anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Avem pe aici primari? Sau neamuri de primari?
Aveți idee ce trebuie să facem ca să ajungem primari? Trebuie să avem studii superioare, superioare într-un anume domeniu sau ca primar se ajunge mai mult prin public/comunitate, dacă el te susține sau nu, dacă el te desemnează sau nu să ajungi primar?!

8 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Asta este un site unde sunt 90% copilasi si foarte putini adulti.
Nu avem primari, nu avem judecatori si nici medici pe acest forum, ca sunt ocupati cu alte chestii mai importante, decat sa se amuze pe un site de copilasi.

Primarii nu se aleg dupa neamuri, ca nu-i afacere de familie si nici nu sunt pusi in fucntie de alti primari, ca nu-i orasul lui personal, ci de VOTUL majoritar al orasului happy
Primarii sunt alesi de comunitatea satului sau orasului, in urma unor cerinte obligatorii si eliminatorii, in urma unei activitati politice si de conducere, desfasurate in cadrul comunitatii, votarea fiind decisiva.

| NLS a răspuns:

Pentru functia de primar, studiile superioare sunt de dorit (fie gestiune, fie management, fie studii juridice, dar pana la urma, orice facultate e binevenita), dar in practica sunt irelevante, mai ales daca candidezi la tara.
Important e sa ai sustinerea cetatenilor, sa strangi semnaturile necesare (daca candidezi independent), si sa ai o campanie corecta, credibila, in care sa nu promiti nave spatiale.
Si sa ai bineinteles o vointa nebuna de a lupta impotriva adversarilor care vor incerca sa te sape. Si o dorinta la fel de arzătoare de a realiza ceva pozitiv pentru comunitatea pe care o reprezinti.

Daca esti inscris intr-un partid, e nevoie sa fii tu cel propus pentru functia de primar, deci sa ai sustinerea intregului partid. De obicei pentru ca acest lucru sa se intample, se vine cu genti de bani de acasa, se promit functii, contracte, etc. Calea mai corecta e sa candidezi independent si sa ai priza la alegatori).

In afara tinerei din clipul de mai jos, mai cunosc inca 2 primari demni de toata stima, tot in judetul Alba. (Blaj si Ciugud (poreclit mai nou: "Ciugud to be true")
Si am vazut inca unul pe undeva prin Bistrita...
In rest, cam jale, fura de sting sau pierd timpul, si uita de ce au fost alesi. Poate sunt eu mult prea exigent si pretentios, dar din punctul meu de vedere, cam 99% dintre edilii din tara, NU merita sa fie in functiile respective. Exista garantat persoane care pot si vor sa faca mai mult, insa vulpile batrane din primarii au grija fie sa ii santajeze, fie sa ii impiedice in alte feluri, fie duc munca serioasa de convingere ce se sfarseste cu coruperea celor in cauza (in caz ca o astfel de persoana corecta castiga alegerile).
Insa doar ca o nota de subsol, observatie personala prin localitatile din jur: oamenii seriosi si integri nu se amesteca bucurosi in politica.

https://youtu.be/pKEqFbB_U9U

| LordCristobal a răspuns:

Da,studiile superioare cred ca sunt un criteriu important in alegerea unui primar.Prin urmare conteaza.
Dar cel mai mult conteaza relatia pe care o ai cu oamenii si cum te privesc oamenii.
In sate si in orasele mici toata lumea stie pe toata lumea si acolo conteaza foarte mult ce imagine ai si ce trecut ai avut.In comunitățile mici iti dai seama ca oamenii ar vota un om cu facultate si care stie sa vorbeasca.
Dar inainte sa candidezi trebuie sa cotizezi foarte mult la partidul care te lanseaza.Stiu ca taicamiu care era pe locul patru in lista la PNL a dat peste 2000 de lei ca sa aiba un loc pe liste si ghinion atunci a castigat ALDE alegerile in oraselul meu si tata nu a prins loc in Consiliul Local.
Iar ca independent e foarte greu sa te bati cu granzii politici rareori castiga independentii alegerile.
Dar daca nu ai studii superioare si vrei sa fii primar trebuie sa fii genul ala de afacerist gen fratii Dedeman sa iti cunoasca toti oamenii afacerea sau sa fii genul ala de activist politic cum era Nicusor Dan inainte sa fie primar.
Si in orasele mari cred ca e si mai greu sa candidezi ca primar pentru ca trebuie sa iti proiectezi imaginea unui publice foarte mare

| doctorandus a răspuns (pentru LordCristobal):

2000 lei în anul 2000? Oare cât costa o pâine în acel an?

| LordCristobal a răspuns (pentru doctorandus):

Nu in 2000 era vorba de 2016.

| relian a răspuns:

In RO sa poti candida la functia de primar de la municipiu in sus, ai nevoie sa fi facut o facultate, nu conteaza de care, asta spune legea, asta este conditia.

Pt primar la comune sau orase care nu-s municipii, poti candida si cu liceu, deci trebuie sa ai cel putin liceul cu diploma de bac.

Asta e tot, poti candida din partea unui partid, sau poti candida ca independent.
De regula ajunga cei care prin partide bagati, pentru ca asa se fac cunoscuti, adica trebuie sa ai bani sa iti faci publicitate, campanie cum se zice.
Ca independent si fara sa te cunoasca prea multa lumea, ai sanse f putine spre zero.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru LordCristobal):

Ok, deci să înțeleg că regula ca să devii primar trebuie să intri într-un partid? Și cum se face această intrare? Te duci, bați la ușa partidului și le spui : "Bună ziua, am venit și eu să mă înscriu la dv?" Sau tot prin cunoștințe și relații?
Cât de studii, ce facultate ar trebui să se urmeze în direcția asta? Dreptul ar fi bun? Sau doar Științele Politice?

| LordCristobal a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca ai bani multi si este destul cunoscut in orasul tau nu e nevoie sa intri intr-un partid politic, poti candida ca independent si poate intri in Consiliul Local. Daca ai o activitate buna in Consililiul Local poate te bati mai usor cu granzii la viitoarele alegeri.
Dar daca nu esti cunoscut delic electoratului trebuie sa intri intr-un partid politic.
In partidele politice treaba sta:cu cat cotizezi mai mult si te intelegi mai bine cu sefii obtii o pozitie mai sus.Si trebuie sa ai si multa activitate in partid ca sa poti candida ca primar intr-un viitor apropiat.La activitate ma refeream la mersul in campania electorala prin toate colturile orasului sa imparti sacose oamenilor,fluturase si trebuie sa fii prezent la toate sedintele care se tin in fiecare luna.
Legat de studii e bine ce ai scris tu in intrebare, eu as mai adauga Managment, ASE, Administratie Publica, Resurse Umane si nu ar strica si o facultate facuta in strainatate.