Cind (daca) are loc o renegociere colectiva(sau individuala) este momentul sa-ti spui pasul... dar pentru asta trebuie sa ai pregatite ceva argumente care sa stea in picioare(ex:ca muncesti mai mult, ca ai cistigat/ai ceva experienta, ca faci si din munca pe care ar tr sa o faca alti colegi...)
In urma unei negocieri bineinteles si aducand argumente puternice despre importanta muncii tale si plus valoarea realizata de tine.
Este greu sa ai astazi astfel de nemultumiri intrucat nu esti bagat in seama.Nimeni nu este de neinlocuit.
Cel mai important este sa "prinzi in pasa buna" seful care decide marirea de salar, sau macar are atributiunea de a propune. Initiezi o scurta conversatie pe o tema oarecare, ii maresti buna dispozitie cu cateva replici improvizate si conduci usor discutia spre domeniul de...salarizare. Scurt. In momentul ce ai atras atentia persoanei, pui si tu intrebarea "banala": dupa parerea lui/ei nu ar fi cazul sa primesti un salar mai decent, sa te poti realiza mai bine?
Daca-i a placut de persoana ta, ai 90% problema rezolvata.
Adriela,
O regulă nescrisă a relaţiei angajat - angajator ar fi aceea că "nimeni nu-şi dă fără să ceri". Sugestiile mele ar fi astea:
- asigură-te că ai argumente solide pentru această cerere;
- vezi cît a trecut de la ultima modificare de salariu şi dacă, între timp, volumul şi calitatea a ceea ce tu prestezi sînt un motiv clar pentru mărire;
- verifică dacă în compania în care lucrezi nu există proceduri clare de evaluare periodică, încheiate cu decizii privind modificări salariale; companiile mari şi mai ales companiile certificate ISO au aşa ceva, deci măririle nu se prea fac la cerere;
- verifică dacă nu cumva, pentru perioada în curs, compania nu a luat o decizie de îngheţare a salariilor, măsură luată de mai multe firme în ultimele două luni.
O astfel de cerere, indiferent de cum o "împachetezi", tot "pe faţă" cred că se face. Important este să ai argumente solide. Baftă!
Altfel decat pe fata nu are cum sa fie. aceeasi problema o am si eu si nu stiu cum si ce sa spun. dar trebuie sa spui ca vrei mai mult, nimeni n-o sa-ti puna cuvintele in gura. accentueasza si tu realizarile tale si ce ai reusit sa faci, proiectele care fara tine nu s-ar fi realizat si spune ca ai ajuns la concluzia ca meriti mai mult. e bine sa ai si o suma clara in minte.
In afara de faptul ca ai nevoie de un salar mai mare acesta trebuie meritat. Intai iei fisa postului tau si vezi daca o respecti sau faci mai mult decat ai atributiile trecute in fisa (la serviciul Resurse umane) apoi studiezi contractul de munca pe care l-ai semnat. Daca in acest moment nu esti in pozitia de a cere marirea, ai putea sa propui tu sa faci lucruri in plus fata de fisa actuala si pentru asta sa ceri salariul corespunzator. Bineiteles lucruri necesare firmei, inovatii, ceva ce vreun coleg mai in varsta ar avea de facut si nu mai tine pasul, efectiv sa ceri sa participi la proiecte in care nu erai implicat... O viitoare colega pleaca in concediu de maternitate sau un coleg pleaca la alta firma, ofera-ti serviciile pentru a prelua sarcinile acelora, dar "contra cost"! Succes!