| oOMasTerOo a întrebat:

Doar ce am terminat liceul si suncat cam nedumerit in legatura cu facultatea si as avea niste intrebari (ca sa nu ma fac de ras):
1. In ce consta licenta si in cat time se desfasoara obtinerea acesteia?
2. Am inteles ca pentru a profesa ai nevoie de master/doctorat si ca dureaza in jur de 1-2 ani. In ce conatau avestea?
3. Care e faza cu restantele? (Stiu ce sunt doar ca nu stiu cum functioneaza)
Cam atat pentru moment. Va multumesc!

Răspuns Câştigător
| BackAgain a răspuns:

1. Ciclul de licenta e facultatea la care te gandesti in mod normal. Cei 3-6, in functie de facultate (presupunand ca nu repeti sau ingheti vreun an). Sa zicem ca la facultatea pe care ai ales-o faci 5 ani. La finalul celor 5 ani, dai un examen din toata materia celor 5 ani si apoi tii o prezentare. Examenul = examenul de licenta. Prezentarea = lucrarea/teza de licenta. Poate nu e peste tot la fel, dar din cate stiu eu, la sfarsitul penultimului an din ciclul de licenta trebuie sa-ti alegi o tema sau un titlu pentru lucrarea de licenta si sa informezi conducerea. O sa ai un cadru didactic indrumator sa te ajute cu lucrarea de licenta (ceea ce nu inseamna ca o sa-ti faca el/ea lucrarea). Ajungi la prezentarea tezei doar daca treci examenul de licenta, iar daca te descurci si la prezentare, o sa primesti o diploma. Sa zicem ca esti la Farmacie: pe diploma o sa scrie "farmacist".

2. N-ai nevoie de master sau doctorat ca sa profesezi decat daca vrei sa fii profesor universitar. Masterul si doctoratul iti deschid mai multe porti si iti cresc salariul. Masterul e in principiu o specializare. Ca sa dai doctoratul trebuie sa ai macar o carte sau lucrare publicata.

3. Exista o perioada de restante dupa sesiune. Mergi la examen ca si cum ai merge la el in sesiune, il dai la fel si speri sa-l iei. E a doua sansa sa treci examenul. Sa zicem ca ai picat mate pe sem I in sesiune si o dai in restante: daca iei de trecere, aia o sa-ti fie nota trecuta, iar daca nu iei, iti ramane restanta pe vara (pe perioada de reexaminari/refaceri). Unele facultati au "treapta", adica la finalul anului cu "treapta" trebuie sa ai toate restantele luate, indiferent ca sunt din anul respectiv sau un an anterior, sau repeti anul. In perioada de reexaminari poti sa dai orice restanta, din anul respectiv sau oricare an anterior, DAR ai un numar limitat de reexaminari pe care poti sa le dai. Presupun ca numarul difera de la facultate la facultate. In general, la restanta nu trebuie sa completezi vreo cerere, pur si simplu te prezinti si dai examenul, pe cand la reexaminare trebuie sa completezi o cerere si e posibil sa ti se perceapa o taxa de participare. Stii ce sunt creditele? In functie de facultate si de specializare, exista un numar minim de credite pe care trebuie sa-l acumulezi ca sa treci anul. Fiecare examen are x credite. Evident, iei creditele doar daca il treci, fie in sesiune, fie in restante. Sper ca te-am lamurit.

2 răspunsuri:
| oOMasTerOo explică (pentru BackAgain):

Legat de master, acesta e obligatoriu sau obtional? (Ma prind mai greu). In rest este totul ok, iti multunesc frumos pentru ajutor!

| BackAgain a răspuns (pentru oOMasTerOo):

Optional. Diploma de licenta e ceea ce iti da dreptul sa profesezi. Masterul e un bonus.