Parerea mea este ca nu.
Fondurile de ten de calitate folosit moderat si indepartat seara nu are cum sa-ti faca riduri.
Este adevarat ca inchid porii si pielea nu poate "respira" la fel de bine ca atunci cand nu este aplicat pe fata, de asta nu trebuie exagerat cu ea, dar cauza ridurilor sunt altele ( piele uscata, alimentatia, stilul de viata, varsta etc. )
Da, faci riduri mai repede, mama are 50 de ani si nu are foarte multe riduri, si eu am 20 si la ochi deja au inceput sa imi apara riduri, nu e normal, si am inceput abia pe la 16 ani sa folosesc machiaj, si am o prietena si abia are 16 si foloseste de la 12 ani machiaj si are aproape ca mine riduri la ochi, adica sunt 2 liniute abia vizibile, dar nu e normal, si da, folosesc crema hidratanta, si mereu imi curat fata seara, si apoi iar ma dau cu crema, dar...tot faci riduri de la machiaj/fond de ten
Eu tot timpul ma demachiez seara. Unii dermatologi recomanda fondul de ten ca sa apere fata de murdarie si praf. Adica nu se mai depunde direct pe piele, ci pe fondul de ten pe care il dai jos acasa.De asta nici eu nu cred ca asta cauzeaza ridurile. Adica nu sunt sigura ca grabeste procesul de imbatranire.Tu ce zici?
Pentru protejarea pielii exista creme care au si rolul de hidratare, fondul de ten are alt rol, si oricum nu se foloseste la locul unde se formeaza ridurile, dupa cum ti-am mai scris nu produce / favorizeaza aparitia ridurilor, dar e logic ca nu este recomandat copiilor de 12 sau 15 ani, ci dupa o anumita varsta.
Nuuu! Daca dormi machiata atunci da, e posibil sa iti apara cosuri mai repede.
Insa daca tu folosesti un fond de ten potrivit tenului tau si te demachiezi si hidratrezi in fiecare seara nu iti va dauna, ba din contra fondul de ten actioneaza ca o protectie pentru ten impotriva prafului, fumului, radiatilor etc