Treaba asta cu profilele, uman vs real, este o Invenție comunista care încă dăinuie printre cadavrele de profesori care încă pupa poza lui Ceaușescu dimineata. In anul 2018, îți spun ca proaspat absolvent, diferenta dintre ele este aproape insesizabila. Exista multi la uman care se pregatesc pentru medicina și politehnica, in timp ce la real multi se pregatesc pentru ASE, politie și drept.
Du-te unde consideri tu ca ai profesori Ok, colectiv Ok și unde poti invata pentru viata, nu pentru note. Și nu pune botul la vrajeala ca cei de la uman exersează 4 ani "aici sau la pachet", fiindcă la angajare nimeni nu te intreaba de liceu, nici de notele la bac, te intreaba de facultatea terminata și de experienta.
Dupa parerea mea mate-info este mult mai util, in orice domeniu ai vrea sa dai mai departe, deschide mai multe orizonturi decat filologia.Mie nu mi s-a parut atat de greu la mate-info, insa acum depinde de opinia fiecaruia!
Sefule e simplu. Daca te descurci la matematica, informatica si fizica du-te la mate-info. Daca nu te descurci si nici nu vrei sa te tocesti foarte mult si sa inveti foarte mult si sa iti fie cat de cat mai usor la bac, du-te pe filo. Multa stima.
Eu zic sa alegi profilu la care crezi ca o sa o duci mai bine . Vezi la care profil ai mai multe materii cu care te descurci si mergi pe ala.
Buna. Vreau sa te intreb unde la filologie vrei sa mergi? La engleza sau franceza?
La filologie iti spun ca se pune mai mult accentu pe limbile pe care le studiezi si pe limba romana. Si la mate-info, mai mult pe informatica si pe mate, presupun. Eu sunt la filologie franceza si e ok, nici eu nu prea puteam sa invat istoria dar nu a fost o problema. Daca alegi sa mergi la filologie, vei face fizica, chimie si biologie pana in clasa a 11a iar apoi stiinte. La mate-info stiu ca si anii trecuti au intrat multi chiar cu cu medii foarte mici si cei din clasa respectiva aveau dupa aia tot note mai mici, chiar si pe langa cei de la filologie engleza si franceza, care acolo se invata mai mult.
Poti cauta si pe internet mai multe sa vezi unde te incadrezi si unde ti-ar place mai mult. Sper ca te-am ajutat. Succes!
Intreaba-i si pe parinti tau sa isi dea cu parerea.
Varul meu e la mate-info, si ma uimeste ca intr-un an a invatat la informatica o gramada de chestii interesante pe care eu nu le-am invatat in 4 ani. Intr-adevar e mai greu, trebuie sa dai tot ce poti. Si ai mai multe domeni in care te poti angaja.
Bună!
Sper sa te ajut prin doua exemple reale.
1: pentru mate-info...Am un fost coleg de generala la mate-info..Suntem la același liceu. În generala nu era prea strălucit și era leneș, nu prea învăța. Însă la liceu a zis ca e ok. Într-adevăr e greu, dar având în vedere ca el nu are chef sa învețe și tu ai fi dispusa nu ar fi o problema pentru tine.
2: pentru filologie. Eu sunt în clasa a XII-a la filologie. Am ales acest profil pentru ca mi-a plăcut romana foarte mult. Istoria, de care spuneai tu nici nu se pune problema sa fie grea. Sa știi ca totul e foarte logic și crede-mă, nu am profesor prea bun. În fine...ideea e ca nicaieri nu e prea greu dacă înveți. Apoi mai este ceva, mate-info îți deschide o gama larga de job-uri bine plătite, spre exemplu în domeniul IT sunt salarii foarte bune. Cu filologia e mai greu, însă sunt doua domenii total diferite. Sa spun așa, filologia merge pe speculații uneori, iar mate-info pe exactitate. Intr-un fel sau altul. Deci...Trebuie sa te gândești ce vrei pe viitor și așa îți alegi profilul. Și dacă nu îți place din fericire poți sa te transferi.
Multă baftă!
Ia in considerare si un profil economic, acolo vei avea parte si de matematica si de romana si mi se pare un profil grozav, poti cauta mai multe informatii pe google.Iesi si cu ceva diplome ce te vor ajuta dupa terminarea liceului, succes.