Nu-mi spune "domnule", mai e mult până să-mi câștig această titulatură. Momentan sunt și eu un simplu student.
Prezența la cursuri și seminarii depinde și de profesori. De regulă cursurile nu sunt obligatorii, dar seminariile da. Eu anul acesta am avut profesori care făceau prezența atât la curs, cât și la seminar. Lucrurile acestea le vei afla de la fiecare profesor în parte la prima oră din anul universitar, atunci fiecare în parte își va impune condițiile. Dar de regulă ți-am zis, cursurile nu sunt obligatorii, ci doar seminariile (nici măcar ele în unele cazuri).
Da, poți lucra ca recepționer în străinătate, dar și în România. Dacă vei finaliza facultatea cu franceza și engleza bine puse la punct + că ai avantajul că într-o țară străină ai cunoaște și o a treia limbă, româna, te poți angaja ca recepționer, iar salariile sunt foarte ok. Sincer, iau și eu în calcul varianta asta. Voi vedea pe viitor însă ce și cum voi face, mai e timp de gândire.
Studiile dureaza intre trei si cinci ani. Poti ajunge profesor, traducator, functionar la UE.Plata ca profesor este modesta. Obtinerea postului se face printr-un concurs dur.
Salut! Din calitatea unui student la o facultate de profil, cred că îți pot vorbi despre ce vei studia și ce oportunități ai pentru viitor. În primul și în primul rând, limbile străine se studiază în cadrul Facultății de Litere. Nu știu din ce zonă a țării ești, însă îți recomand facultățile din Iași, Cluj și București, pentru că sunt cel mai bine văzute în străinătate și se face carte, sunt mulți profesori bine pregătiți și care știu cum să lucreze cu studenții astfel încât acestora să le fie cât mai ușor să învețe o anumită limbă. În cazul în care optezi pentru engleză și/sau franceză, profesorii vor avea deja pretenția ca tu să stăpânești bine aceste limbi și ca să spun așa, nu-ți vor acorda o perioadă de acomodare. În schimb la alte limbi, precum germana, italiana, spaniola etc., se ia totul de la 0, însă asta se va face într-un ritm alert fiindcă la finalul primului an va trebui să fii cam la același nivel cu alții care cunosc deja limba respectivă (spre exemplu, sunt mulți studenți care au făcut germana în liceu și bineînțeles, au un mare avantaj față de cei care sunt începători).
Durata studiilor de licență este de 3 ani, iar eu personal consider că este o alegere avantajoasă. Bineînțeles, studiile îți vor fi recunoscute în străinătate, iar o persoană ce cunoaște două limbi este foarte bine plătită în țări precum Anglia, Franța sau Germania. Cunosc personal un caz, mai exact o vecină care a studiat specializarea engleză-germană la facultate, iar acum ocupă o funcție la o fundație umanitară din Anglia și câștigă în jur de 4000 lire pe lună. Repet, în orice țară cu o economie ridicată ești foarte bine văzut dacă stăpânești cel puțin două limbi străine și mai ales dacă ai o diplomă de licență prin care să confirmi asta. La noi în țară există opțiunea de a preda limbile respective în școli (bine, asta în caz că vei alege engleza, franceza sau germana), să faci meditații în particular cu elevi sau oameni care vor să se pună la punct cu una din acele limbi și să lucrezi la un centru de traduceri sau la anumite firme care au nevoie de translatori. Poți de asemenea să-ți încerci șansa și în freelancing, se câștigă foarte bine dacă faci o impresie bună angajatorilor și devii cât mai cunoscut în domeniu.
În concluzie, sfatul meu este să îți alegi o astfel de specializare (în domeniul limbilor străine), mai ales dacă te pasionează. OK, nu pot nega, poate în clipa de față cineva cu o facultate de informatică sau de medicină este plătit mai bine, însă dacă pe tine te pasionează limbile străine, păi fă ce-ți place și în mod sigur vei ieși la urmă câștigat!
Inspirationale sfaturi mi-ai dat. Deocamdata ma descurb la engleza. Dar insa la franceza sunt lemn. Si la facultatea unde ma duc eu are doar engleza-franceza sau doar engleza.
Mi-ar fi placut o facultate in alta parte, dar din pacate nu dispun de fonduri.
Mi-ar placea sa lucrez in domeniul hotelier, mai ales in cadrul de receptie, de asta m-am gandit ca poate m-ar ajuta intr-un fel sa-mi maresc sansele sa ma angajeze si sa dau randament la un hotel.
Vreau sa mai stiu un lucru. Cum este materia de limbi straine, cat este de dificil si cum ar trebui sa ma pregatesc pentru a fi foarte bun in acest domeniu?
Multumesc anticipat.
Te sfătuiesc în primul și în primul rând să te pui bine la punct cu partea de gramatică a limbilor pe care dorești să le studiezi, din ce mi-ai dat de înțeles, e vorba de engleză și franceză. De la gramatică pornește totul, dacă stăpânești noțiunile principale de gramatică, nu vei întâmpina probleme prea mari. Vei studia literatură engleză și franceză, bibliografia e destul de vastă și conține autori din cele mai vechi timpuri, vei face de asemenea noțiuni de fonetică și lexicologie și bineînțeles, mulți profesori vor lucra cu voi frecvent traducerea anumitor fraze la diverse timpuri verbale. Dacă te pasionează, nu îți va prinde greu. Ia și învață noțiunile de gramatică în ambele limbi, în special timpurile, iar asta te va ajuta enorm la începutul facultății. După ce te vei acomoda îți vei intra în ritm și nu vei mai întâmpina probleme. Multă baftă îți doresc, și dacă mai ai nevoie de sfaturi mă poți căuta oricând!