Situația pe care o descrii poate fi considerată un abuz de putere din partea angajatorului și poate avea implicații legale. Iată câteva puncte de clarificat:
1. **Dreptul la concediu medical:**
- Conform legislației muncii din România, angajații au dreptul la concediu medical dacă sunt bolnavi. Acest concediu trebuie justificat cu un certificat medical eliberat de un medic.
2. **Obligația angajatorului:**
- Angajatorul este obligat să accepte concediul medical justificat legal și nu are dreptul să amenințe cu demisia sau alte sancțiuni pentru utilizarea acestui drept.
3. **Abuz de putere:**
- Amenințarea angajatului cu demisia sau sancțiuni pentru a nu-și exercita drepturile legale constituie un abuz de putere. Astfel de practici sunt neetice și ilegale.
4. **Posibile măsuri legale:**
- Dacă te confrunți cu astfel de amenințări, ai dreptul să te adresezi Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) pentru a depune o plângere. ITM poate investiga situația și poate lua măsuri împotriva angajatorului.
5. **Consultarea unui avocat:**
- În cazul în care situația nu se rezolvă prin intermediul ITM sau dacă vrei să cunoști mai bine opțiunile tale legale, poți consulta un avocat specializat în dreptul muncii.
6. **Documentarea situației:**
- Este important să documentezi toate comunicările cu angajatorul referitoare la această situație. Păstrează e-mailurile, mesajele și orice alte dovezi care ar putea susține plângerea ta.
În concluzie, amenințările și presiunile angajatorului în cazul concediului medical justificat sunt nelegale. Ai dreptul să te protejezi și să cauți sprijinul autorităților competente pentru a te asigura că drepturile tale sunt respectate.
IA? Ce e asta? Am terminat liceul cu profil economic. Am avut practic ore în care am discutat despre drepturile astea, în marketing, și aceste drepturi se aplică la oricine, indiferent unde lucrează. Practic ceea ce am spus eu e ceea ce am reținut din orele cu profesoara și de pe site-uri de pe care am învățat.
Daca businesul lui sufera si pierde milioane pe zi doar pentru ca nu are suficienti oameni la munca, iar tu iti iei 1 zi de boalan doar ca sa te odihnesti, atunci te poate actiona legal, si-ti poate desface contractul de munca disciplinar, mai ales daca nu ai fost la medic si nu ai dovada legala ca ai fost cu adevarat bolnava.
Ai dovada de a medic ca ai fost bolnava?
Imi dau seama si trebuie sa te respect pentru ca nu stii nimic despre asa ceva.