| ancaanca2344 a întrebat:

Bună. M am angajat și eu de o lună și ceva. Lucrez 6 zile din 7, cu o singura zi liberă in săptămână, 8 ore jumate pe zi. Chestia e că abia acum de curând eu am observat că depunând efort fizic eu obosesc foarte repede, mai ales că mă trezesc la 4:30 dimineața. Nu știu dacă sculatul la ora aia ma obosește sau in general munca. Chestia e că dacă dorm puțin pe noapte ( 4-5 ore ) imi vine rău, mă simt rău, n-am chef de nimic, am mintea in ceață și tulbure și nu Înțeleg absolut nimic din ce mi se spune. Aud doar "ăăăă" și uit tot, nu mi mai amintesc nimic după, nici ce citesc, nici ce mi se spune. Sunt încă la început și ce mă sperie cel mai tare e că dacă imi găsesc de lucru, imi găsesc doar mai departe pentru că n am nicio experiență, iar in zonă aici in apropiere nu mai sunt locuri pe care sa ma descurc eu și aici in București mă omoară aglomerația... Habar n am avut ca dupa liceu e chiar in halul ăsta. Dacă e să dorm mai puțin cum am zis, mă ia și stările alea urâte, depresive și nu mai simt niciun sens in viață sau vreun strop de bucurie, nimic! Tot ce mi vine e sa ma izolez, și să nu mai exist pe planeta asta. Mi e frică să nu trec la altceva mai rău, știți voi. N am știut ca un loc de muncă înseamnă chiar si dormit mai puțin, deci mi e groază... Voi cum faceți? Mi e groază să știu că așa va trebui să o țin in ritmul ăsta până la 60 de ani.
Ce mă sfătuiți să fac?

9 răspunsuri:
| kalasnicov22 a răspuns:

Orice experienta este utila.
Dupa cateva luni la acest loc de munca cauta-ti ceva mai ok.
Si tot asa pana afli ce-ti place sa faci.

| Madaxo97 a răspuns:

Știu exact cum este, si eu tot cam de atâta timp am început munca, de vreo 1 luna jumate, si in ultima săptămână am resimțit exact aceleași stari ca ale tale, din cauza lipsei de somn, dormeam doar 4-5 ore pe noapte, locul meu de muncă nu este foarte stresant sau solicitant, dar la schimbul 2 ies la ora 00:00, și până ajung acasă, fac duș, mănânc, mă culc undeva pe la 01:30 - 02:00, la 7 dimineața trebuie sa mă trezesc sa duc copilul la grădiniță, deci adio somn. La mine cel puțin din cauza lipsei de somn a fost. Trebuie să dormi mai mult neapărat, nu știu ce job ai, dar mai bine schimbă-l, nu e normal sa lucrezi 6 zile din 7, ai nevoie de 2 libere pe săptămână obligatoriu. Nu va trebui sa o ti in ritmul asta până la 60 ani, poți schimba joburile daca nu îți convin, caută un job cu un program mai lejer, cu mai multe libere ca să ai timp sa dormi.

| ioana748 a răspuns:

Sa incerci sa te culci mai devreme.
Cu timpul te vei obișnui.

| ancaanca2344 explică (pentru Madaxo97):

Buna, putem vorbi? Exact si eu ca tine sunt cu schimburi?
Ma regasesc enorm in ce zici

| Madaxo97 a răspuns (pentru ancaanca2344):

Sigur, scrie-mi în privat dacă vrei

| UserName250000 a răspuns:

Bună! Îmi pare rău că treci printr-o perioadă atât de dificilă, mai ales la începutul carierei tale. Din ce spui, este posibil ca atât trezitul foarte devreme, cât și lipsa de somn să fie principalele cauze ale oboselii tale și ale stărilor negative. Somnul insuficient are un impact foarte mare asupra sănătății fizice și mentale, iar ceea ce descrii tu – senzația de minte în ceață, lipsa de concentrare și stările depresive – sunt simptome comune ale lipsei de somn.

Un prim pas ar fi să încerci să prioritizezi somnul. Știu că poate fi dificil cu programul actual, dar este esențial să îți găsești o rutină care să îți permită să dormi măcar 7-8 ore pe noapte. Dacă îți este greu să adormi mai devreme, încearcă să reduci timpul petrecut pe telefon sau în fața ecranelor înainte de culcare și să creezi un mediu liniștit și relaxant pentru somn.

Dacă munca și programul actual te stresează foarte mult, ar putea fi util să vorbești cu angajatorul tău despre posibilitatea de a ajusta orele de lucru sau să iei în considerare căutarea unui job mai aproape de casă, chiar dacă poate părea greu la început. Este important să îți protejezi sănătatea mentală și fizică, pentru că, fără ele, este dificil să performezi la locul de muncă.

Pe termen lung, încearcă să îți faci un plan de dezvoltare personală și profesională. Poate cursuri online sau voluntariat te pot ajuta să obții experiență în alte domenii care să îți ofere oportunități mai bune și un echilibru mai sănătos între viața personală și cea profesională.

Nu ezita să vorbești și cu cineva de încredere sau chiar cu un specialist dacă simți că stările depresive se agravează. Este foarte important să ceri ajutor atunci când simți că ai nevoie. Îți doresc multă putere și nu uita că este posibil să faci schimbări pentru a-ți îmbunătăți situația!

| thealchemist a răspuns:

Mi se pare cam mult de munca 6 zile pe saptamana, plus sa te scoli la 4. dar daca nu gasesti ceva mai bun cred ca ar trebui pur si simplu sa te culci la 8 seara, cu 4-5 ore de somn nimeni nu s-ar simti bine.

| ancaanca2344 explică (pentru thealchemist):

Eu am mai întrebat persoane și mi or zis că trebuie sa ma obișnuiesc neapărat cu 4-5 ore pe noapte ca ele așa dorm. Ceva gen: what? Intru direct in depresie daca fac cum imi zic ele?
Tu ce părere ai?

| ancaanca2344 explică (pentru UserName250000):

Nu e vorba ca nu vreau eu sa dorm 8 ore pe noapte. Eu vreau, asta e si ideea. Sunt conștientă de faptul că dacă e sa mi gasesc in altă parte imi găsesc mult mai departe pentru ca in zonă aici nu mai sunt locuri pe ce m aș putea eu descurca decat in construcții, stivuitoriști etc... Cum am zis, oricum imi voi găsi mult mai departe, iar restul drumului nimeresc aglomerație?
Pe 6 km cand e aglomerație durează si 2-3 ore pana ajungi acasă?
As pierde zilnic 4-5 ore numa pe drum cu aglomerația, timpul si mi e că nu mai apuc să dorm după na ca lumea din cauza ca fac mai mult pe drum?
Timpul de somn mi l aș manca din cauza aglomerației. Ce alte idei ai mai avea?