Poti sa identifici ce ai schimbat acum o luna in rutina tenului sau in alimentatie? Un aport prea mare de grasimi nesanatoase sau lactate duce la probleme ale tenului. Nerespectarea regulilor de igiena pot si ele cauza probleme - telefonul si castile trebuie dezinfectate zilnic, prosopul de fata trebuie schimbat regulat si sa fie doar al tau iar tenul nu se atinge cu mainile murdare.
Poti sa sari peste prima parte si sa citesti direct subpunctele in care ti-am recomandat produse si tratamente pentru puncte negre si cosuri.
Si eu iti recomand pasta de dinti daca vrei sa ti se descuameze tenul, sa ti se irite si eventual sa iti fie "arsa" pielea la cati iritanti contine o pasta de dinti. Sa mai mentionez ca fluorul din ea poate cauza cosuri? 8->
Nu stau sa iau la puricat pasta de dinti dar iti zic 100% ca nu-i ok sa o aplici pe ten sau pe corp, are tot felul de ingrediente care sensibilizeaza tenul si duce la dezechilibrarea barierei naturale iar acest dezechilibru se vede in scurt timp : ten rosu, zone uscate, piele care se descuameaza/decojeste si de aici apar alte probleme. Unde mai pui ca o sa te trezesti cu pete post-acnee care se vindeca foarte greu de la sine, fara sa le ajuti tu cu creme, si asa poti sa stai pana la 6 luni cu pete rosii-mov-maronii. Nu cred ca vrei asa ceva. :))
Foarte benefica este si scortisoara ( pe dracu' ), bine este olecuta ( mai mult :)) ) iritanta dar cui sa-i pese? :
https://www.ewg.org/......N%29_BARK/
Nu se folosesc scrub-uri ( cu bicarbonat de sodiu, zahar, malai sau alte particule abrazive ) pe un ten acneic sau care are o afectiune microbiana, poti sa-ti spargi cosurile si sa se imprastie bacteria. Doar pielea care se descuameaza, buzele si calcaiele pot beneficia cu adevarat de proprietatile unui scrub.
Acizii exfolianti ( BHA - acid salicilic ) sunt mult mai eficienti decat exfolierea mecanica, ei penetreaza stratul superficial al pielii si curata porii, au rezultate mult mai bune decat un scrub care actioneaza doar la suprafaza si poate cauza microleziuni ( prin zgarierea pielii ) care lasa bacteriile sa patrunda si afecteaza bariera naturala a pielii ducand la uscarea tenului. Scrub-ul de exemplu nu are nici un efect asupra punctelor negre, el doar indeparteaza capul oxidat si restul de impuritati raman in piele.
Produsele destinate curatarii tenului trebuie sa aiba un pH intre 5 si 6, un pH mai mare ( cum este cel al sapunurilor obisnuite : pH 9-10 ) poate duce la dereglarea barierei naturale a pielii si asta presupune deshidratare, descuamare, iritarea, inrosirea pielii sau in unele cazuri, aparitia cosurilor pentru ca bacteriile nu mai sunt oprite de aciditatea naturala a pielii si o sa simta nevoia sa produca sebum, iar sebumul este un mediu proprice pentru dezvoltarea bacterilor si favorizeaza aparitia punctelor negre. Pielea are un pH de 5, 5 ( aceasta fiind o valoare universala, pH-ul pielii difera de la un tip de ten la altul ). Chiar daca sapunul are un pH optim el nu este indicat pentru ca ingredientele care mentin produsul in stare solida au proprietatea de a bloca porii.
1. Foloseste un gel bland pentru curatarea tenului - iti recomand Balea med ultra sensitive waschgel, costa 9 lei si il gasesti in magazinele DM.
https://www.dm.de/balea-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
2. Pentru tratarea cosurilor eu folosesc Bioderma Sebium Global, in 3-5 zile cosurile sunt pa. Bioderma Sebium Global - are ingrediente antiinflamatorii, calmante si acid salicilic.
https://www.farmacialapretmic.ro/......-30ml.html
3. Masca cu drojdie de bere este indicata pentru acnee ( ea contine si vitamina B3 care este benefica pentru tratarea acneei si petelor post-acnee dar ajuta si la reglarea sebumului ), ea se poate combina doar cu apa dar poti sa combini drojdia de bere cu argila albastra (Raciu pulbere ), propolis si ceai verde pentru un efect mult mai bun. Aplica masca cu drojdie de 2-3 ori pe saptamana.
Poti sa iei si suplimente cu drojdie de bere, curele cu drojdie de bere sunt indicate in tratarea acneei - pastilele astea contin doar drojdie de bere, nu are excipienti sau alte minuni :
https://www.bioportal.ro/......al-p21754/
4. Daca n-ai o crema hidratanta ti-o recomand pe cea de la Bioderma Sensibio Light :
https://www.farmacialapretmic.ro/......-40ml.html
5. Pentru punctele negre poti sa folosesti albus de ou si servetele pentru extragerea punctelor negre. Bati albusul bine, il intinzi pe zonele cu probleme, aplici un servetel subtire, mai adaugi un strat de albus si astepti pana se usuca complet dar tot mai eficient mi se pare un exfoliant chimic cu acid salicilic.
Ca reguli generale ca sa previ punctele negre : evita produsele iritante si care usuca tenul pentru ca tenul prin uscare excesiva intelege ca trebuie sa mareasca productia de sebum, evita produsele mult prea emoliente ( crema emolienta, texture grase, unguente ), nu folosi sapun sau demachiante emoliente, daca ai tenul gras sau mixt foloseste argila verde sau albastra ( argila este un bun absorbant ). Evita mancarurile grase sau care au fost preparate cu mult ulei.
6. Lactatele ( lapte, iaurt, branza etc ), sucurile accidulate si cu adaos de zahar, cafeaua, ciocolata, prajelile, snacks-urile, carnea de porc, conservele - favorizeaza aparitia acneei si inrautatirea acesteia. Fa un test si vezi cum se comporta tenul tau pe parcursul unei luni fara sa mananci aceste alimente, eu n-am mai avut probleme cu acneea de cand am renuntat aproape definitiv la lactate. Poti sa inlocuiesti laptele cu lapte de cocos sau de migdale, daca vrei o sursa de calciu poti sa consumi seminte de chia pe care sa le inmoi in lapte.
Poti incerca de la firma Forever, Aloe Vera Scrub si Aloe Propolis Creme. Sunt naturale si de calitate
Pentru cosuri: pui pasta de dinti pe cos. Il usuca si in 2 3 zile iti trece. Pentu ten si puncte negre: o sa iti dau trei masti pe care eu le am folosit timp de 3 saptamani si au fost rezultate vizibile. 1. Miere si scortisoara. Intr-o ceasca pui o lingurita de miere si cam jumatate de lingurita de scortisoara si cam o lingurita de apa daca compozitia este prea tare - 25 de minute (am facut-o de doua ori pe saptamana). Miere, faina, apa. Intr-un recipient pui o lingurita de faina, una sau doua de miere si putina apa - 25-30 de minute (de 2 ori pe saptamana). Bicarbonat de sodiu cu apa. Pui bicarbonat de sodiu intr-un recipient si dupa adaugi apa incat sa iti iasa o pasta nu foarte fluida - o lasi intre 20-40 de minute (de doua ori pe saptamana). Cat doresti tu, eu o tineam 30 de minute. Si pentru ten: intr-o sticla de apa plata de 0.5l pui jumatate de pliculet de bicarbonat de sodiu. Agiti sticla dupa ce pui bicarbonatul, bagi in frigider. Seara si dimineata iti dai cu acea solutie pe fata. Pui pe vata sau pe dischete si iti dai pe fata cu ea. Sper ca te-am ajutat!
Pentru cosuri uite cateva masti de fata: miere cu scortisoara, bicarbonat de sodiu cu apa: pana se formeaza o pasta. Si inca una o lingura/lingurita de apa, o linugura de faina, o lingura de miere -se formeaza tot la fel ca o pasta. Le aplici pe fata cam 25 de minute. Toate astea 3 folosite cam 3 saptamani, le facem pe fiecare de doua ori pe saptamana, m-au scapat de punctele negre. Pentru punctele negre aplici albus de ou pe fata: un strat dupa pui hartie, al doilea strat si pui iar hartie -30 de minute.
Pentru cosuri: pui pe cos pasta de dinti, pasta il usuca. In prezent eu am o solutie pe care o folosesc, dar nu exagerat, Eryfluid, este buna ca cicatrizant. Cand iti apare un cos iti dai cu solutie pe el.
Pentru un ten curat: jumatate de pliculet de bicarbonat de sodiu il pui intr-o sticla cu apa plata, 0.5l, agiti sticla cu bicarbonat, o bagi in frigider. Se aplica asa: pe o bucata de vata se pune din compozitia aceea si dupa iti intinzi pe fata. Practic umezesti vata si e ca si cum te-ai sterge cu vata uda pe fata. Faci asta dimineata si seara. Poate deveni un obicei asta, in timp tenul tau va avea imbunatatiri vizibile. Daca nu merge, mergi la un consult dermatologic, bafta!
Cu apa calda si sapun! Chiar nu glumesc!
Spalata corect fata de 2-3 ori pe zi, automat inainte de culcare si la intoarcerea in casa, imediat cu ai venit de la scoala, sau dupa ce ai iesit afara, in aer si praf!
Punctele negre se formeaza doar din depunerile de praf si mizerie amestecata cu transpiratia si grasimea fetei.
Cosurile de asemenea: porii sunt acoperiti de praf si grasimea pielii, tranmspiratie, infundand si infectand porii pielii.
Merci.Pana anul asta, n-am prea dat importanta tenului meu si nu mi-am dat seama..Ma machiam, si eram frumoasa. primavara asta incepusem sa nu ma mai machiez, pentru ca am observat ca nu e ok..sa mananc sanatos si sa fac sport.iar acum o luna am..cam lasat-o balta. Probabil tenul meu se ubisnuise cu stilul ala de viata. Si nu, nu am tenul gras, tocmai de aceea am zis. Am tenul normal si nu e prea"normala" chestia asta. Dar acum ca vine frigul, o sa imi hidratez pielea cu cele recomandate de tine si o sa imi reintru in ritm. Merci mult ^^
Alimentatia oricum e baza si de multe ori de acolo vin problemele dar trebuie sa fii foarte stricta cand vine vorba de igiena. Nu ai pentru ce. ^^
mirellahachi întreabă: