Nu ai spus intre ce ore se desfasoara activitatea.
Una e un serviciu asigurat 24/7, alta e un restaurant care deschide la 7 si inchide la 23.
In cazul restaurantelor, se poate aplica si lucrul in schimburi, dar nu prea se aplica din cauza bucatarilor-sef, care ar trebui sa isi predea gestiunea la fiecare sfarsit de tura. De aia se prefera ture de zile intregi.
Programul normal trebuie sa se incadreze in 160-180 de ore pe luna, in functie de zilele lucratoare. Ce e peste se plateste mai mult, dupa lege.
Eu credeam ca nu este legal, dar tu zici ca-s multi care lucreaza astfel. Cred ca te referi la cel cu cate 16 ore de munca? Partea buna este da ca iti pica weekend liber(cele 2 zile) dar pentru tine toata saptamana este asa. Acum depinde si de familie, ce program au si ei, ca uneori vei munci tot weekend si nu ii vei mai vedea. Si n-am inteles ce-i cu cele 5 zile, eu zic ca tot programul de 8 ore dimineata/ seara, e cel bun, dar e cam incomod pentru cel de pe "tura cealalta".
In domeniul Horeca, cam asta e programul. Sa explic faza cu 5. Ai așa:
Săptămâna lunga lucrezi: luni, marti, vineri-duminica.
Săptămâna scurta: miercuri-joi.
Intermediar: vineri-duminica.
Eu am întrebat(pentru cei ce lucrează in domeniu) dacă ei fac altfel așa încât sa prindă 3 zile libere(in Weekend)
Lucrez de la 8-4 și am 4. 000lei. Urmează sa se mărească programul + 1500+ la salariu? Dar ne lasă sa facem programul cum vrem noi iar colegii au propus 2-2(2 zile lucrezi 2 nu) și as vrea alta varianta mai easy
Horeca. N-am zis ca nu o sa se plătească ce e suplimentar. Doar ca sefii ne-au dat posibilitatea sa ne facem noi un program
Adica, sa lucrezi o data 2 zile, si alteori cate 3?
La cate 2 zile ar fi luni&marti lucrezi, miercuri si joi ai liber. vineri si sambata lucrezi iarasi, duminica si luni - liber. marti&miercuri- lucrezi. joi & vineri = liber. sambata & duminica = lucrezi. apoi e invers. Dar tu zici ca ai un altfel de program, cu motivul ca sunteti putini, de care eu nu am auzit. Iar tu daca te duci alea 3 zile de "weekend" in fiecare saptamana, evident ca "tura cealalta" are liber, dar tu probabil nu vorbesti cu ei, si poate ai un program ciudat.
Horeca inseamna hoteluri restaurante, cafenele, baruri, etc.
La receptie, curatenie, termoficare, intretinere samd, se practica 12/24 12/48. De aia am intrebat de program.
La restaurante, cred ca 2 cu 2 e cea mai ok varianta. Reusesti sa lucrezi cele doua zile grele, apoi te relaxezi 1-2.
Varianta usoara ar fi schimburi de 6-8 ore, un schimb dimineata si unul seara, dar cum spuneam, pentru bucatari ar fi nasol sa isi predea gestiunea atat de des. Mai ales ca schimbul s-ar petrece undeva pe la amiaza, cand ar trebui servit pranzul.
Când sunteți mai mulți trebuie să votați, degeaba îți dorești tu ceva dacă restul nu. 2 cu 2 este mai nasol pentru că lucrezi 12 ore, eu aș rămâne la 8-4.
RaduAlexandru2005 întreabă: