Nu lucrez in economie dar sincer am intalnit un profesor de economie extraordinar la ASE. Am avut si alti profesori care se remarcau prin nonconformism, oameni extraordinari, intelegeau sistemul educational perfect, isi faceau treaba foarte bine, stiau sa creeze o atmosfera placuta la cursuri etc. La facultate nu a fost greu pentru ca am facut un liceu economic, unele materii le mai facusem, unele nu. Mie mi-a placut domeniul (marketing) si m-a ajutat sa intocmesc planuri de afaceri, sa stiu cum se fac niste calcule, ce se ia in considerare, ce e important si ce nu etc. Uite totusi un sfat personal Ioana: Invata sa fii un om extraordinar. Cauta oameni extraordinari care au facut lucruri extraordinare (si care inca fac). Poti cauta scriitori, oameni de afaceri, autori, oameni de stiinta etc. Invata de la ei si incearca sa iti insusesti ceea ce ei au dobandit prin experienta vietii si cateodata meditatie. Uite o carte cu care sa incepi (am uitat sa mentionez si filme dupa fapte reale): cartea se numeste Secretele Succesului - Dale Carnegie. Un alt aspect pe care vreau sa ti-l aduca la cunostinta, si anume, nu incerca sa faci ce au facut alti oameni din jurul tau sau din auzite. Esti unica, ai o viata UNICA, trateaz-o ca atare. Oamenii sunt sceptici si pesimisti, dau inapoi la orice problema si incep sa acuze in stanga si in dreapta dar ei niciodata nu sunt de vina (referitor la faptul ca statul nu ofera si bla bla bla). Angajatii uneori, dau salarii si pe calitatea umana pentru ca tu, prin ceea ce esti si cine esti, reprezinti acea firma.
Nicio facultate nu iti ofera un viitor Ioana. In viata, cu sau fara facultate (eu sunt absolvent de ASE), trebuie sa stii cum sa profiti de fiecare oportunitate pe care o ai. Invata limbi straine cautate, invata operare pc, invata psihologia oamenilor de afaceri, a marilor ganditori si vei vedea ce i-au facut pe ei sa ajugna acolo, si iti garantez, facultatea a insemnat (daca o aveau) o picatura dintr-un ocean. Scoala, de orice forma aproape din zilene noastre, invata tanarul sa fie standard, nu-i permite sa puna la indoiala ce i se preda, ce i se vorbeste etc. Devin-o tu un om extraordinar si lucrurile extraordinare vor ajunge la tine.
Intrebarea asta ma macina si pe mine acum 3 luni. Ei bine eu am ales Facultatea de Geografie de la Universitatea Bucuresti. E facultate de viitor. Aici ai mai multe optiuni cum sunt; cartografia, topografia, geografia, etc. Eu am ales geografia, pentru ca dupa ce termin am o multime de ocupatii, precum, profesor, ghid turistic si multe altele. Alte facultati bune sunt cele de limbi straine, ASE. Sper ca ti.am fost de ajutor.
Pf, si eu tind spre Stiinte Econonimce (Oradea) si multa lume ma descurajeaza rau Ca de ce ma duc acolo, nu o sa am loc de munca, salariile sunt mici, etc. Desi matusa mea (Drept) si-a gasit de lucru de-abia dupa 2 ani, iar o verisoara (Stiinte Economice) lucreaza in domeniu din facultate. Ce-i drept, intre salarii e o diferenta. Cum e, lucrezi in economie? A fost greu la facultate?
Iti multumesc tare mult! Mai imi poti recomanda niste carti? Chiar imi era pe lista cea zisa de tine, trebuie sa ma apuc de ea
Ei, haide. Nu a fost mare lucru. Eu iti multumesc pentru ca mi-ai dat ocazia sa te ajut putin. Psihologia persuasiunii - Kevin Hogan. Psihologia persiuasiunii - Ph.d Robert Cialdini. Conducta de bani ( nu mai stiu cine a scros-o, e cu coperta albastra). Cel mai bogat om din Babilon ( are nume unic, o gasesti usor), Atitudinea este totul - Jeff Keller. Daca le citesti pe toate, nu mai ai nevoie de nimic altceva si vei afla niste lucruri extraordinare. Ai grija ca uneori ce citesti aceste carti sa nu cazi in dezamagire, si sa iti poti tine lacrimile in frau (unele momente sunt atat de remarcabile incat te taie plansul).
Eu nu citesc carti care spun ca o singura cale e buna. Oamenii sunt diferiti, la fel si caile. Imi pare rau sa te dezamagesc, nu as citi Osho, cat despre invataturile budiste... mai stiu eu unul care zicea ca e ortodox dar nu ortodox "traditional" ci un atlfel de ortodox (dupa capul lui) si explica el cum are succes in afaceri... Tampenii! Cialdini s-a bazat pe pshihologia grupului. Kevin e magnific, te invata cum sa te joci cu oamenii, e la nivel subtil. Viata de zi cu zi, afaceri, relatii personale. Le analizeaza pe toate. Ti-o recomand! Se merita.
Eu iti multumesc de intrebare. Nu e genul meu, un om cult mi-a vorbit despre o carte citita de el care era scrisa de Osho. Nu m-am referit neaparat la religie, titlul suna dubios. Din ce spui tu pare interesanta cartea. Totusi, eu am cautat cele mai bune carti, bestseller-uri, care sa ma ajute sa gasesesc solutia la o nedumerire, am cautat la mai multi experti dintr-un anumit domeniu si am vazut parerile, am tras concluzia si am ramas cu lucruri bune.
Eu sunt mai inchis la minte, nu citesc toti mamaligarii. Poate sa fie cel mai tare autor din univers, atat timp cat gandirea lui intr-un anumit domeniu e eronata (la modul extrem), nu ma intereseaza. Si inca ceva, draga cititorule, eu nu citesc o carte pentru autor, ci pentru continut. Discerne, fir-ar mama ei de discernere. Daca esti deschis la minte iti dai seama unde greseste si un geniu (ca om). Poti vedea si unde anumit autori au exagerat in scrierile lor. Eu nu cred ca un om detine tot adevarul intr-un anumit domeniu, se poate inseal. Apropo, Kevin Hogan are cartea tradusa in peste 40 de limbi, cea in romana are greseli grave de gramatica, problema editurii, stiu, dar serios, ai o carte in peste 40 de limbi tradusa si tu o traduci ca agramatul? Pentru mine, daca e sa vorbim de educatie motivationala, ti-am enumerat cartile de mai sus, sunt ceea ce am eu nevoie si mi se potrivesc de minute, inteelg perfect autorii, se muleaza pe gandirea mea. Daca vorbim de bestseller, iti spun una extraordinara, Tata bogat tata sarac- Robert Kiyosaki ( asta nu iti mai spun in cate limbi a fost tradusa) nici cati bani a facut Robert de pe urma ei, nici cate jocuri de educatie financiara a inventat in urma continutului acestei carti, nici cate conferinte si invitatii internationale a avut tot din cauza continutului acestei carti si mai ales faima pe care o are. Mie imi place sa imbin ceea ce spun cei mai buni autori de astfel de carti. Am citit si carti aparent bune, bestseller, cu un continut fantastic dar dezamagitor, Foloseste-ti mintea pentru a te imbogati - Napoleon Hill, are cateva aspecte ciudate cartea.
Ca tot vorbeam de discernere. Eu de la Napoleon am citit, nu mai citesc, nu se muleaza pe gandirea mea. De la Kyiosaki am citit doar Tata bogat Tata sarac. Deci, nu citesc carti motivationale, dar, la inceput de a citit astfel de carti iti trebuie putina minte deschisa, iar asta se poate rezovla prin citirea uneia sau a doua carti motivationale daca vrei sa le numim asa. Pe mine alt domenou ma pasioneaza. Nu stiu cat de legal a adus respectivul un business de la 50k la 100 milioane pe an... Te rog sa cauti documentare despre anumiti oameni bogati ai Americii. Poate nu vorbesti numai de America, da, stiu ca exista si exceptii dar ele intaresc regula.
Prietenul meu se numeste Constantin Necula. On om cu o discernere extraordinara. Uita cum sta treaba despre companii, motivatie, carti despre business-uri si altele. Toate sunt 0 daca nu schimba lumea, la modul Einstein sau Gandhi (adica pe tine insuti). Prietene, acelasi Warren Buffet a spus un lucru extraordinar despre companii, si anume: "Cu cat o companie isi extinde dimensiunile cu atat devine mai rece," si cu asta a spus tot ce trebuie despre acele companii de milioane si oamenii care le conduc. Mike Maloney, un expert economic care de cativa ani explica superinflatia ce priveste America si criza mondiala din care va necesita o schimbare a intregului sistem financiar, ce tocmai a inceput, face referire in numeroasele lui explicatii de pe Youtube ca nou numim in mod eronat hartiile "bani" si ca denumirea reala si corecta este valuta. Discernerea sau discernamantul inseamna, aici e intelepciunea ca sa zic asa, ca tu stii cand trebuie sa ia o decizie buna pentru aproapele tau, chiar daca nu te priveste pe tine. Dogma, cum o numesti tu si se pare ca nu cunosti (fara suparare) adevarata insemnatate, ii impune omului (celui care vrea), un mod de viata bazat pe fundamente morale, morala care in zilele noastre nu se mai vrea (vezi interviul cu Soros in care isi spune el ideile despre morala, Dumnezeu, oameni si bani). Insasi morala te face sa nu faci ceea ce vrei tu sa faci in circumstante nedorite. Sa-l scoatem pe Napoleon din discutii, pentru ca ti-am mai spus, nu este un autor pe care eu l-as mai reciti. Apropo de o carte care mie mi-a fost de folos, Schimbandu-ti gandirea iti schimbi viata si Atitudinea este totul. Autorii nu-i mai stiu exact. Ca tot mi-am mai adus aminte ceva si nu vreau sa omit. Bill Gates, renumitul Bill Gates, pasionat de vaccinuri si filantrop, a donat, in trecut, o suma de 10 mil. dolari pentru conceperea unui vaccin impotriva oamenilor bolanvi sau cu gene bolnavicioase. Ce ipocrizie! Filantrop care nu iubeste oamenii. Idem Soros. Te rog ca atunci cand imi vei raspunde sa nu iei si exceptiile de care tocmai ti-am vorbit in mesajul anterior. Stiu ca ele exista dar sunt putine.