Ca sa intelegem ce-i SANEPID-ul trebuie sa luam in seama definitia acestuia. "Instituţie sanitară care se ocupă cu diferite domenii de igienă publică, precum şi cu combaterea bolilor contagioase."
Ce rezulta:
1. Exista multe domenii urmarite si in care intervine SANEPID-ul.
1.1. Alimentatie publica
- calitatea alimentelor
- pastrarea alimentelor
- igiena personalului care deserveste publicul
- igiena in magazine
etc.
1.2. Respectarea normelor de igiena publica
- respectarea adunarii si depozitarii deseurilo
- respectarea normelor de constructie a fermelor zootehnice, alte obiective care produc poluare.
Am dat doar doua exemple.
2. Munca personalului specializat este in teren, nu la birou, cum zice o "atotstiutoare" de pe aici. La birou se sta atat cat se intocmec rapoartele cu rezultatele constatae pe teren.
3. Rezulta de aici ca principala pregatire este medicina, cu specializare in igiena publica.
4. Sunt posturi si cu alte specializari.
Pana ajungi sef de birou la sanepid, pe la 40-45 de ani, faci munca in birou, scriind zeci de hartii si rapoarte, pe care ti le da seful.
Eu nu imi doresc munca de birou, ci sa merg in control la magazinele alimentare
Una fara alta nu se poate. Nimnei nu ajunge profesor pana nu ajunge intai elev!
iar tu nu vei putea niciodata sa ajungi organ de control pana nu faci munca de birou sa invetis a faci rapoarte si munca serioasa acolo.
Asta este, ca vrei sau nu va trebuii sa ai rabdare ani multi, pana cunsoti totul in domeniul respectiv si apoi participi la concurs de ocupare a unui asemenea post, daca ai vechiema si gradele necesare.
Dar la Sanepid daca urmez controlul si expertiza produselor alimentare? Pot merge in control la magazinele alimentare?
Sanepidul merge in control si la wc-uri si la fermele de porci, unde esti obligat sa te bagi in toate mizeriile. Stii asta?
Nu este o fericire sa mergi pe teren, pe orice anotimp, prin orice gunoaie, depozite, balegar, haznale si alte incaperi pe acre trebuie sa le verifici.