Salontanul le-a spus cam pe toate, dar sub forma de amalgam. El a amestecat categoriile de forte cu armele si specialitatile.
In primul rand din academiile militare ies ofiteri, care nu sunt luptatori (luptatori sunt SGP-istii), ei sunt comandanti in unitatile luptatoare sau sefi in formatiunile de deservire (in functie de arma si specialitatea pe care a urmat-o in academie), adica manageri. Asta asa la general, ca fiecare specialitate are specificul ei. De ex. la infanterie, tancuri, artilerie - unitati luptatoare, prima functie pe care o indeplineste un absolvent este de comandant de pluton. Si la alte arme sau specialitati sunt asemenea functii.
La aviatie iesi pilot. La marina comandant de formatiune pe nava, in functie de specificul navei.
E greu ca cineva sa enumere ce functii - nu meserii - poate sa ocupe un absolvent de academie militara. Nici un militar nu poate sa le enumere pe toate, deoarece fiecare categorie de forte armate, arma si specialitate are functiile sale specifice.
Meserii au doar maistrii-militari. Acestia au scoala militara nu AM. Ofiterii au AM. Doua categorii: servicii si luptatori. Servicii sunt arme; intendanti, finantisti, transmisionisti, geniu, NBC (protectia nuclear bacteriologica si chimica), cai ferate, constructii, auto, politia militara, asigurarea medicala, radiolocatie, justitia militara (nenorocitii care au pensiile cele mai mari si de aia zic civilii ca noi avem pensii speciale. Mai mult, ei nu sunt subordonati MApN ci justitiei dar li se dau pensii militare), culte, cadre universitare, topogeodezie. Poate am uitat ceva! Deci, scuze! Am iesit de mult timp din randurile armatei. Luptatori (tot arme): infanteria, infanteria marina, aviatia, marina, cercetasii, artileristii si rachetistii terestrii, tanchistii, vanatorii de munte, rachete si artilerie antiaeriana, parasutistii si fortele speciale. Aici sunt sigur ca sunt toti pentru ca eu am facut parte din luptatori si stiu ce puneam pe harta. Trebuia sa pun si serviciile dar erau prea multi sa-i tin minte pe toti dar nu cred ca am uitat ceva. Cele mai avantajoase sunt servicile. E mai putin probabil sa ajungi in linia intai. Sa nu ma intrebi ce inseamna fiecare arma ca mi-ar trebui un roman si nu ma mai apuc de scris acum la batranete!
Vă mulțumesc frumos! Se vede că ați fost dedicat meseriei! Tot respectul eroilor noștri! Dar, după părerea dvs., este o carieră de viitor în armata pentru o femeie, daca asta o pasionează?
Multumesc si eu! Daca as mai avea 19 ani as lua-o de la capat. Pentru o femeie desteapta este si mai bine. E greu. Am avut zile si nopti cand n-am dormit cu atat mai mult cu cat am fost luptator dar sunt si multe, multe amintiri frumoase. Eu am un blog. Nu-mi fac reclama ca nu este monetizat, dar daca vrei sa citesti cateva intamplari din armata iti dau un link: https://tscoldman.wordpress.com/
Sunt si cateva intamplari din viata civila dar poti sa le alegi pe cele care au poze din armata. Daca o sa-ti placa m-as bucura. Succes!
@CodrutElian1990 Alo! Serios? Ofiterii nu sunt luptatori? Si comandantii de plutoane (sublocotenenti) ce sunt? Observatori militari? Stau la birou si-si "manageriaza" plutonul? Stii macar cum se da o comanda de foc? Daca-mi spui ce inseamna C.U.I.D.P.F.M. te cred ca ai facut armata. Macar daca mai citeai ziarele militare. Sunt online si nu e greu sa citesti. Uite! Iti dau un articol de pe Facebook: https://www.facebook.com/Bg2VM/posts/1651206985036398/
Uite aici despre cei din linia intai: http://presamil.ro/......-zi-cu-zi/
Sa vezi acolo despre sublocotenentii din linia intai! Ala este forta luptatoare nu la birou!
@Salontanul, ofiterii sunt comandanti. Da, un civil poate sa zica: armata este formata de luptatori. Dar un militar nu. Ofiterul este mai mult decat un luptator: este conducatorul subunitatii - pluton, companie(baterie), batalion (divizion) etc., conducere pe care o face prin planificarea luptei - asta mai ales la esaloanele mai mari,- si conducerea luptei prin ordine si comenzi la esaloanele mici, prin ordine la esaloanele mari. De asemenea sunt conducatorii diferitelor categorii de arme sau specialitati in cadrul unitatilor si marilor unitati luptatoare. Vrei sa zici ca un comandant de brigada este luptator? Da, un ofiter trebuie sa fie un bun luptator - ca pregatire -, pentru ca ar fi culmea metodicii sa invete subordonatii ceea ce nu stiu. Este diferenta intre a fi bun luptator si a fi luptator. Daca citeai fundamentarea carierei militare, gaseai acolo scris asa: "Leadershipul este dimensiunea definitorie a ofiterului, iar aceasta se concretizeaza în capacitatea de a planifica, de a lua decizii juste și la momentul potrivit, de a-și asuma răspunderea propriilor decizii, de a motiva și coordona oamenii din subordine. (...) Ofițerul trebuie să fie un bun luptător, specialist și instructor..." Deci sa fie un bun luptator. La subofiteri si SGP-isti scrie clar: acestia sunt luptatori. E grea logica limbii romane.
Imi dai nise trimiteri care se potrivesc la ce am spus eu ca nuca-n perete. In linia intai sunt doar comandanti de plutoane si companii, cei care sunt destinati.
Dar cred ca ai facut armata pe timpul lui Mos Teaca. Tactica de lupta s-a schimbat. Unde ai vazut in razboaiele locale recente, fostele fronturi din razboaiele mondiale? Acum sunt loviturile aeriene punctale la baza si apoi curatarea terestra.
Eu nu trebuie sa demonstrez nimanui nimic, mai ales tie, care mai scapi cate o prostie in postari. Cred ca ai vazut ca nu ti-am comentat postarile doar tangential.
RegeleCornet întreabă:
Alexandru250201 întreabă: