anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna!
Stie cineva daca in Romania m-ar putea angaja la un restaurant ( celner sau sa spal vase) la 15 ani jumate? happy

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, se poate, dar numai cu acordul parintilor, conform Codului muncii, rep. in 2011, citez:
"Art.13.(1)Persoana fizicã dobândeşte capacitate de muncã la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã.
(3)Încadrarea în muncã a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisã.
(4)Încadrarea în muncã a persoanelor puse sub interdicţie judecãtoreascã este interzisã.
(5)Încadrarea în muncã în locuri de muncã grele, vãtãmãtoare sau periculoase se poate face dupã împlinirea vârstei de 18 ani; aceste locuri de muncã se stabilesc prin hotãrâre a Guvernului."

| dragosbogdan001 a răspuns:

Nu, nu se poate. Trebuie sa ai 16 ani neaparat. Si trebuie sa fie de acord parintii. Raspunsul lui Ioandelasal de eronat si fara sens, adica tu ii zici ca ai 15 ani si el iti zice ceva, cum ar suna: "Da se poate, conform codului care zice ca la 16 ani poti sa muncesti, se poate chiar daca ai 15" laughing laughing laughing rolling on the floor.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru dragosbogdan001):

Se pare ca nu mi-ai citit atent raspunsul, nu m-am contrazis deloc, nu numai eu spun ca se poate angaja de la 15 ani, o prevede Codul muncii.
Reciteste alin.2 al art.13 din Codul muncii.
Si daca n-ai habar de legi ar fi mai bine sa nu spui prostii.

| dragosbogdan001 a răspuns (pentru Ioandelasal):

Fratica, nu te poti angaja la 15 ani, e ilegal, trebuie sa ai 16 impliniti, si asa nu mai cu acordul parintilor!

Ioandelasal

Ti-am spus ca vorbesti prostii si habar n-ai de legislatie si tot nu intelegi.
Mai reciteste al.2 al art.13 din Codul muncii, il citez si aici, pentru a nu-ti obosi mintea:
"(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã."
Si nu sunt "fratica cu tine"!

Si cu ce ajuta meseria de chelner la "dezvoltarea fizica, aptitudini si cunostinte"?

Ioandelasal

Si ce legatura are asta cu intrebarea utilizatorului SilentStorm?
Si cu faptul ca te bagi unde nu te pricepi, un prunc de nici 15 ani, contrazicand un varstnic cu 40 de ani de profesie juridica?

Pai,
"(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã."

Iar eu am intrebat ce treaba are meseria de chelner la "dezvoltarea fizica, aptitudini si cunostinte"?

Si am mai vazut eu din astia ca tine, "profesori", "doctori" si stiu eu ce minuni am mai auzit din partea la din astia ca tine. Cica cand ii vezi ii "respecti", iar cand auzi ce debiteaza ti-ai pierdut complet respectul. Am vazut profesori care se identifica cu Hitler, doctori care la ce este o simpla raceala incepe de debiteze cine stie ce "posibilitati" si altele de care nu-mi mai amintesc.

Si in plus tu te contrazici singur.

Dar hai ca m-am plictisit de din astia ca tine, ai ignore pa.