Universitatea din Timisoara (banuiesc ca la ea te referi) are si facultate de medicina si facultate de farmacie (separat).
Vei face 6 ani de medicina generala. Nu trebuie sa iti alegi nici o specialitate, de-abia in urma examenului de rezidentiat (care se da dupa licenta) iti vei alege o specialitate.
La admitere se da chimie organica, dar trebuie sa fii foarte bine pregatit si la chimie anorganica, altfel primul an ti se va parea imposibil de promovat.
Brigaela, nu înțeg ceva. După cei 6 ani de medicină generală dau rezidențiatul şi după aceea specializarea? Câți ani durează specializarea?
Eu îmi doresc să dau la psihiatrie sau dermatologie. Care sunt paşii pe care trebuie să îi urmez?
Dupa cei 6 ani de facultate, dai examenul de rezidentiat. In functie de nota pe care o iei, ai dreptul sa iti alegi un post de rezident din cele disponibile (de exemplu, in anul tau sunt disponibile 20 de posturi de dermatologie, daca exista 20 de oameni cu nota mai mare decat tine si care isi doresc dermatologie, tu nu vei mai prinde aceasta specialitate si vei fi nevoit fie sa iti iei altceva, fie sa stai un an acasa si sa dai din nou rezidentiatul pentru a lua o nota mai buna).
In timpul rezidentiatului, care in functie de specialitate dureaza intre 3 si 6 ani (pe derma si psihiatrie dureaza 4 ani), vei lucra in spital, sub coordonarea unui medic mai mare in grad, vei primi salariu si vei avea niste indatoriri (nu ai voie sa lipsesti, trebuie sa stai tot programul de lucru la spital, sa mergi in anumite stagii, sa inveti in timpul stagiului pentru a promova un examen care se da periodic, sa faci un numar de garzi, sa iti iei concediu doar cat prevede legea si doar cand iti aproba seful de sectie, etc). Nu vei putea avea pacientii tai, parafa ta nu va avea valoare, vei invata practicand si ascultand. Dupa acesti ani, vei da un examen de specialitate, care este un examen greu, cu proba scrisa si mai multe probe practice, pe care trebuie sa il promovezi ca sa devii medic specialist. Din acel moment trebuie sa iti cauti un loc de munca si cand iti gasesti, vei fi medic pe picioarele tale, cu drept de a avea pacienti si de a pune parafa (si evident cu raspundere legala pentru activitatea ta medicala).
Din cate stiu eu, posturi de dermatologie sunt mai putine si se iau destul de repede la examenul de rezidentiat (trebuie sa fii cam in primii 15% din centrul tau de examen). Posturi de psihiatrie sunt mai multe si se iau mai greu, iar uneori poti lua direct de la rezidentiat un post definitiv (la care sa te duci direct dupa examenul de specialitate, fara sa iti mai cauti), mai ales in sanatoriile psihiatrice situate in localitati mai mici sau cele cu regim strict, care sunt situate in afara localitatilor.