Vezi raspunsurile date la aceste intrebari:
https://www.tpu.ro/cauta/?keyword=liceul%20militar&ord=data
Merita, dar mai departe esti constient ca o sa avansezi doar pe pile si relatii, am pe cineva in armata, ca sa il faca subofiter i-a cerut 7k euro, cu toate ca e profesionist, a deschis ochii ca doar relatiile si pilele te avanseaza.
Vorbesti prostii. Or mai fi si din acestea, dar avansarile se fac conform instructiunilor.
Poate ca cineva i-o fi cerut acelui cineva bani, acela fiind SGP prost, deoarece, fara scoala militara, in armata, nu se mai avanseaza la gradul de subofiter.
Atunci spune-mi cum a trecut fisa medicala el avand probleme grave cu inima? exact, dand suma potrivita.
pentru suma potrivita poti obtine foarte multe avantaje chiar si in armata, nu o spun eu sau el, au spus-o altii care au avut functii.
Ce are Sula cu prefectura? Ce are un medic corupt cu avansarea, pe care o fac sefii militari? Ma gandesc ca ceea ce prezinti tu este la nivel de SGP. Ce optiuni de avansare are un soldat profesionist? Daca nu stim, hai sa nu vorbim. Aici era vorba de cariera militara: liceu militar, academia militara, ofiter al armatei romane. Avansarea in functie a unui ofiter nu se face atat de usor. Propunerea de avansare este analizata de o comisie.
Ramai la ce stii tu si eu raman la ce stiu eu, o sa vada el.
faptul ca nu vrei sa accepti ca cu bani poti fenta si ajunge direct, asta e problema ta.
stii cum e o mana spala pe alta, comisia are partea ei, comandantul partea lui si tot asa si asa am incheiat cu tine.
Da, merita in totalitate, fiindca un liceu militar poate duce la o cariera militara de succes, iar la terminarea unei academii Militare ai contract perment de munca pe 5 ani, ai salariu mare, ai ajutor finaciar pentru transport si chirie, ceea ce nici o alta facultate din lume nu ofera in ziua de azi.
Salut,nu poți avansa în mapn fără studii, cel puțin ca și sgp! îți trebuie minim postliceala ca să poți accede în corpul subofițerilor și minim 3 ani în spate! ce spui tu este aproape imposibil pentru ca nu te primește efectiv la școlarizare dacă nu te încadrezi la ce am scris mai sus! Nu mai merge cu șpagă, nimeni nu se mai risca pentru un bou care nu este în stare sa facă o școală, riscul de a fi anchetat este foarte mare! Deci, deși sunt activ, cei ce au dat șpagă au fost anchetati/prinși cu tâmpenii după aproximativ 6 luni.deci,nu cred ce ai scris, ori cunoștință ta își bate joc de tine! salutari și numai bine!
Baiatul sorei mele este ofiter in armata si a inceput cu liceul militar, apoi academie militara a primit contract pe 5 ani prima oara si a mers unde a fost repartizat, apoi s-a transferat si inca lucreza ca ofiter in armata, avand beneficiile pe care ti le-am mentionat mai sus.
O sa-ti dau un raspuns mai detaliat si tin sa mentionez ca eu lucrez in sistemul militar si am vorbit cu cateva sute de oameni despre cariera lor.
Intrebarea "merita?" e foarte vaga, dar in cazul asta as zice ca raspunsul e "da" 90% din timp. Daca as putea da timpul inapoi la clasa a 8-a, eu cred ca as alege sa fi mers. Uite totusi cateva cazuri in care NU merita sa faci liceul militar:
- Daca esti dintr-o familie FOARTE bogata.
- Daca vrei neaparat sa treci printr-o faza din aia in care iti faci tatuaje pe gat, bagi droguri in tine pana lesini la petreceri si iti umpli fata de piecing-uri.
- Daca esti obez si nu intentionezi sa schimbi asta
- Daca ai genul de personalitate care te face sa nu poti lucra intr-o echipa sau imparti lucruri cu ceilalti
Cam atat. Ai mentionat ca ai auzit ceva care ti-a dat planurile peste cap. O sa presupun ca te referi la faptul ca voiai sa dai la liceul militar si ai aflat dupa ce poti deveni ofiter si daca ai facut un liceu civil sau chiar si daca nu ai facut nici macar o academie. E adevarat, strict teoretic nu e obligatoriu liceul militar din nici un punct de vedere. Si e adevarat de asemenea si ca probabil aia 4 ani de liceu vor fi o idee mai usori si mai distractivi daca ii faci la un liceu civil (desi asta nu e neaparat garantat).
Dar, mie cel putin imi este destul de clar ca daca faci un liceu militar esti mai pregatit pentru academie si pentru viata de ofiter. Din moment ce din clasa a 8-a deja te gandesti la cariera o sa presupun ca vrei sa fi ofiter mai incolo, nu ca ar fi ceva gresit la a fi subofiter sau maistru, doar ca acolo e si mai usor sa te plafonezi. Desi in tara exista doar 5 licee militare si sute de altele civile, majoritatea celor cu pozitii inalte in armata au studiat la cele 5 din cate vad. Tu in a 12-a vei fi studiat deja mult mai mult materiile din care se da admiterea la academie decat ceilalti, sa nu mai zic de probele fizice. In anul intai vei fi deja obisnuit cu rutina si protocoalele de la academie. Nu e fizica cuantica sa-ti pui uniforma pe tine la 6 dimineata si sa intelegi ce inseamna dungile de pe umarul cuiva, dar tu nu va trebui sa-ti bati capul cu lucrurile astea, pe cand ceilalti da. Vei putea sa-ti ocupi mintea cu chestii mai relevante, iar ca ofiter asta e foarte important pentru ca practic toata viata te vei pregati pentru teste si examene ca sa prinzi functii mai bune sau in locuri care-ti plac mai mult.
Aici chiar conteaza notele, pentru ca repartizarile pe baza astora se fac. Eu lucrez momentan pentru fortele aeriene si am avut de cateva zeci de ori discutii de genul acesta:
- Ce specializare ai?
- Meteorolog
- Asta iti doreai sa faci?
- Nu, voiam sa fiu pilot, dar n-am avut note destul de bune pentru asta.
- Aham. Ok, unde locuiesti?
- Intr-un sat in munti, e o unitate micuta acolo.
- Acolo voiai sa mergi?
- Nu, voiam aproape de un oras mare, dar n-am avut note destul de bune pentru asta.
A mentionat cineva intr-un alt comentariu chestiunea cu pilele si coruptia. Exista un sambure de adevar acolo, dar ce descrie utilizatorul acela nu are absolut nici o noima. Vor fi probabil situatii cand va aparea un post care te atrage, se va face concurs, veti fi trei candidati aproximativ la fel de calificati pentru acesta dar unul din ei e nepotul generalului nu-stiu-care si ala va fi ales. Dar sa trebuiasca sa dai mita pentru avansare, de asta n-am auzit niciodata. Iar suma si gradul mentionat in comentariu sunt absolut comice. Daca era vorba de un colonel care deja castiga aproape 3000 pe luna si era vorba sa-l faca general, POATE as fi crezut. Dar ce scrie in acel comentariu e complet ridicol.
O sa vezi ca exista si foarte multi oameni care isi dau singuri mai multa importanta decat e cazul si mereu cand nu le iese ceva spun ca "sistemul" e de vina. Gandeste-te totusi logic putin. Daca o unitate scoate la concurs un post, inseamna ca are NEVOIE de cineva sa faca o anumita treaba. E in interesul intregii echipe de conducere de la acea unitate sa angajeze cel mai competent om posibil. Si sa zicem ca vrea cineva care e complet inapt sa-i dea bani unuia (sau tuturor chiar) din comisie. Ok, dupa ce se intampla? Aia trebuie sa faca pe prostii sa se prefaca ca au crezut ei, cu mintea limpede, ca asta e cel mai bun candidat, apoi sa continue sa faca asta in toate discutiile cu superiorii lor cat acel om continua sa lucreze acolo, si pentru o suma de bani primita odata isi asuma toti riscul ca vor fi prinsi si penalizati urat urat de tot, mai ales daca se face contestatie sau apar zvonuri legate de asta. Sincer acum, suna a ceva ce ar merita sa faci?
Daca mai ai alte intrebari, iti raspund cu drag.
Legat de weekenduri, nu, nu sunt libere mereu. Unitati diferite au programe de munca diferite, dar ca ofiter mereu va trebui sa lucrezi ocazional in weekend.
Legat de salariu, depinde enorm de specializare si de functie. Ca ofiter nu vei muri niciodata de foame, dar totusi variaza. Din cate stiu, cel mai bine platiti sunt pilotii de avion de vanatoare, dar e extrem de dificil sa ajungi asa ceva.