne specifise [ semnul intrebarii, semnul exclamarii, sau punctele de suspensie ]
ELEMENTELE DE PROZODIE ALE EULUI LIRIC: rima ( imperecheata, incrucisata, imbratisata, sau versul alb ), ritmul ( iambic - pe a doua silaba; si trohaic - pe prima silaba); masura versurilor
FIGURI DE STIL SI IMAG. ARTISTICE: aici explici doua sau trei fig. de stil [ epitete, personificari, metafore, comparatii )
Prezenta eului liric este indicata cu ajutorul marclor lexico-gramaticale.Acestea sunt indicate de pronume personale la persoana I si a II-a (eu,tu,noi,voi,mie,voua, ne- etc.), desinentele verbelor(mergeam, ai fost etc.), dar si ptin puncte de suspensie.
Autorul isi exprima gandurile, sentimentele in mod direct prin intermediul limbajului conotativ(expresiv). zici despre concordanta dintre planul exterior obiectiv si planul exterior subiectiv etc
formele pronominale, verbe la persoana 1 si a 2-a sg si pl, prezenta enunturilor exclamative si interogative...etc.
-verbele si pronumele de persoana I si a II-a
-figuri de stil
-imagini artistice
-sentimentele autorului
verbe de persoana 1 (plec, mananc, cant)
verbe de persoana a 2-a ( pleci, mananci, canti)
pronume de persoana 1 ( eu, mine, mă, m)
pronume de persoana a 2-a ( tu, tine, te, -t)
Figuri se stil: epitet, metafora, comparatia, enumeratia, personificare, repetitia, hiperbola, antiteza.
Exemple:
epitet: valuri inspumate, cer senin...
metafora: regina noptii ( se refera la Luna), minge de foc (se refera la soare)
comparatie: alba ca zapada, rosie ca marul, rece ca gheata
enumeratie: (enumeri ceva): rosu, galben, albastru....etc.
personificare:padurea vorbeste, copacul plange
repetitie: fata frumoasa, frumoasa
hiperbola:,, Si barba din stanga-i ajunge la cer
Si Voda-i un munte,,
Imagini artistice:
Imagini vizuale: Cade o frunza...
Imagini auditive: Sunetul apei se auzea pe fundal...
Imagini olfactive:miroase a paine
Imagini cromatice: Floarea rosie...
Imagini tactile:Andrei a pus mana pe carte.
Sper ca te-am ajutat!
Marcile lexico-gramaticale ale eului liric sunt:verbele și pronumele personale/posesive la persoana I sau a II-a (eu, tu mi, imi, mea, cant, vreau, sti etc) si interjectiile cu valoare afectiva (ah, of, eh, vai etc)
Figuri de stil
verbe pers I si II
imag. artistice
sentimentele autorului
Lupe_Iulia_1993 întreabă:
kalakkas întreabă: