Conteaza si se face pe doua cai: prin cursuri profesionale facute in cadrul jandarmeriei sau printr-o facultate care sa aiba echivalent si in jandarmerie si sa fie loc liber. Exemplu: daca faci o facultate cu specialitate economica si ei au loc de finantist la o unitate te pot incadra. Altfel faci facultatea si iesi la pensie tot jandrm-subofiter. Cunosc un caz la mine in localitate: un agent de politie (pate sunt mai multi dar eu doar pe el il stiu) a facut dreptul. N-au avut unde-l baga si a iesit la pensie tot agent. Altfel putea iesi comsar sau alt grad mai mare.
De exemplu: Daca sunt la facultatea de Educație Fizică și Sport, merge sa optez la gradul de ofiter. Mi-a spus cineva care este jandarm subofițer, ca nu contează ce facultate faci, și trebuie sa termin facultatea respectiva.
Doar daca au functie de ofiter cu EFS la scolile de jandarmi. Cine ti-a spus, ti-a spus gresit. "Doar daca au functie in calificarea respectiva"! Asa fac facultatea 50% din jandarmi si ar trebui sa mareasca numarul de functii pentru aia? Exista un ştat de organizare care nu poate fi depasit. Crede-ma! Sunt militar de cariera si stiu cum functioneaza lucrurile.
Nu poti ajunge ofiter din subofiter doar cu niste cursuri profesionale. Pentru ca sa ajungi ofiter, fara sa urmezi academia militara - sunt cazuri cand s-a aprobat sa se faca la fara frecventa - trebuie sa ai o facultate pe specificul functiei, asa cum a mai spus cineva.
Cred ca te referi la politie sau la armată, nu la jandarmi.
La jandarmi nu trebuie sa faci Academia Militara pentru avansarea rangului subofițer-ofiter, dacă vrei sa fi direct ofițeri, trebuie sa faci Academia de Politie din București, și a doua metoda este terminarea unei facultăți.
Ceva povestit de un professor care a absolvit institutul pedagogic prin anii ’60.
In perioada de dupa razboi activistii de partid proveneau din muncitori cu 4 clase. Unii din ei si-au completat studiile, altii nu. La un moment dat a venit dispozitie ca toti activistii sa-si completeze studiile cu gimnaziu, iar cei pe functii mai inalte cu liceu si facultate.
La un examen cu acestia au fost numiti in comisia de examinare un profesor mai in varsta, ce-si facuse studiile inainte de razboi ca (presedinte) si ca membrii un secretar UTC de la raion (cel care mi-a povestit) si un alt profesor.
La un moment dat intra un barbat, presedintele ii spune sa traga un bilet. Barbatul ia biletul, iar presedintele comisiei il intreaba:
- Stii subiectul?
- Nu, ii raspunde barbatul.
- Pune biletul inapoi si ia altul, ii zice profesorul.
Barbatul trage pe al doilea, il citeste, il pune inapoi, ia altul face le fel. Asa face de vreo cinci ori, la care presedintele comisiei l-a oprit si i-a spus:
- Ai nota nota 5.
Tanarul profesor (utecistul) s-a mirat si l-a intrebat pe presedintele comisiei:
- Tovarase profesor, de ce i-ati dat nota 5 si el nu a raspuns nimic?
- Tinere, ii raspunde profesorul, tovarasul stie ceva, dar nu stie unde sa caute.
Morala: Tu stii ceva despre angajarile in jandarmerie, dar nu stii unde sa cauti ca sa te documentezi.
PS. Presedintele comisiei primise dispozitie s treaca toti activistii care se prezinta la examen.
Președintele nu prea se leagă cu treaba de jandarmi. Acuma sunt alte vremuri, totul s-a schimbat, alti fac 50% fac Academia de Politie, sa fie direct ofițeri; iar 50% o facultate pentru a avansa in rangului, dar e mai greu. Este adevărat ca nu stiu cum sunt cu angajările, dar cu timpul le voi învăța. In politie, jandarmi și armata totul este diferit, nu compara tu armata/poliția cu jandarmi, la jandarmi poți avansa in rang cu o facultate, acum toți prostii pot, n-ai ce sa faci, asta e realitatea.
Vorbeam eu de presedintele tarii? Hai ca esti dus.
In primul rand ca sa fii jandarm, de orice rang, trebuie sa ai o pregatire militara. Ma refer la jandarmii luptatori sau cadre de conducere a oricarui domeniu. Aceasta pregatire se face pe trei niveluri:
1. Ofiteri - Academia de politie din Bucuresti.
2. Subofiteri si maistri militari - in scolile militare de jandarmi.
3. SGP - Centre de pregatire militara ale jandarmeriei sau armatei.
Pe langa cei care absolva aceste institutii, pentru functii care sunt unicat in unitatile de jandarmi si care doar deservsc aceste trupe, se pot angaja direct din viata civila persoane care au pregatirea corespunzatoare, asa cum sunt : medici, finantisti, asistenti medicali, juristi etc. Acestia fac un curs de pregatire militara.
Este adevarat ca pana nu demult se angajau din viata civila - unde era nevoie - chiar si luptatori. Dar acestia erau selectionati dintre cei care facusera armata.
De asemenea, intre jandarmi, armata, politie si celelalte forte cu regim militar exista o colaborare in pregatirea personalului in domeniile comune.
O singură întrebare: Pt avansarea rangului la jandarmi subofițer-ofiter, trebuie sa am pe cineva înăuntru "ma refer sa fie jandarm" ca sa fiu avansat, adică sa ma promoveze el sau nu contează deloc