anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna dimineata!
În curând voi termina scoala postliceala sanitara cu specializarea de asistent medical generalist.
Imediat după ce voi termina această scoala, intenționez să mă mut în Bucuresti, sa imi gasesc un job in acest domeniu. În același timp doresc sa studiez in cadrul U.M.F Carol Davila tot această specializare pentru a deține diploma de licenta si statutul de angajat cu studii superioare. Având deja 23 de ani și dorinta de a profesa in domeniul in care sunt specializat o sa lucrez in timp ce o sa fiu student in cadrul U.M.F.
Credeti ca profesorii vor fi înțelegători ca nu pot ajunge chiar la toate cursurile de la facultate si ca de fiecare dată când o sa fiu liber o sa fiu prezent?

9 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Din pacate, neputand merge la cursuri si laboratoare, nu vei putea trece si lua examnele de la facultatea de medicina.
Acolo nu-i vorba de iertat, ca doar popa iarta, la biserica, este vorba de studiat serios, iar timp de munca nu exista, mai ales cand faci medicina, care-i considerata cea mai grea facultate, fiind de 6 ani lstudiat la 7 si 4 ani de rezidentiat.
Daca nu esti dispus ori capabil sa dai totul si sa inveti serios, medicina nu o poti face la fara frecventa!

| Anonimul198 a răspuns (pentru Violleta2022):

Apreciez ca încerci să mă ajuți dar am scris ca vreau sa merg pe aceași specializare pe care o am acum (asistent medical generalist). În cadrul U.M.F exista si specializarea asta.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anonimul198):

Oricum ar fi, un profesor universitar, nu va accepta niciodata sa-i lipsesti de la ore. Pentru asta, te poate lasa restantier sau chiar repetent.
Cu facultatea de medicina nu te joci, ca nu exista "iertat" la vreo materie! Ori mergi la cursuri si laboratoare, ori renunti la facultate, ca nu poti face o asemenea facultate la fara frecventa.

| Anonimul198 a răspuns (pentru Violleta2022):

Iartă ma dar nu sti ce vorbesti. Repetent la facultate? Daca ai restante le dai în toamnă când sunt reexaminarile.
Foarte multe facultăți nu cer prezenta de 100%. După cum am spus, o sa fiu prezent dar nu chiar la toate cursurile asa ca nu folosi termenul "fără frecventa".
Abtine-te din "a ajuta" oamenii daca nu ai habar.

| Bondarel99 a răspuns:

Facultatea e optionala, adica o faci daca ai timp.
Profesorii nu au cum sa te scuteasca de ore daca tu lucrezi, o sa te puna sa alegi ori facultatea ori munca.
De la un curs de 2 ore mai poti lipsi, dar ce te faci cand ai laboratoare de cate 6 ore si le ai aproape zilnic? In plus mai sunt si seminarii la care la fel trebuie prezenta. Uneori ai ore de dimineata pana seara, 12 ore sau chiar mai mult pe zi.
Mai sunt studenti care lucreaza la UMF dar doar part time. Altfel nu ai cum, gandeste-te ca mai trebuie sa si inveti acasa pe langa stat la facultate. Singura diferenta dintre asistentii cu postliceala si cei cu facultate e ca cei din urma au un salariu un pic mai mare, cam cu 500 lei. Crezi ca merita sa te mai chinui 4 ani zi de zi la facultate cu aceeasi materie pentru 500 lei sau mai putin?

| Violleta2022 a răspuns (pentru Anonimul198):

Am incercat sa folosesc niste termeni pe care ii poti intelege, ca tanar si nexperimentat, ca sa poti pricepe ca ceea ce vrei tu, este imposibil la facultatea de medicina, indiferent de profil, pentru ca tot aceiasi profesori vei avea, care predau si pentru specilizarile viitorilor medici.

Asa este, dupa ce am terminat o facultate pe care o profesez de 30 de ani, nu stiu ce vorbesc...

| Anonimul198 a răspuns (pentru Bondarel99):

Scuzele mele! Multumesc!

| Bondarel99 a răspuns (pentru Violleta2022):

Daca te duci la facultatile astea care candva erau de top si vezi ce s-a ales de ele, altfel statea treaba acum 30 ani... acum studentii in loc sa puna mana sa invete vin cu tot felul de idei de copiat. S-au inventat castile invizilbile pe care nu le detecteaza nimeni, pixuri invizibile si multe altele, sa nu mai spun ca unii au un talent deosebit sa transcrie totul de pe telefon fara ca supraveghetorul sa ii vada desi e la 1m de ei. Examenele nu mai sunt o asa mare problema din pacate (pentru ca majoritatea ies din facultate mai prosti decat au intrat, in zilele noastre) dar ce vrea el sa faca nu se poate fizic pentru ca nu ar avea cand sa se duca la facultate si la munca in acelasi timp.

| alessia5158 a răspuns:

Cata naivitate!---nici macar postliceala sanitara nu se poate face in paralel cu un job, daramite o facultate de medicina. Asa ca, inainte de a decide sa dai admiterea, trebuie sa te asiguri ca ai un suport financiar din alte surse--- nicidecum un job! La UMF nu este ca si cum ai face facultatea de biologie, sau oricare alta, din cadrul Univ. Bucuresti!
Pentru a-ti miscora toate cheltuielie legate de studiile de licenta, efortul tau consta in pastrarea calitatii de student "bugetar"(fara plata taxei anuale de scolarizare). Chiar si in calitate de "bugetar" daca faci peste 25% absente la lucrari practice, seminarii si stagii clinice va trebui, conform regulamentului universitatii, sa platesti o asa numita "taxa pentru refacerea absentelor"(vezi art 53 si 55 din Regulamentul privind activitatea profesionala a studentilor : https://umfcd.ro/studenti/norme-legale/regulament-activitate-profesionala/ )
Clasificarea studentilor, adica stabilirea modalitatii de finantare a studiilor, respectiv buget sau in regim cu taxa, se face anual in functie de performantele obtinute in anul anterior si exprimate in media ponderata( art.12 din regulamentul mai sus mentionat!).

Tot ceea ce poti face la acest moment( ca elev la postliceala) este sa aduni documentele justificative pentru toate stagiile de practica efectuate la posliceala sanitara, inclusiv programa aferenta studiilor postliceale(fisa disciplinelor/modulelor studiate). Conform actului normativ, respectiv ORDINUL MEN Nr. 4046/2018 din 29 iunie 2018 privind recunoasterea partiala a studiilor si stagiilor de practica efectuate in cadrul scolilor postliceale sanitare(publicat in Monitorul oficial nr. 619 din 18 iulie 2018 ), creditele obtinute si stagiile de practica efectuate in posliceala sanitara pot fi recunoscute. Citeste in intregime actul normativ in : https://www.edu.ro/......018%20.pdf
In acest act normativ vei gasi si formatul tip al cererii care poate fi depusa la secretariatul facultatii sau la rectorat(nu stiu exact!) in perioada cuprinsa intre confirmarea locului ocupat prin concurs si inceperea anului universitar.

p.s. te poti declara fericit daca iti vor recunoaste macar stagiile de practica efectuate la postliceala sanitara!--- daca se vor recunoaste, nu vei mai merge la stagiile clinice dar va trebui sa te prezinti la testul de evaluare/verificare aferent fiecarui stagiu clinic. Timpul castigat in acest mod il poti folosi invatand pentru examene si pentru pastrarea statutului de student bugetat, nicidecum pentru un job! Pentru situatia in care pierzi statutul de "bugetat", sa nu-ti faci iluzii ca un salariu de asistent incepator iti va fi indeajuns sa platesti taxele si intretinerea ta la studii!