ERASMUS este parte a programului comunitar in educatie SOCRATES si cuprinde actiuni destinate cooperarii europene in domeniul invatmantului superior. Prin ERASMUS este sprijinita dezvoltarea domensiunii europene a studiilor universitare si postuniversitare, programul acoperind toate disciplinele si domeniile de studiu. ERASMUS a fost lansat in anul 1987 sub forma unui program destinat sprijinirii studentilor in scopul efectuarii unei perioade de studiu intr-o alta tara europeana, cu recunoasterea formala a perioadei petrecute la institutia partenera. Incepand cu anul 1995, ERASMUS a devenit o subcomponenta a programului SOCRATES al Uniunii Europene. Conceptia generala si obiectivele noului program au evoluat, astfel incat mobilitatea reprezinta in prezent doar unul dintre aspectele vizate la nivelul studentilor si al personalului didactic. Noul program ERASMUS urmareste extinderea formelor de cooperare la nivelul invatamantului superior, oferind unui numar cat mai mare de institutii partenere posibilitatea de a participa in proiecte transnationale si de a valorifica in interes comun tehnologia informationala. In prezent, ERASMUS furnizeaza burse de mobilitate pentru mii de studenti, punandu-se accent pe asigurarea recunoasterii academice a studiilor efectuate. In acest sens este demn de remarcat faptul ca in octombrie 2002 Comisia Europeana a celebrat atingerea numarului de 1.000.000 de studenti ERASMUS la nivel european. De asemenea se pune accent pe mobilitatea profesorilor, ca si pe un numar de activitati destinate sa imbunatateasca programele universitare si sa dezvolte cursuri noi, inovatoare, prin colaborare transnationala. Programul ERASMUS functioneaza in Romania incepand cu anul 1998, in baza Deciziei nr. 2 a Consiliului de Asociere UE - Romania din septembrie 1997. Incepand cu anul 2000, ne aflam in cea de-a doua faza a sa, prevazuta a se desfasura intre 1 ianuarie 2000 si 31 decembrie 2006.
ERASMUS nu este program de angajare in munca, este pentru schimbul de studenti.
Mi se pare ca ai facut confuzie cu programul EURES, acesta este un program pentru angajarea in munca in tari straine. In cadrul fiecarui AJOFM exista, cel putin, un functionar care se ocupa cu acest program si trebuie sa te adresezi acestuia.
Habar nu am daca am facut confuzie.
stiu ca am mai vazut pe aici pe TPU si era erasmus si da spunea de angajare persoana respectiva.
sunt intr-un proiect erasmus cu scoala si vroiamsa aflu mai multe informatii despre el.
Proiect Erasmus presupune o experienţă de un semestru/an, care desigur se poate prelungi în care o persoană de regulă student/studentă sau masterand îşi desfăşoară activitatea şcolară la o universitate din străinătate după alegerea ta şi desigur ofertele oferite.
În acest proiect primeşti o sumă de bani lunară care în funcţie de ţara aleasă poate sau nu să îţi ajungă. În unele cazuri este necesar aplicarea la un job care să compenseze lipsurile.
Acolo ai oportunitatea de a participa la cursuri astfel încât să obţii un minim de 30 credite pentru promovarea semestrului. Unele materii nu au echivalent aici aşa că la înţelegerea cu cadrul didactic, la întoarcerea din Erasmus e posibil să mai susţii examene desigur profesorii sunt mult mai indulgenţi în această situaţie.
Dacă eşti plecat cu Erasmus în an terminal poţi susţine 2 licenţe una la facultatea din străinătate (reuşind înseamnă că ai absolvit) şi una aici. Dacă obţii o licenţă în străinătate şansele tale de angajare cresc atât în ţară cât şi peste hotare. În plus dacă în timpul acesta ai avut şi un job e posibil să rămâi angajat acolo.
Mai menţionez faptul că în străinatate se pune mult accent pe munca ta, deci e nevoie de dedicare şi efort.
Să menţionez relaţiile pe care le poţi crea, intership-uri la companii multinaţionale şi multe deprinderi practice şi moderne, sistemul de învăţământ mult mai dezvoltat
anonim_4396 întreabă:
sorinaa0 întreabă: