| ElenaSt2011 a întrebat:

Imi puteti scrie care sunt cerintele pentru a primi autorizatia de ghid de turism, cat costa toate demersurile si de unde, adica de la care institutie se poate obtine acea autorizatie pentru a putea lucra legal.

Este obligatoriu sa dovedesc ca posed un autoturism cu ajutorul carora sa transport turistii, sau nu este nevoie? Caci in orasul meu, cele mai importante obective turistice se afla in zona pietonala, unde nu au acces masinile.

Mentionez ca in prezent urmez un curs cu profilul ghid de turism, ghid judetean si national, iar la finalul cursului va fi un examen si voi primi o diploma.

Mi s-a spus ca acea diploma poate ajuta detinatorul sa lucreze ca ghid de turism, daca isi face PFA.

Stiu ca actele pentru PFA se obtin de la Registrul Comertului din orasul natal si apoi se merge la Finate, dar aceste demersuri se fac dupa ce se obtine autorizatia de ghid de turism - undeva in Bucuresti.

Sau se poate obtine si in alte orase ale tarii?

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.

1 răspuns:
| alessia5158 a răspuns:

1. Vei avea nevoie de un atestat, nicidecum de o autorizare!
Atestatele de ghid se eliberează în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 305 din 8 martie 2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism şi a Ordinului nr. 637 din 1 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
Citeste actele normative din link-ul : http://turism.gov.ro/legislatie/control-si-autorizare/ghizi-de-turism/
Din continutul Ordinului 637/2004 citeste cu atentie " Normele metodologice privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism".
2 In vederea atestarii si a primirii ecusonului de ghid dosarul cu documentele enumerate la Art. 14 din Norme se depune la registratura Ministerului Turismului :http://turism.gov.ro/contact/
Suna la numarul de telefon din link pentru a te asigura ca informatia mea este exacta!
3.Nu este obligatoriu sa detii o masina. In schimb este obligatorie detinerea unui atestat privind cunoasterea unei limbi straine asa cum se arata la Art. 14 din Norme.
4.In ceea ce priveste PFA-ului demersurile se fac numai dupa ce vei primi atestatul de la Ministerul Turismului.
Te-as sfatui sa nu te grabesti cu infiintarea PFA-ului, adica sa profesezi pe cont propriu. Sfatul meu are la baza informatia ca, in Romania, sunt atestati peste 3500 de ghizi si numai 10% dintre ei profeseaza cel mult 6 luni /an! Cauta, intai, sa profesezi in calitate de angajat la un agent economic (firma) cu activitate de turism (vezi prevederea de la art. 17 din Norme!).
Succes!