Daca urmezi profilul uman si te razgandesti pe parcurs in privinta serviciului pe care o sa vrei sa il ai (si o sa vrei ceva legat de mate, fizica, chimie, bio) trebuie sa te apuci din timp de pregatire ca sa faci cat de cat fata la o facultate de mate, fizica, medicina etc. La profilul mate-info e mult mai mult de munca decat la uman si probabil si mai greu (mai ales daca nu le ai cu stiintele).
De la uman, in linii mari, poti sa ajungi in sistemul cultural (scriitoare, organizatoare de evenimente culturale gen lansare de carte...), poti sa te faci profesoara (de limbi straine sau romana, de geogra, istorie, psihologie), traducatoare, avocat (sau ceva in justitie), psiholog, jurnalist, poate chiar ghid turistic. De la mate-info, dupa facultate poti iesi prof. de stiinte, medic, arhitect, ceva pe la economie, relatii internationale.(nu stiu prea multe despre perspectivele profilului mate-info pentru ca eu sunt la uman). Pot sa iti spun ca se poate opta dupa mate-info pentru o specializare pe partea umanista, dar nu vei analiza un text la fel de complex si vei face niste eseuri mai logice, mai simple, bazate pe o gandire realista, viziune concreta din perspectiva unui realist. Gandeste-te si la ce materii crezi ca poti sa dai cat mai mult la bac ca sa ai o medie buna, pentru ca multe facultati te admit in functie de media de la bac.
Despre politie, ca fata nu iti sugerez Mai ales cand vine vorba de criminalistica. Doar daca nu cumva nu ti-ar fi frica sau sila sa iei probe din locuri unde au fost gasiti oameni in orice fel de conditii.
Iti recomand sa nu incepi liceul cu gandul chitit pe ceva anume. Iti vei mai schimba preferintele pentru facultate si cariera spre sfarsitul liceului si poate si lucrurile in Romania se vor mai schimba pana atunci.
Sper ca raspunsul meu te va ajuta sa iti faci o prima idee. Alege si cu inima, dar si cu capul. Iti urez mult succes in continuare si sa faci alegerea cea mai buna pentru tine!
Da este adevarat daca dai la filologie nu poti face ceva ce implica matematica pentru ca din clasa a 11-a nu mai faci nici mate nici fizica nici chimie. adica nu poti termina la filologie si sa te faci profesor de mate. La academia de politie nu se da examen la matematica. Dar daca dai pe mate-info poti sa iti alegi orice meserie vrei.
Si eunt in clasa a 8-a. Optez pentru matematica-informatica intensiv .
Iti place ca "umanistii" au o logica mai buna, dar nu intelegi geometria? Geometria e 75% logica.
Mulțumesc frumos. M-ai lămurit tu ceva ceva, dar tot mai am câteva îndoieli. Să sperăm că o să știu ce-i și de capul meu până termin a 12-a, cât despre alegere, la real nu aș face față și nu pentru că nu pot, ci pentru că nu vreau căci dacă mă pui să aleg între o compunere de 4-5 pagini ( de caiet studențesc ) și să-ți rețin o formulă. aleg compunerea . nu știu de ce sincer dar în fine, însă cred că voi merge la real căci am mai multe posibilități și nu vreau să regret în cazul în care îmi voi deschide apetitul pentru o meserie și nu o voi putea face datorită faptului că am ales profilul uman. E greu să înveți la ceva care nu îți place, intensiv, mai ales când nu ai nicio materie care să-ți placă. Și din profilul uman sunt materii care nu-mi plac cum ar fi franceza sau istoria, dar îmi place mult să scriu, însă nu vreau să dau la jurnalism căci ar fi ani irosiți în care am învățat ca proasta, mai ales având în vedere faptul că dacă îmi aleg o meserie trebuie să fie și bine plătită. Părinții m-au împins spre domeniul poliției și nu vreau să-i dezamăgesc și să aleg o meserie banală când au investit atâta în mine, darămite când o să ajung la facultate o să le presez și mai mult buzunarul. Dar cum spun ardelenii: Om trăi ș-om vedea!
Îmi cer scuze... trebuia să scriu real nu uman. ) Și nu consider totuși că geometria e 75% logică, căci logica nu este neapărat sinonimă cu matematica. Logica după mine reprezintă cât de bogată și cât de vastă este gândirea unei persoane, astfel încât să sesizeze anumite lucruri înaintea altora. Consider că dacă deprinzi ce formule trebuie să aplici în nu știu ce unghi diedru sau alte minuni, nu îți îmbogățește gândirea ci mai degrabă te înnebunește, e strict părerea mea, însă dovada ar fi că orice matematician e puțin " sărit de la bord ". Însă într-adevăr că și matematica are un rol în dezvoltarea gândirii, însă nu consider că atât de mult cum spun alții, însă poate mă înșel.
Parerea ta...
Geometria iti stimuleaza capacitatea de gandire, mai ales cea in spatiu.
Nu inteleg de ce toata lumea vede geometria ca pe o toceala.
Consider ca trebuie sa fii inteligent (in opinia mea, inteligenta = capacitate de gandire) ca sa iti dai seama ce teoreme sa aplici. Asta in problemele decente.
Nu știu probabil ai dreptate, însă fiecare dintre noi are cu totul o altă perspectivă, poți să fii deștept și să nu-ți placă geometria, deci dacă nu-ți place. nu te atrage, e normal să nu înveți și atunci bineînțeles că nu știi ce formule să aplici. Pentru mine un om deștept nu înseamnă să știe matematică, să fii deștept nu înseamnă să înveți foarte bine ci să știi să vorbești, să ai logică și să știi să deprinzi anumite lucruri înaintea altora, pentru că pur și simplu te gândești. Cei care învață bine nu sunt neapărat oameni deștepți, că se pricep în domeniul pentru care studiază, aia e altceva. Pentru mine oamenii deștepți sunt cei din domeniul literaturii, care au imaginație.
Imi place ca esti extraordinar de modesta.
Am putea avea polemici pe baza "adevaratei inteligente" saptamani intregi...
Avand in vedere ca te consideri un Einstein^2, credeam ca poti face abstractie de invatat sau nu.
Eu ma refeream la faptul ca daca stii toate teoremele NU te ajuta cu nimic in geometrie. Iti trebuie o capacitate de gandire relativ mare.
Mulțumesc pentru apreciere. Dar geometria înseamnă teoreme, la fel ca și algebra care se bazează pe formule. Degeaba ai creativitate dacă habar nu ai de teorie. Îmi mențin părerea cu privire la geometrie și la faptul că cei care o înțeleg și " o folosesc în viața cotidiană " nu înseamnă că sunt oameni inteligenți. Însă depinde bineînțeles la ce fel de inteligență ne referim, ca să nu vorbim ca proștii sau proastele toată ziua pe subiectul ăsta și fiecare să vorbească despre cu totul altceva.
Eram ironic.
Spuneam, ca pentru un geniu, cum tu te autointitulezi, se poate face abstractie de invatat sau nu.
Acum ti-am inteles mentalitatea.
O dar vai, erai atât de ironic. de fapt atât de pierdut în ironie ( permite-mi să reformulez ) încât efectiv nu ai observat că ți-am răspuns cu aceeași monedă. eram și eu la fel de ironică ca și tine. ce voiai să spun? Să te înjur, să-ți reproșez lucruri fără a te cunoaște? Ți-am mulțumit, pentru bunul simț de care dai dovadă. Am înțeles aluzia stai liniștit și eu în viața de zi cu zi sunt destul, suficient de ironică încât să știu cu ce se mănâncă.
Cât despre afirmația ta, să știi că te înșeli amarnic. A vorbi formal și a avea concepții diferite nu înseamnă a te crede un geniu, dar de fapt nici nu știu de ce îmi bat capul, când ne-am abătut de mult de la subiectul de dezbatere.