| InRezevor a întrebat:

Ce reprezintă mai exact experiența în muncă? Se poate referi și la o diplomă în domeniul respectiv? Sau ore lucrate in trecut? De exemplu la instalator toți cer experiența, dar de unde sa o obții daca nimeni nu vrea fără experiență?

10 răspunsuri:
| Fernando9Torres a răspuns:

Experienta in munca e ceea ce stii face(de cat timp o faci fizic nu pe hartie). In Ro facultatea e buna daca vrei meserii complexe(medic, avocat etc) sau in cadrul statului. In firmele private se pune accent mult pe experienta.
Cat despre exemplul tau. Nu, nu se refera la o diploma. Instalator bun nu ajungi cu o diploma ci prin practica. Poti obtine(experienta) daca ai reusi sa mergi ca si "ucenic" la vreun instalator(sau alta meserie) pe care sa-l cunosti si sa stii ca s-ar ocupa de tine

| StrongHeart a răspuns:

Incepi de la nivelul zero, chiar si ca necalificat. Apoi urmezi un curs de specializare sau o facultate si avansezi.

| mgtow a răspuns:

Firmele proaste nu sant in stare sa initieze tineri pentru a avea un viitor in domeniul obtinut, o firma buna te ia de mana si te invata

Bula
| Bula a răspuns:

Intai trebuie sa incepi meseria ca muncitor necalificat.Doar dupa ce inveti (teoretic si practic) BAZELE meseriei, poti primi calificare, adica atestarea ca detii cunostintele de baza din meseria respectiva.
Ulterior, prin experienta anilor (lucrate) vei ajunge sa fii in stare sa faci corect lucrarile.
Majoritatea angajatorilor au nevoie de muncitori experimentati, gata de lucru, sa nu astepte ani intregi pana ce se formeaza muncitori cu suficienta experienta. Sunt putine firme care fac calificare la locuri de munca.

| darrio2007 a răspuns:

Experienta se capata pe parcursul anilor munciti in acea meserie. Degeaba faci o scoala, pentru ca in practica este cu totul altceva. Ca instalator trebuie sa muncesti pe langa unul care se pricepe si ii „furi" meseria.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Experientă, adică să nu fii novice (incepător) in meserie. Adică, să ai vechime in domeniul respectiv, la alte firme pe unde ai mai lucrat.
Dar dacă cunosti bine meseria si te bazezi pe cunostintele tale, desi nu ai vechime in profesia respectiva, depune-ti CV-ul cu incredere. Fiindcă, dacă șefii văd că te pricepi, după o probă de lucru, te primesc in echipa lor.
Poti face cursul de calificare gratuit, la șomaj (daca primesti indemnizatie de somaj), dar si contra-cost, tot la AJOFM, am inteles ca pretul e mai accesibil si chiar se invață meserie, nu doar teorie.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Diploma nu intra la experienta.
Experienta inseamna luni si ani lucrati in domeniu. Nu ore laughing
Pentru a fi instalator cu experienta, trebuie sa lucrezi un timp ca ucenic. Apoi poti spune ca ai experienta.
Daca la momentul angajarii tale ca ucenic, deja ai diploma de instalator, angajatorul probabil te va trece instalator, deci la urmatorul job vei fi instalator cu experienta.

| InRezevor explică (pentru Bula):

Pai ce am spus și eu. Cum vor ei oameni cu experiența când nimeni nu angajează fara

| InRezevor explică (pentru darrio2007):

Adică diplomă de calificare, de pe urma unui curs, fiindcă înainte să iei diploma lucrezi cu cei care știu meserie ca să te învețe, deci se pune ca experiența?

Bula
| Bula a răspuns (pentru InRezevor):

Cuvantul cheie este CALIFICAREA.
Daca lucrezi langa un specialist, nu inseamna ca ai invatat meseria, chiar daca faci calificare la locul de munca.
Certificarea calificarii se face prin examen teoretic si practic.
In continuare, mai demult au fost categoriile, care s-au obtinut dupa un timp de experienta + examen. Astfel s-a cunoscut si nivelul de cunostinta si experienta "specialistului".
In ziua de azi greu gasesti specialisti, fiindca "Dorel"-ii se considera ca sunt cel mai bun in meserie, daca au manuit o scula de 2-3 ori si nu s-a creat paguba mare. big grin