anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mă ajută si pe mine cineva?! Imi poate spune cineva toate costurile care sunt la UMF(medicină)? Cât costa examenele,inscrierea, licenta si rezidentiatul?

10 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

E irelevant pentru că intre etapele astea sunt ani mulți și implicit, totul (costuri) se schimbă intre timp

| WhiteLife a răspuns:

Examenele nu costa, dacă esti la buget. Mai întâi e taxa de admitere (și simulări înainte daca vrei sa dai), nu știu exact cat e, dar cu siguranță astea toate diferă de la o facultate la alta. Apoi, dacă ești la buget nu plătești nimic, in afara de cărți și cursuri (sa zicem că ai de xeroxat sau de scos slide-uri, plus de cumpărat niște tratate, pe care poți iarăși să le xeroxezi). Sunt studenta la farmacie, noi nu prea folosim tratate sau atlase, dar dau pe cărți și cursuri aproximativ 200 de lei pe semestru. Dacă ești la taxa plătești taxa in transe, la noi sunt vreo 3, cred (5-7000 de lei pe an, depinde de la o școală la alta și bineînțeles că se pot modifica preturile). Daca nu iei un examen în sesiune îl poți da in restanță și dacă nu îl iei nici atunci trebuie să plătești refacerea de materie, care se calculeaza: numărul de credite x prețul per credit. La noi e undeva pe la 80 de lei un credit, cred, materiile la care se pică au 5/6/7credite (evident că poți pica și la celelalte sau se poate ca profii să nu te lase la examen daca nu ai prezente la cursuri sau laboratoare). Taxa de licență nu am idee, probabil câteva sute de lei, rezidențiatul se plătește daca vrei sa te înscrii și să-l dai, apoi nu ai de platit nimic, ci ai salariu. Toate astea sunt relative, se pot schimba chiar în cadrul unei școli de la un an la altul, așa că nu are relevanță prea mare. Dar nu te stresa, toate la timpul lor.

Pentru mai multe detalii poți intra pe site-ul facultății și să te uiți la ce au afișat legat de admitere (trebuie sa fie și taxele trecute), licență etc, sau sa iei un număr de telefon de acolo și să suni la secretariat, ei sigur îți pot spune tot cu exactitate.

| AdelinaC a răspuns:

Informatiile mele sunt neactualizate de 3 ani, dar poate te ajuta cat sa iti faci o idee. Admiterea costa inainte in jur de 250 de lei, daca luai la buget era totul ok, daca prindeai la taxa plateai 6.000 de lei primul an, acum am inteles ca a crescut taxa la 120.000 lei. Examenele din timpul facultatii nu se plateau, nici restantele. Daca picai si restantele si intrai in re-re, plateai 50 euro daca erau la buget si 100 de euro daca erai la taxa sau student strain. Licenta era in jur de 200 de lei, taxa ca sa poti da examenul, iar rezi in jur de 400 de lei. Daca esti la primul rezi nu platesti nimic anual, dar daca esti la a doua specialitate se plateste taxa anuala

| Ioana1312321 a răspuns (pentru AdelinaC):

Dar taxa asta pentru ce trebuie platita?

| Ioana1312321 a răspuns (pentru WhiteLife):

Eu as vrea să mă ajuti cu informatiile UMF- Iasi, specialitate medicina. Vreau să mă fac doctorita.Este greu la medicina?

| WhiteLife a răspuns (pentru Ioana1312321):

Te ajut cu drag la ce știu, dar nu sunt studenta la Iași. E greu la medicina la orice specializare, dar nu e imposibil. Nu te gândi la ce va fi în viitor, la licență, rezidențiat, pentru că e mult timp până atunci și lucrurile se schimba de la an la an. Pentru moment e bine să intrii pe site-ul lor, sa vezi detaliile legate de admitere, daca ai nelămuriri sa suni la secretariat și să încerci să faci rost de cartea lor de grile pentru admitere și de bibliografie. Cumperi manualele și te pui sa le înveți bine, apoi faci grilele. Daca ai ambiție și te pui sa înveți din timp sigur vei intra big grin Mai departe vei vedea ce înseamnă o facultate și îți va lua o perioadă să te adaptezi, dar nu te speria, orice inceput e mai greu. Vei avea cursuri in diverse locații, la spitale, vei avea de făcut gărzi, o sa ai nevoie de halat și papuci din aceia pentru spital, cred că în primul an trebuie sa vă luați și stetoscop și să vă faceți niste analize. E foarte frumoasa medicina, am avut 2 ani o colega de camera studenta și invata foarte multe lucruri interesante. Secretul e să înveți din timpul anului (in weekend mai ales), sa nu te dai bătută și să fii pasionata de ce faci happy

| Ioana1312321 a răspuns (pentru WhiteLife):

Chestia asta cu invatatul mi se pare ok, dar pe mine mă cam panicheaza costurile. Daca ar trebui să dau foarte multi bani, cum ar fi 15.000 sau eu stiu cât pe semestru nu imi permit de unde să scot banii acestia.

| Ioana1312321 a răspuns (pentru WhiteLife):

Cand poti fi de garda? Pe timpul facultatii? Pe timpul facultatii poti ajuta pacienti sau să fii ajutor?

| Ioana1312321 a răspuns (pentru WhiteLife):

Iti permite timpul de facultate să lucrezi si in alta parte?

| WhiteLife a răspuns (pentru Ioana1312321):

Nu iti fa astfel de scenarii. Taxa anuala e stabilita de fiecare facultate, la noi e 6800 de lei pe an si cred ca se pot da in 3 transe (in Iasi s-ar putea sa difere suma). Deasemenea, poti incerca sa stai un an acasa dupa BAC si sa lucrezi, in timpul asta te pregatesti bine-bine pentru admitere (poate chiar sa fii la bursa in primul an/semestru) si apoi ai bani pentru restul de cheltuieli. Poti lucra si in fiecare vara cate 3 luni, in vacanta, ca sa faci rost de bani de buzunar. Sau poti opta pentru bursa sociala daca e cazul, sau de merit (la noi cea de merit e 700 lei/luna, dar primesc doar primii 2 din an, dar la Iasi, daca sunt mai multi studenti sigur se dau mai multe burse). Cred ca sunt vreo 2 (nu stiu exact numarul, dar oricum putine) garzi. Colega mea in primul an a fost la o garda la ceva operatie, a intrat in sala cu niste colegi si stiu ca era foarte entuziasmata. Restul garzilor nu cred ca s-au facut, cred ca doar le-au trecut medicii acolo ca sunt facute, ca nu prea sunt interesati ei de studenti. Poti face voluntariat daca vrei sa ajuti, dar sa stii ca nu o sa ai nici cunostinte si nici autorizatie sa ajuti cumva mai... oficial. E bine sa ajuti cu ce poti pe oricine, dar o sa te saturi in timp dupa ce toate cunstintele o sa te puna sa le ghicesti bolile pe care le au laughing Si mai poti ajuta oamenii in practica de vara (cred ca undela la vreo 3 saptamani la noi la medicina, dar difera la fiecare an), stiu ca pe colega au pus-o sa ia tensiunea, sa noteze diverse chestii, sa ia un puls, sa asculte bataile inimii. Acum depinde si la ce sectie esti si de cat de dispusi sunt medicii sa te implice si cati colegi mai ai la practica (cat e de aglomerat), dar in principiu ai ocazia sa faci lucruri din astea micute. Cu lucrul nu stiu ce sa zic...la noi la farmcie am cateva colege care lucreaza, dar au terminat postliceala si majoritatea sunt la taxa (una singura cred ca e la buget, dar are restante pe vara, vreo 3). Si chestia e ca ai nevoie de un sef foarte intelegator sa poti sa ai program flexibil si sunt unii profi care iti ofera un punct in plus daca ai toate prezentele (si daca nu ai numarul suficient nu intri in examen). Cel mai bine daca in inceput medicina e sa te tii de ea, e grea asa cum e si parerea mea e ca e riscul prea mare sa si lucrezi in acelasi timp. Mai bine stai un an sau doi si poate mergi in strainanate sa strangi niste bani si apoi iti vezi frumos de studii. Asa s-ar putea sa nu reusesti nici cu una, nici cu cealalta. big grin