Asistent,doctor,farmacist(nu mi se pare salariul chiar asa mare), polițist, nu mai stiu. Dar pe astea s sigura
Academia militara (terestre, aviatie, navala), academia de politie, universitatea tehnica. Se cauta si se vor cauta ingineri, deci orice specializare de la politehnica. Armata si politia va merge cat va fi pamantul. Facultatea de matematica, mereu se vor cauta profesori si contabili. Facultatea de drept (avocat, procuror, executor, judecator). Si cei licentiati in drept vor fi foarte cautati. Pana si cei ce fac scoala de politie au un post asigurat.
Fugiti de specializari precum: marketing, publicitate, administratie publice, stiinte politice, filosofie, sociologie, psihologie, geografie, educatie fizica si sport. Sunt atatea facultati fantoma care scot doar absolventi fara nici o perspectiva.
Foarte utile: Inginerie, medicina (generala, dentara sau veterinara), arhitectura, drept, geografie (ce tine de hidrologie, metrologie, cartografie si planificare teritoriala), matematica si informatica.
Mai putin utile: facultatile economice si de administrare a afacerilor, turism, biologie, chimie.
Inutile: Filozofie, Psigologie, Litere, Sociologie, Istorie
La cat de repede se schimba trendurile cu profilele in societate, nu ajungi decat sa disperi si sa te descurajezi complet. Gandeste-te ce intr-adevar iti place sau ti-a placut in perioada de gimnaziu si liceu. Altfel o sa tot umbli de la o facultate la alta pe baza trendului societatii sau sa regreti ce ai absolvit mai tarziu pentru ca nu era pe placul tau ci doar din necesitate.
Litere inutilă? crec nu știi ce vorbești. am oferte de job-uri grămadă încă din anul 1
și cu chimia îți găsești job, șanse mai mici să găsești și bine bine plătit dar găsești; de facultățile economice o să fie mai mereu nevoie că orice afacere are nevoie de minim un contabil...
bine că zici de geografie că e foarte utilă da pe alea le pui la inutile
îs curioasă cu matematica ce ți se pare că faci atât de util
Nu exista niciun job pe care tu sa il faci cu facultatea de litere si eu nu m-as descurca sa-l fac ca inginer. Invers nu ai nicio sansa. Ia-o asa.
Vezi ca facultatile economice nu scot contabili, nici cu facultatea de contabilitate nu iesi contabil. A, si nu exista facultate de IT, nu se numeste asa Sa te uiti de curiozitate cati se bat pe un loc la facultatea de geografie, este de foarte mare viitor pentru ca se fac tranzactii cu terenuri in prostie.
Nu exista ''IT'' asa cum ii zici tu fara matematica, e ca si cm ai zice ca exista jurnalism fara sa stii limba romana (da bine ca la ce jurnalisti avem...).
și din faptul că „Nu exista niciun job pe care tu sa il faci cu facultatea de litere si eu nu m-as descurca sa-l fac ca inginer" înseamnă că trebuie să ne facem toți ingineri să suprasaturăm piața? chiar există să fim în anul 2020 și încă să credem că trebuie să urmăm toți o singură meserie? să nu acceptăm că există și alte pasiuni și domenii? bine că pui rahatu ăla de facultate de geografie la foarte utilă cu care ieși profesor de geografie și încă 2-3 posturi dacă reusești să le prinzi pentru că îs mega puține și pui literele la inutile de unde ai și oferte de lucru de acasă cu 3000 de lei, vai și amar.
Și dacă tot mă corectezi cu IT, când eu mă refeream strict la domeniu, dar na, vezi că nu există facultate de turism, e în cadrul recomandării tale de geografie
A și apropo de informațiile tale foarte documentate cu facultățile economice : „Legat de facultate, nu trebuie neaparat sa alegi ASE-ul, dar ai nevoie de o facultate care sa iti ofere o diploma care sa ateste ca ai studii economice superioare"
și
https://forum.softpedia.com/topic/1043645-ce-presupune-contabilitatea/
Tu ai trecut măcar de clasa a 12-a? că văd că n-ai nicio treabă cu facultățile
Nu văd care e problema. Sunt mulți elevi care nu știu spre ce și-ar dori să se orienteze, nu e nimic rău să nu știi. Tot e bine că se interesează și nu se duce la plesneală sau chiar deloc.
Nu este nici o problema. De exemplu eu am reusit sa ma hotarasc abia in ultimile zile(muchie de cutit). Voiam sa imi raspunda sa stiu daca este in clasa a 12-a deoarece am dat cu presupusul. Eu din partea mea i-as putea sugera medicina, avocatura sau chiar partea de programare. De exemplu eu as vrea sa ma specializez pe partea de bioinformatica si as putea sa ii sugerez si ei, deoarece este un domeniu nou, in Romania deocamdata nu prea sunt locuri de munca in aceasta specializare, dar pe viitor vor fi si se castiga si binisor daca o intereseaza si asta, dar mie personal mi se pare si frumoasa.
Tu degeaba esti la facultatea de litere ca habar n-ai sa citesti nici linkurile postate de tine. O sa incerc mai ca la gaga, mai pe intelesul tau: nu este de ajuns sa termini o facultate economica ca sa fii contabil cu drept de semnatura, acum e clar?
Si imi mentin parerea, facultatea de litere este total inutila iar mie personal 3000 de lei nu-mi ajung nici de seminte.
Oricum, indiferent ce facultate ai face in Romania nu vei folosi nici 30% din informatia acumulata in piata muncii, sistemul de invatamant (inclusiv superior) de la noi este pilaf. Dar asta o sa descoperi tu cand vei mai creste, acum vorbesti vorbe si ai expeirenta 0.
3000 de lei început, cu germana începi și cu 5000. era un exemplu, nu un lucru general valabil. prefer să câștig mai puțin (Deși o sumă de genu e suficient să trăieși în ro) decât să stau să-mi blestem zilnic viața când merg la muncă. gândirea ta de merg la orice, bani să fie, e nasoală rău
Eu nu lucrez in acelasi domeniu in care am facut facultatea si nu mi se pare ca 3-5000 de RON sunt suficienti sa traiesti in Romania. Sa supravietuiesti da, dar e diferenta intre a trai si a supravietui. Sa vezi ce misto o sa fie cand vei avea si copii sa traiesti din aia 5000 de RON, chiar si din 10.000 RON.
A, fair enough. Suna oarecum arogant răspunsul tău, însă spus așa, are sens. Treaba cu bioinformatica sună interesant, dar îmi imaginez că nu oricine poate să lucreze în domeniul ăsta, dacă nu de alta, din cauza capacităților. Nu e nicio rușine, dar nu toată lumea se pricepe la aceeași chestie!
Mă rog, în orice caz, cred sincer că cea mai bună opțiune e să te interesezi și să iei o pauză între liceu și facultate, dacă chiar nu știi ce vrei să faci. Că până la urmă, odată ce faci ce-ți place, șansele să și reușești cresc - la fel cum scad dacă faci ceva ce nu-ți place și o faci în silă.
Fiecare are ritmul lui, nu-i nicio rușine să nu ai același parcurs ca restul lumii. La facultate, am colegi de 19 ani așa cum am și de 27. În ambele cazuri, e ok!
Păcat că nu pot sa iti evaluez raspunsul ca inteligent sau folositor deoarece sunt junior
Prima data gandeste-te ce ti-ar placea sa faci o viata intreaga. Adica... pe partea economica sau medicala, poate politica sau programare. Adica pentru mine as putea sa iti sugerez programarea sau macar Informatica economica, deoarece acolo ai si parte economica si parte de programare, poti pe viitor chiar sa alegi, dar nu stiu daca iti place. Eu personal consider orice domeniu frumos pentru o persoana care ii place. Nu te chinui sa mergi intr-un loc greu daca stii ca nu iti prea place sau simti ca ai vrea altceva.
Sunt la profil științe sociale, informatica nu e o opțiune pentru mine
Nu am inteles intrebarea dar incerc sa o deduc.
Filosofia, IT, Pedagogia, Medicina si probabil ceva specializat (genetica, automatica, cibernetica, diriginte de santier, proiectant, arhitect)
numesiprenume0 întreabă:
sorinaa0 întreabă: