3) Soluția corectă este tot concursul curat, pentru a intra la facultate, dar diversificat!
Deci cum este cazul medicinei la fizică dau la examen și ceva capitole de electricitate și electronică, nu doar fizică moleculară și termodinamică și optică și fizică atomică și fizică nucleară.
Acum pun întrebarea :
Ce trebuie să știe un medic, din cea ce se învață în învățământul preuniversitar?
1) chimie organică
2) chimie fizică
3) chimie anorganică
4) electricitate și electronică
5) fizică moleculară și termodinamică
6) optică și fizică atomică și fizică nucleară.
8) anatomia omului
9) fiziologia omului
10 ) despre plante medicinale
11) despre animale nevertebrate, din care se pot scoate / obține medicamente
12 ) lucru cu calculatorul și baze de date ca să știe, ce a recomandat, la ce pacient
13) să cunoască cât de cât, o limbă străină, ca să poată citii o carte în limba respectivă.
14) să cunoască cât de cât limba română, ca să poată să vorbească cu pacienții
15) să aibă niște minime noțiuni de economie
16) să cunoască ceva logică, cât de cât
17) să cunoască ceva psihologie, cât de cât
18) să cunoască diverse capitole de matematică, să zic algebră și analiză matematică, probabilități și statistică, că fără ele nu poate pricepe fizică și chimie superioară!
19) să știe să deseneze cât de cât, ca să deseneze oase și organe ca student.
20 ) să aibă niște noțiuni de genetică!
21 ) eventual o a 2 a limbă străină
Unele sunt mai importante altele mai puțin importante, iar altele mai puțin importante pentru meseria de medic și atunci le dau o pondere, și fac nota ori ponderea și în loc de 3 examene fac 10 examene unde comasez astea 21 de capitole!
Evident că acesta ar fi numai un deziderat, că nu vor admite cadrele didactice de la medicină, să fie 10 examene, că atunci trebuie să muncească și nu vor vrea așa ceva.
In primul rand nu e suficient sa doresti sa intri la o facultate, trebuie sa te si pregatesti.Ca orice alt lucru care depinde de noi, nu e suficient sa ni-l dorim, trebuie sa si muncim sau sa depunem anumite eforturi pentru a-l obtine. In al doilea rand, e posibil ca unii sa nu fie facuti pentru asta:vreau sa spun ca, din pacate, multi au pretentie la facultate, desi nu prea sunt de facultate, sunt unii impinsi de la spate, de parinti, familie, moda de a face o facultate. Altii vor o facultate doar pentru diploma.Altii (in special cei care insista mult timp sa dea la aceeasi facultate) e posibil sa nu fi luat din prima din cauza emotiilor, sau, desi s-au pregatit temeinic, poate le-a picat un subiect mai dificil.Sunt multe cauze. Eu am intrat a treia oara la facultate (nu medicina)cu medie de 7 si ceva (nu retin exact), dupa ce in anii precedenti am picat cu medii peste 9 (a doua oara, 9.60).S-a intamplat din cauza concurentei de peste 10 pe loc. Dar, dupa ce primeam rezultatul eram suparata, plangeam o vreme si apoiu ma apucam din nou de invatat. Eu cred ca cine isi doreste cu adevarat sa faca o fac.intr-un anumit domeniu, o va face, desigur daca il duce capul si daca se chinuie un pic.
Pe vremea lui Ceaușescu se intra prin concurs la medicină iar materia de concurs era fizica de clasa a 10 a, chimia organică și anatomia.
Acum este balamuc că fiecare facultate vine cu cretinismele ei: că ce medie ai luat la bac., cu ce medii ai făcut liceul șamd, care vin cu influențele lor negative.
1) Nu am habar ce tâmpenii se mai fac acum, la actualele facultăți de medicină.
Pot căuta pe net, și să aflu, dar nu mă interesează acum, personal subiectul respectiv.
De fapt, corect ar fi să se dea examen curat de intrare în facultate, fără să se țină cont de tâmpenii de tipul : media din liceu și de la bac.
Eu am făcut liceul Nicolae Bălcescu din București și se obțineau acolo se obțineau ceva mai greu notele maxime dar la liceu de la Cucueții din Deal sau din Vale sau de unde vrei tu, se obțineau ceva mai ușor notele maxime
2) Ascultam televizorul și am răspuns neatent și am greșit, (și m-am și exprimat cam incorect în limba română). Se dădea și examen la fizica de clasa a 12 a, nu doar fizica de clasa a 10 a.
După 1990 au venit cu idei tâmpite, de tipul : că elevi buni se pot emoționa în zilele de concurs și deci să se țină cont și de media din liceu și de la bac., ca să evite ca un derbedeu, care nu a învățat mai nimic, tot liceul, să fie avantajat, de un asemenea concurs.
Ca să își avantajeze absolvenții liceului lor, s-au apucat să le umfle cu pompa, mediile din liceu și media de la bac, inclusiv i-au lăsat să copie la bac.
În aceste condiții, elevi care meritau 6 sau 7, se trezeau cu 9 sau 10.
În plus luau bacul fără să știe nimic.
Licee care nu făceau chiar toate tâmpeniile, aveau elevii proprii dezavantajați.
Derbedeul Funeriu, care a fost o calamitate ca ministru, a făcut o singură treabă bună, și anume a introdus camere de luat vederi la bac., ca să nu mai copieze în dușmănie la bac.
Dacă acele persoane chiar îşi doreau să intre la medicină, intrau din prima. Da, se pun la socoteală şi cei care au intrat pe relaţiile părinţilor şi bani, eventual. Sunt câteva zeci, maxim.
Oricum, dacă o persoană îşi doreşte ceva şi luând cazul tău, asta înseamnă că nu îşi doreşte suficient de mult.