Facultatea de Mecanica (si Mecatronica) formeaza studentii pe mai multe ramuri:
+++Inginerie Mecanică
+++Mecatronică şi Robotică,
+++Inginerie şi Management Industrial,
+++Știinţe Inginerești Aplicate (de ex Inginerie medicala, unde e vorba pe langa cercetare, si de proiectare, in domeniul proteticii sau ortodontiei)
+++Inginerie Industriala
De la oricare dintre acestea, poti ajunge inginer proiectant, chiar si terminand Management Industrial (insa nu vei proiecta si desena piese de masini sau utilaje, ci sisteme sau fluxuri de productie, etc).
Ar mai fi si Facultatile de Inginerie electrica sau Inginerie aerospatiala, topografie.
Si bineinteles, ramura cealalta, ar fi Ingineria civila si industriala, adica inginer proiectant pentru constructii.
In acest domeniu o sa lucrezi in stransa colaborare cu arhitectii.
Tot ce viseaza ei noaptea, demolezi tu ziua, si le zici: "Nu se poate face asa, DOAR DACA pui acolo o grinda sau un zid...".
Inginer proiectant în ce domeniu? Că oricare dintre domeniile de activitate ale ingineriei pot avea un departament de proiectare: electric, automatizări, mecanic, construcții etc.
Alege unul și orientează-te spre acela.
Cred ca m as îndrepta mai mult spre inginer proiectant in construcții, măcar lucrez cu arhitecți dacă nu pot deveni unul . Credeți ca faptul ca sunt fată influențează cu ceva?
In orice domeniu, un inginer poate fi proiectant sau executant, etc. Depinde doar de fisa postului.
Constructiile difera de arhitectura:
- La arhitectura se face proiectarea formei si design-ului constructiei, iar
- La constructii se proiecteaza si se executa lucrarea visata de arhitect.
E o facultate potrivita pentru o fata, daca nu te jenezi sa incalci din cand in cand niste cizme de cauciuc si sa mergi in vizite pe santier.
Seful meu era pe langa inginer proiectant si diriginte de santier,
trebuia sa mearga sa se asigure ca constructorul (si beneficiarul uneori) respecta indicatiile de pe proiectul tehnic (asta in calitate de proiectant).
In calitate de diriginte de santier mergea la 3 etape (dupa ce erau gata fundatiile, dupa ce erau turnate toate placile, si dupa ce era ridicata șarpanta (structura acoperisului)), plus ori de cate ori aveau probleme si nu stiau cum/ce sa faca. Era platit extra pentru dirigentie, desigur.
Dar marea majoritate a activitatii se desfasoara la birou, unde calculezi rezistenta elementelor cladirii (in ETABS, SAP2000, sau Autodesk Robot Structural Analysis, TEKLA Structures, etc).
https://www.csiamerica.com/products/etabs
https://www.csiamerica.com/products/sap2000
https://www.autodesk.com/......s/overview
https://www.tekla.com/products/tekla-structures
Apoi dupa etapa de calcul si predimensionare in acele programe, trebuie sa desenezi plansele de executie pentru fundatii, stalpi, grinzi, placi, trepte, centuri, sarpanta.
Asta se face fie in Autocad 2D (sau in alte programe de desen 2D, de exemplu DSS DraftSight),
fie in 3D, cu ajutorul programelor Autodesk Revit
si Autodesk Advance Steel, daca ai o constructie mixta (beton plus metal).
Daca o sa ai norocul sa locuiesti intr-o zona unde nu exista multi ingineri, iti poti deschide propriul birou de proiectare, mai ales daca o sa ai un prieten, sot, vecin, ruda, etc, dispus sa se asocieze cu tine.
Sau o fosta colega, prietena, etc ce tine contabilitate primara.
Sau angajezi o contabila cu program de 2 ore pe zi, se practica des asa ceva.
Important e sa treci de examene, nu e tocmai o facultate usoara, cum nici cele pe care le-am amintit mai sus nu sunt, cu exceptia topografiei, poate.
Insa te asigur ca nu e nici cea mai grea, si daca inveti si te tii de treaba, o termini.
Din punctul meu de vedere arhitectura e mai grea, cel putin pe perioada studiilor, caci trebuie sa ai mereu viziune si sa gandesti cea mai potrivita solutie, dar tinand cont si de dorinta clientului.
nginerul constructor primeste arhitectura si dupa etapa de calcul, doar spune unde e imposibil sa se urmeze planul arhitectului.
Sa nu fiu inteles gresit, daca dispui de suma necesara si de timp, si de o forta uriasa de lucru, aproape nimic nu e imposibil in domeniul acesta.
Vezi ce se face prin Dubai.
Insa realitatea pe care o vei intalni in 99, 99% din cazuri e foarte diferita de cea din Dubai.
Clienti care vor constructia terminata intr-un an si cu minim de investitie, adica sa iasa cat mai ieftin, constructori care nu respecta proiectul, si lucreaza prost, fac greseli, etc
Alexsb20 întreabă: