Liceul
Studiile liceale sunt de patru ani, doi obligatorii (a 9-a si a 10-a ), doua ne-obligatorii (a 11-a și a 12-a). Nu există examene între a 10-a și a 11-a ani. Există, de asemenea, un program de fregvență redusă care durează 5 ani pentru cei care doresc să participe la liceu, după ce au renunțat în adolescență.
Conform Legii Educației Naționale din 2009, elevii din clasa a VIII își continuă cursurile în ciclul inferior de liceu după susținerea unei testări naționale care este structurată după modelul testărilor internaționale standardizate.
Există cinci tipuri de licee care permit accesul la învățământul universitar, pe baza tipului de educație oferită și de performanțele școlare. Toate aceste duc la obținerea unei diplome de liceu, acces la examenul de Bacalaureat și prin urmare, accesul la studii universitare. Spre deosebire de sistemele suedez sau francez, curriculumul liceului nu limitează alegerea unei universitați.
Colegiile Naționale - sunt cele mai prestigioase licee din România, cele mai multe sunt în cel puțin un program internațional, cum ar fi Cervantes, SOCRATES, Eurolikes, etc. Toate sunt "teoretice" (a se vedea mai jos). Multe există de peste 100 de ani și au o foarte puternică tradiție în educație. De exemplu, Colegiul Național „Sfântul Sava" din București (1818), Colegiul Național din Iași (1828), Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București (1860), Colegiul Național Mihai Eminescu din Iași (1865), Colegiul Național Frații Buzești din Craiova (1882), Colegiul Costache Negruzzi din Iași (1895). Alte colegii naționale sunt Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București, Colegiul Național Emil Racoviță din Iași, Colegiul Național Carol I din Craiova, Colegiul National "Elena Cuza" din Craiova, Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați etc., ultima medie de admitere pentru acestea este de peste 8.70, dar pentru cele mai bune colegii naționale o medie de 9.50 nu este de ajuns de bună. Intrarea într-un colegiu național oferă competențele și cunoștințe necesare pentru a aplica pentru o Universitate de prestigiu
Colegiu Militar - există decât 3 astfel de licee, administrate de către Ministerul Apărării Naționale. Ele sunt considerate extrem de stricte pentru că au același regim ca unitățile de armată, fiind considerate instalații militare, toți studenții fiind considerați membri ai armatei și astfel se respectă aceleași reguli și regulamente militare. Colegii militare sunt Colegiul Militar Liceal Mihai Viteazu din Alba Iulia, Colegiul Militar Liceal Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Militar Liceal Dimitrie Cantemir din Breaza.
Colegiul Economic sau Colegiul Tehnic - este un liceu cu rezultate foarte bune și cu un program școlar, pe baza educație tehnică sau de servicii (a se vedea mai jos). Deși aceste licee sunt foarte căutate foarte puțini dintre absolvenți profesează în domenile terminate. Mulți dintre absolvenți nu aleg să urmeze nici măcar o facultate de profil apropiat.
Liceu (Liceu Standard) - un tip de liceu mediu, oferind una dintre cele disponibile programe școlare. Tipul de program școlar oferit se adaugă după această denumire (de exemplu, Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu sau Liceul Economic Ion Luca Caragiale). Sunt licee cu profil teoretic sau vocațional.
Grup Școlar - Un grup de două școli - un liceu (de obicei, oferind programe școlare în domeniul tehnic sau de servicii de educație). Unele dintre acestea sunt considerate ca fiind cea mai proastă alternativă, pentru a permite accesul la o diplomă de liceu și de acces la universitate,[judecată de valoare] în timp ce altele sunt foarte bine privite, asigurând o educație de calitate destul de mare[judecată de valoare] (cum ar fi Grupul Scolar Economic Viilor Bucuresti - formarea de specialisti în gastronomie, chelneri de protocol, etc - și care deține propriul hotel, restaurant și patiserie).
Există și Licee și Colegii cu filieră vocațională de profil artistic, teologic sau sportiv. Fiecare tip de liceu este liber de a oferi unul sau mai multe programe școlare (profil).
Sper ca te-am lamurit :) In caz ca inca esti in dubii ai niste linkuri mai jos:
Http://ro.wikipedia.org/wiki/Educa%C8%9Bia_%C3%AEn_Rom%C3%A2nia
http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_educational_system
http://ro.wikipedia.org/wiki/Liceu
http://dexonline.ro/definitie/liceu
http://en.wikipedia.org/wiki/Lyceum
http://dexonline.ro/definitie/colegiu
Buna.Din cate stiu, grupul scolar este pentru cei care nu iau testele nationale.
Nu inveti foarte prost dar ai o medie prea mica pentru liceu.Sunt si care vor sa mearga la un grup scolar pentru ca invata o meserie si au mai multe sanse sa lucreze dupa in domeniul pe care si-l aleg
Mă, un grup şcolar e un liceu care are clase de arte şi meserii. Da, se intră mai uşor la ele, dar crede-mă că nu sunt cu nimic mai rele decât, vezi Doamne, marile colegii naţionale.
Practic, sunt licee ca oricare altele, doar că de acolo mai ieşi şi cu o calificare
Aha, deci sa inteleg ca la colegiu si la grupul scolar se invata la fel...
Depinde,sunt si licee cu care se intra cu o medie mai mica fata de un grup scolar.sa zicem ca gr.scolar este pe undeva mediu.depinde cu ce medie se intra la respectivul gr.sc. iti faci tu o parere.
Ideea e că la orice liceu eşti, fie el colegiu sau grup şcolar, tot trebuie să înveţi. Sincer, în oraşul meu, se învaţă mai bine la grupul şcolar decât la colegiu.
Invatatul propriu-zis depinde de tine, dar profii si colegii sunt factori foarte importanti, si astia difera de la colegiu de prestigiu la grup scolar.
Da, aşa e. Colegii de la un colegiu sunt copii de bani gata plini de aroganţă, profii de la colegii sunt nişte corupţi, iar colegii de un grup şcolar sunt de la ţară, mai proşti, dar te înţelegi bine cu ei, la fel şi profii care sunt ceva mai normali şi nu caută doar să câştige bani pe urma prostiei tale.