| bbbbbbbbnbbbb a întrebat:

Ce meserii sunt intr-un aeroport? Si daca puteti sa imi spuneti cu ce se ocupa fiecare meserie.

Răspuns Câştigător
| spiridus25 a răspuns:

Controlorii de trafic aerian se ocupă cu supravegherea şi organizarea deplasării avioanelor în aer, la aterizare şi la sol, prin folosirea radarului şi a comunicaţiilor radio. Printre obligaţiile lor de serviciu se numără comunicarea prin radio cu piloţii, rezolvarea situaţiilor care apar în traficul aerian sau acordarea de permisiuni pentru decolare, aterizare sau zbor la anumite altitudini. Aceştia lucrează în aeroport, la turnul de control al traficului aerian.

Meseria de stewardesa iti face cu ochiul dupa ce ajungi sa urmaresti diverse filme, si-ti dai seama ca poti imbina calatoriile cu partea financiara. Pana aici totul pare de vis, dar trebuie sa accepti ca vei lucra noaptea si de sarbatori si la o inaltime de peste 10.000 de metri.
Care este rolul unei insotitoare de bord?
In primul rand trebuie sa stii de la inceput ca lunar sunt de lucrat cam 60-70 de ore in conditii diferite de clima cu pasageri de diferite nationalitati.
Inainte de a decola, insotitoarea de zbor trebuie sa verifice daca functioneaza toata aparatura. De asemenea, are obligatia sa incurajeze pasagerii care se tem de inaltime, sa raspunda la diferite intrebari, sa aiba grija de copiii care calatoresc singuri si de persoanele cu handicap care au nevoie de ajutor. Stewardesa trebuie sa serveasca masa la bordul navei si sa se ocupe de serviciile adiacente acestei activitati, inclusiv distribuirea de ziare, reviste si sa vanda produse de tip duty-free. Insotitoare trebuie sa intretina si sa administreze snack barul de la bordul avionului si sa respecte ordinele sefului din cabina echipajului in caz de situatii de urgenta sau de accidente.
Evolutia meseriei
O stewardesa poate evolua in meserie de la sef de cabina, la sefa stewardeselor si apoi ca instructoare. Tot in functie de vechime pe care o are isi poate alege si tipul de clasa unde sa lucreze: prima clasa, clasa business si economic. Salariu unei insotitoare de bord in primul an este de aproximativ 1400 de euro.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti
Trebuie sa ai diploma de bac, sa vorbesti fluent engleza si macar o alta limba straina(franceza, germana, italiana, spaniola, araba). Sa urmezi cursuri de specializare cum ar fi cel de la Scoala Superioara de Aviatie Civila ( organizeaza cam doua cursuri pe an). Trebuie sa ai varsta cuprinsa intre 21 si 35 de ani(chiar 30 de ani maximum la unele companii). Inaltime minima trebuie sa fie de 1, 58 si prezenta agreabila.
Cursul de stewardese la academie te costa aproximativ 3500 de euro si dureaza cam 6 luni de zile. Trebuie stiut ca analizele medicale sunt foarte importante in aceasta activitate.
Partea practica a instructajului consta in cursuri pe simulatoare, plus 20 de ore de zbor. La final, urmeaza un examen care se poate sustine doar la Autoritatea Aeronautica Civila Romana. Dupa examen se face zborul de control si abia cand termini toate aceste etape te vei putea angaja.
Pentru a ajunge stewardesa trebuie sa ai charisma, sa fii isteata, sa-ti placa ceea ce faci.
Cine sunt si cu ce se ocupa? Munca unui pilot este de a pilota avioanele.
Care sunt îndatoririle postului? Pilotarea avioanelor (inclusiv a helicopterelor) implica lucrul cu instrumente de navigatie si cu sisteme de computere de la bordul avioanelor, de înalta calificare, operarea unor zboruri economice si în conditii de siguranta, în conformitate cu toate standardele si reglementarile în vigoare, inclusiv rezolvarea situatiilor de urgenta si luarea de decizii în momente critice (cum sunt defectiuni tehnice, schimbari bruste de conditii meteorologice etc.). Pilotul ajutator (sau co-pilotul) are urmatoarele obligatii: (mai explicit, în cazul în care capitanul sau primul ofiter piloteaza avionul): - sa controleze motoarele de zbor, sistemele de control auxiliare, ca comunice cu controlorul de trafic aerian (CTA), sa îndeplineasca sarcini de navigatie folosind sisteme si instrumente de navigatie. Alte activitati includ: sa studieze programul de zbor si conditiile de vreme, sa se consulte cu capitanul / primul ofiter si cu membrii echipajului cu privire la diferitele aspecte ale zborului, sa faca verificari ale echipamentului si ale instrumentelor de zbor înainte de decolare, sa comunice cu turnul de control din aeroport si din alte baze aeriene, sa coopereze cu capitanul / primul ofiter în pregatirea programelor de zbor, sa calculeze consumul de combustibil etc. Daca avionul este prevazut cu un singur pilot, pilotul autorizat sa zboare pe un astfel de aparat devine automat capitanul aparatului de zbor.
Unde se desfasoara activitatea si în ce conditii? Munca se desfasoara de obicei la bordul avionului, lucru ce implica, bineînteles, familiarizarea cu conditii de altitudine înalta, lucrul în schimburi pe timpul zilei si noptii si, deoarece se impune calatoria pe distante lungi, familiarizarea cu schimbul frecvent de fus orar.
Ce instrumente / echipamente folosesc? Acestea includ toate echipamentele folosite la bordul unui avion, cum sunt sisteme de navigatie si de diagnostic, computere de bord, echipament de comunicatie, harti pentru navigatie aeriana, manuale de aeroport etc.
De ce aveti nevoie pentru a reusi? Sa fi terminat studii medii în domeniu, însa studiile superioare sunt recomandate. Mai mult, sa aveti antrenament ca pilot, sa detineti diploma de pilot comercial (în caz de pilot militar vi se cer diplome în domeniu) si în final, sa fiti antrenat pe un anumit tip de avion pe care urmeaza sa-l pilotati (toate abilitatile se vor verifica la perioade fixe de timp). Pe lânga acestea, trebuie sa fiti apt fizic, sa aveti un vaz si un auz bun, sa aveti putere de concentrare, sa judecati si sa reactionati rapid, sa aveti precizie, sa inspirati încredere, sa dati dovada de auto-disciplina, sa dispuneti de capacitatea de munca în echipa si sa aveti putere de improvizatie atunci când este necesar.
Pilotii de avioane si alti specialisti asimilati controleaza functionarea echipamentului mecanic, electric si electronic cu scopul de a pilota aeronave pentru transportul de pasageri, posta si marfa si efectueaza sarcini similare inainte de zbor si in timpul zborului.
Stiu ca nu e cine stie ce dar sper sa te ajute la ceva.

7 răspunsuri:
| AKARA0 a răspuns:

Aia care serveste mancarea din avion
[Servitoarea]
aia face curat in avion si da de mancare in avion
Si pilotul
cel care conduce avionul
Si ingrijitorul care se ocupa de wc-uri

| ithunder a răspuns:

Un aeroport este un loc unde fiinteaza mai multe intreprinderi.

Intotdeauna este bine sa cunosti mai multe limbi straine : eu unul cred ca in ziua actuala este nevoie de stapanirea a minim cinci limbi.

Cunoasterea reala a unei limbi are foarte putin de a face cu invatarea acesteia (doar) pe bancile scolii.

Ce activitati pot fi gasite pentru o femeie intr-un aeroport? Femeie de serviciu, vanzatoare de bilete, functionara la biroul de informatii, acompaniatoare, servitoare, vanzatoare de magazin, geranta debit de tutun, curiera, agenta de paza generala sau de securitate a pasagerilor, etc., pentru a nu aduce in discutie decat ocupatiile legale si morale.

sursa: http://raspunsuri.rol.ro/art/11148-96-locuri_de_munca_pe_aeroport.htm

suntserios
| suntserios a răspuns (pentru AKARA0):

Servitoarea... lol ii zice insotitoare de bord si aia lucreaza in avion nu pe aeroport, citeste macar intrebarea

| stfnn a răspuns (pentru ithunder):

Ala care a scris ceea ce ai postat tu oare nu e de parere ca trebuie sa stii si toate dialectele vorbite in Africa?

| ithunder a răspuns (pentru stfnn):

Nu cred.

| mihai69 a răspuns:

Bun - hai s-o luăm „pe degete":
- în România, aeroportul NU are nicio treabă cu dirijarea traficului aerian; de chestia asta se ocupă o firmă care se cheamă ROMATSA și controlorii de trafic aerian NU stau în turnul de control. Cu excepția celor care controlează activitatea de „taxi" (adică cea de sol, a avioanelor și vehiculelor de pe platforme și piste), dar care și ei sunt angajați la ROMATSA, nu la aeroport.
- activitățile legate de avioane (piloți, însoțitori de bord, mecanici etc.) sunt subordonate companiilor aeriene care operează acele avioane (TAROM, Lufthansa etc.)
- O altă activitate cere se desfășoară pe aeroport, dar nu e oferită efectiv de aeroport, ci tot de către firme de sine stătătoare - catering-ul (mâncarea și curățenia avioanelor). La fel și serviciile pentru pasageri (check-in, îmbarcare, transport la avion etc.);
- singurele „chestii" pe care le oferă efectiv aeroportul sunt alimentarea cu energie electrică, cu combustibil pentru avioane (dar care e livrat de firme consacrate - OMV de ex.), servicii de follow-me, de mentenanță a pistei și a clădirii aerogării, chestii d-astea, neinteresante.
- paza și securitatea de asemenea sunt asigurate de firme de specialitate.
Altceva?

| airlinestravel a răspuns:

Https://airlinestravel.ro/top-5-meserii-aviatie-extrem-de-solicitante.html ai aici 5 meserii extrem de solicitante si ai aici 5 meserii interesante de la aeroportul din Frankfurt big grin https://airlinestravel.ro/......kfurt.html