| NLs_Nelus_1994_DCAI a întrebat:

am niste intrebari legate pentru postul de SGP.

1 Daca ai fost declarat admis, dupa cat timp incepe perioada de instructie?
2 Cat tine perioada de instructie?
3 Ce specializari sunt la SGP?

Răspuns Câştigător
| Cosmin183M a răspuns:

Am uitat sa specific depinde pe ce arma ai mers de ex: Daca mergi pe vanatori de munte o sa faci iarna ca prin noiembrie daca ai mers pe infanterie terestra o sa faci primavara din cate stiu eu. sper ca te-am ajutat Funa!

8 răspunsuri:
| NLs_Nelus_1994_DCAI explică (pentru Violleta2022):

Informatiile astea le stiu, eu am nevoie sa stiu raspunsurile la intrebarile de mai sus!

| Cosmin183M a răspuns:

1.Daca ai fost admis trebuie sa astepti un telefon de la ei si o sa iti spuna unde cand va incepe instruirea.
2. 4 luni.
3.Infanterie terestra, vanatori de munte sunt mai multe.

| NLs_Nelus_1994_DCAI explică (pentru Cosmin183M):

Cosmin, unde pot gasi toate specializarile, sau daca mai stii si altele, te rog sa mi le scrii aici!

| Cosmin183M a răspuns (pentru NLs_Nelus_1994_DCAI):

Soldaţii şi gradaţii profesionişti constituie cel mai numeros corp de personal din armată, fiind destinat îndeplinirii misiunilor de execuţie specifice luptătorilor şi specialiştilor militari, în cadrul microstructurilor de tip echipă, echipaj, post de luptă sau grupă. Soldaţii şi gradaţii profesionişti participă nemijlocit la procesul de instrucţie individuală şi colectivă din cadrul unităţilor militare, asigură exploatarea şi întreţinerea tehnicii şi armamentului din dotare şi execută paza şi apărarea obiectivelor militare. Gradaţii profesionişti pot îndeplini şi funcţii de comandă la nivelul microstructurilor.

Maiştrii militari şi subofiţerii sunt specialiştii şi/sau luptătorii care ocupă funcţii de comandanţi/şefi de grupe, plutoane în structurile combatante sau asigură conducerea structurilor tehnice de suport logistic. Formarea lor profesională urmăreşte dezvoltarea competenţelor de luptător, precum şi de utilizarea, administrarea, întreţinerea şi repararea armamentului, tehnicii şi materialelor din dotare, în vederea asigurării operativităţii acestora. În aceeaşi măsură, maiştri militari şi subofiţerii în a doua parte a carierei se specializează în activitatea de stat major şi de management executiv al activităţilor din armele, serviciile şi domeniile funcţionale ale armatei. Atât maiştrii militari cât şi subofiţerii au posibilitatea, pe parcursul carierei militare, de a deveni ofiţeri.

Ofiţerii reprezintă corpul de elită al Armatei României. Ofiţerii sunt militarii care au absolvit studii universitare şi îndeplinesc funcţii cu atribuţii de comandă/conducere sau de execuţie. Leadershipul este dimensiunea definitorie a ofiterului iar aceasta se concretizeaza în capacitatea de a planifica, de a lua decizii juste şi la momentul potrivit, de a-şi asuma răspunderea propriilor decizii, de a motiva şi coordona oamenii din subordine. Un ofiţer este întodeauna apropiat de subordonati, într-o relatie bazata pe respect reciproc. Ofiţerul trebuie să fie un bun luptător, specialist şi instructor, să dea dovadă de competenţă şi corectitudine, să fie ataşat valorilor naţionale şi universale, să aibă capacitatea de a se adapta rapid la schimbările din jurul său. În carieră se începe, de regulă, cu gradul de sublocotenent şi se poate avansa până la gradul de general. Ofiţerii îndeplinesc funcţii cu atribuţii de execuţie sau de comandă/conducere, hotărâtoare, în acest sens, fiind experienţa acumulată, parcurgerea unor programe de formare profesională continuă, specialitatea militară deţinută, calificativele obţinute în aprecierile de serviciu anuale, propunerea comandantului etc. Durata etapelor de evoluţie în carieră şi dezvoltare profesională, precum şi a stagiului efectiv în gradele de ofiţer variază în funcţie de performanţele şi potenţialul fiecăruia, experienţa dobândită şi pregătirea acumulată pe timpul serviciului militar, precum şi de nevoile institutiei militare.

| Cosmin183M a răspuns (pentru NLs_Nelus_1994_DCAI):

Primul lucru pe care trebuie să-l facă orice tânăr interesat de profesia militară este acela de a se informa:
Personalul biroului informare-recrutare este pregătit şi chiar nerăbdător să te întâmpine şi să te consilieze, pentru ca tu sa faci alegerea cea mai buna.
Odată recrutat/recrutată, devii candidat, iar drumul spre cariera militară ţi se deschide pas cu pas. Doar de tine depinde până unde vrei şi poţi să ajungi.
Întreabă recrutorul despre ceea ce ai de făcut, întocmeşte-ţi dosarul de candidat şi porneşte la drum cu mult curaj şi încredere
Urmatoarea etapa pe care o vei parcurge este selecţia aptitudinală, la unul dintre cele trei centre zonale de selecţie şi orientare: Alba Iulia, Breaza şi Câmpulung Moldovenesc.
Selecţia sau evaluarea aptitudinală se concretizată în examinări specifice şi probe care pot indica dacă şi în ce măsură un candidat poate face faţă cerinţelor profesiei militare şi mediului militar.
Selecţia constă în parcurgerea următoarelor probe:
Probe psihologice:
test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităţilor tale de adaptare la condiţiile specifice mediului militar;
test situaţional (pentru ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri), care evaluează aptitudinile de lider şi capacitatea de a lucra în echipă.
Probe fizice, care constau în:
parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conţine 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime, şi care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistenţa, forţa);
probă de rezistenţă pe distanţa de 1000 sau 2000 m, în funcţie de categoria de personal pentru care ai optat.
Interviu de evaluare finală.
Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat "Admis" sau "Respins
Candidaţii pentru anumite arme/servicii şi specialităţi militare, vor efectua, în plus, o evaluare aptitudinală specială (medicală şi/sau psihologică), dar numai după ce au fost declaraţi "Admis" - la toate cele trei probe enumerate mai sus.
Dacă doreşti să te alături Forţelor Aeriene şi să faci parte din rândul personalului aeronautic, evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială "General doctor aviator Victor Anastasiu", din Bucureşti. Examinările durează câteva zile şi includ mai multe probe şi specialităţi medicale.
În cazul în care optezi pentru Forţele Navale, indiferent de arma şi specialitatea militară, evaluarea aptitudinală specială are loc la Centrul de Medicină Navală din Constanţa.
Dacă ai ales să devii maistru militar, subofiţer sau soldat/gradat profesionist şi alegi armele tehnice – auto, tancuri, geniu, pentru care este necesară deţinerea sau obţinerea permisului de conducere auto, vei efectua examinările psihotehnice specifice, chiar în cadrul centrelor zonale de selecţie şi orientare, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naţionale.
Dacă eşti declarat "Inapt" la evaluarea medicală şi/sau aptitudinală specială, poţi opta pentru o altă categorie de personal, instituţie de învăţământ militar sau post de soldat/gradat profesionist, pentru care nu este necesară acest tip de evaluare, în condiţiile în care metodologia probelor şi rezultatele obţinute la selecţie permit acest lucru.
Urmează etapa susţinerii concursului de admitere într-o instituţie de învăţământ militar sau la un curs de formare profesională, care constă într-un test de cunoştinţe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal şi unitate sau instituţie de învăţământ militar.
Candidaţii care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susţin concurs de admitere, însă vor fi repartizaţi pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat dupa anumite criterii profesionale si administrative, pe baza opţiunilor exprimate la recrutare. Candidaţii care au fost repartizaţi trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

| Cosmin183M a răspuns (pentru Cosmin183M):

Criteriile generale de recrutare pe care trebuie să le îndeplinească, cumulativ, candidatul care optează pentru profesia de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unui colegiu naţional militar (ănvăţământ liceal) sunt următoarele:
a) să aibă cetăţenie română şi domiciliul stabil în România de cel puţin 6 luni, la data începerii anului de învăţământ/cursului/programului de formare;
b) să fie declarat „apt medical";
c) să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii, de serviciu sau în legătură cu serviciul, care împiedică înfăptuirea justiţiei, de fals ori a unei infracţiuni săvârşită cu intenţie, care l-ar face incompatibil cu exercitarea profesiei de militar în activitate ori pentru a urma cursurile unei unităţi de învăţământ liceal militar, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea;
d) să nu facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, iar dacă este membru, să se angajeze în scris că, după admiterea în unitatea/instituţia de învăţământ militar sau în programul de formare/instruire, va renunţa la această calitate;
e) să nu facă parte din organizaţii interzise de legislaţia română şi să nu fie membru al unor organizaţii incompatibile cu regulile, activităţile şi atribuţiile specifice profesiei militare;
f) să nu aparţină unor culte sau asociaţii/grupări religioase care contravin normelor de păstrare a ordinii publice, care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei militare;
g) să nu fie asociat unic ori să participe direct la administrarea sau conducerea unor organizaţii sau asociaţii comerciale, iar dacă este într-una din aceste situaţii, să se angajeze în scris că, după admiterea în unitatea/instituţia de învăţământ militar, în programul de formare sau de instruire, va renunţa la această calitate;
h) pentru candidate - să declare în scris că îşi asumă toate riscurile, în situaţia în care pe parcursul susţinerii probelor de selecţie se află în stare de graviditate/maternitate.

Răspuns utilizator avertizat