anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am mare nevoie de ajutorul vostru.Va rog sa imi spuneti daca este cineva dintre voi care a dat admitere la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" Bucuresti si daca da sa imi dati si mie niste informatii care ar putea sa imi fie de folos. Multumesc!

Răspuns Câştigător
| NOC a răspuns:

Este vorba despre un joc de rol.

Comisia de admitere iti va spune sa tragi un bilet de pe masa. Biletul va contine un scenariu si o cerinta pe care va trebui sa o duci la indeplinire.

Un exemplu ipotetic: "Urmaresti o persoana si vezi ca respectiva persoana intra intr-un bloc de locuinte. Ajungand la usa, observi ca are interfon. Cum procedezi ca sa intri in bloc?"

Ti se vor oferi cateva minute timp de gandire (le poti folosi sau nu, alegerea ta), dupa care incepe discutia cu membrii comisiei.

In principiu, exista doua parti. In prima parte (poate avea loc inainte de a trage biletul), vei fi invitat sa vorbesti putin despre tine, vei avea posibile intrebari in functie de ce spui. In a doua parte vei discuta despre bilet.

Ideea este ca membrii comisiei vor incerca sa te tot intrebe ce vei face daca se intampla xyz lucru, vor incerca sa iti intoarca raspunsul, insa tu trebuie fie sa oferi un argument, fie sa incerci alta abordare.

De exemplu:
- Sun la un nr de interfon (spui ca apare tabelul cu locatarii si nr apartamentului) si imi raspunde o persoana in varsta, ii comunic faptul ca sunt de la posta si ca am un plic pe numele respectiv
- Dar daca persoana nu crede ca sunteti de la posta si va roaga sa ii cititi ce scrie plic?
- Ii spun ca este un plic cu sigla de la Administratia Financiara / parchet / etc, mai multe detalii nu am pentru ca plicul este sigilat si nu ofera alte indicii.

Discutia poate continua in stilul de mai sus pentru ca ti se vor pune 3-4-5 what if-uri la care trebuie sa oferi un raspuns credibil. Scenariul initial tu il faci (de exemplu, cand spui ca vezi lista locatarilor la interfon ca sa stii ce numar formezi ca sa iti raspunda cineva), membrii doar reactioneaza la ceea ce spui.

Un alt exemplu de bilet este scenariul clasic de garderoba, ai pierdut bonul si vrei sa iti recuperezi haina, cum procedezi?

Nu este nevoie de o pregatire prealabila (nici nu ai cum sa te gandesti la ce scenarii iti pot da), important este sa nu te pierzi, sa nu te lasi intimidat, sa ai mereu solutii si argumente.

Cred ca am oferit suficiente detalii.

13 răspunsuri:
| NOC a răspuns:

Ce fel de informatii cauti?

Pune intrebarile punctual si ar trebui sa iti raspunda cine cunoaste detaliile cerute de tine.

Pe site-ul asta scriu raspunsuri multi pustani care nu au nicio treaba cu nimic, asta ca sa fii atent si sa nu crezi tot ce misca pe aici.

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Caut informatii strict legate de probele de la admitere si de interviurile de selectare. Ma poti ajuta tu cumva? Daca da da-mi o adresa de facebook sa putem vorbi in privat. Multumesc!

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Caut informatii strict legate de probele scrise si interviurile de selectie. Daca ma poti ajuta te rog sa imi dai o adresa de facebook sa vorbim in privat sau daca nu doresti asta raspunde aici in continuare.Multumesc!

| NOC a răspuns (pentru marian955):

Pune intrebarile aici, punctual. Ce anume vrei sa stii?

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

In ce consta proba de creativitate?

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Alta intrebare la care caut un raspuns concret ar fi legata de probele scrise, imi poti da te rog cateva informatii care ar putea sa ma ajute in aceasta priviinta?

| NOC a răspuns (pentru marian955):

Proba de limba romana are doua parti. O parte de gramatica (45 puncte) si o parte comentariu literar (45 puncte). Prima parte este grila cu 3-4 variante de raspuns (1 singur raspuns corect) si intrebarile nu sunt prea grele. Intrebarile sunt de vocabular (cum se scrie corect: monede sau monezi), functii sintactice si de propozitie, expresii. Vei avea vreo zece intrebari in total si nu ai nevoie de o pregatire anume pentru a face minim 6-7 din ele.

Partea a doua va fi comentariu, asemanator cu bacul. Trebuie sa inveti si poeziile, nu doar romane etc. Materia este cea ceruta la bac.

La istorie nu stiu. La psihologie se da sinteza, fiind fie subiecte intregi (de ex, motivatia), fie partiale (tipurile temperamentale). De regula, se dau doua subiecte de sinteza. Materia este cea de la bac pentru disciplina psihologie. Iti recomand sa inveti dupa manualul editurii Aramis (coordonat de Mielu Zlate).

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Iti multumesc mult pentru raspunsurile acordate! Vreau sa mai stiu doar cateva lucruri, cum ar fi la proba eliminatorie de la limba engleza, din ce ar trebui sa ma pregatesc mai exact?

| NOC a răspuns:

La proba de limba straina nu trebuie sa te pregatesti pentru ceva anume. Vor fi grile destul de simple cu 3-4 variante de raspuns. Foarte putina lume are probleme la aceasta proba.

Ia o carte de gramatica ca sa revizuiesti teoria, fa cateva grile si gata.

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Testul psihologic complex/testul de intelligence are cumva legatura cu Revista Romana de Studii de Intelligence pe care Serviciul Roman de Informatii a publicat-o de-alungul anilor?

| NOC a răspuns (pentru marian955):

Nu ai fost atent, vei sustine un test de inteligenta (printre altele) in cadrul examinarii psihologice complexe, presupunand ca vei trece de cea preliminara.

Continutul testelor variaza in fiecare an, insa asteapta-te sa ai de-a face cu itemi de tipul sirurilor de litere sau cifre, probleme de logica, mecanica (cu roti etc), plus niste teste mai specializate si de personalitate.

Alte detalii nu ai sa gasesti pentru ca sunt teste interne si pe baza lor obtii un punctaj pentru admitere. Important este sa fii odihnit si atent in ziua in care ai de sustinut testele.

| marian955 a răspuns (pentru NOC):

Iti multumesc foarte mult pentru ca m-ai ajutat si mi-ai raspuns la intrebari dar acum vine cea mai importanta intrebare pentru mine! Tu ai sustinut toate probele de la consursul de admitere?

| NOC a răspuns (pentru marian955):

Da