| Daiki a întrebat:

Salutare, am si eu o intrebare relativ stupida, deci sa incepem cu inceputul.
In clasa a 6-a am dat abandon scolar datorita problemelor financiare si problemelor de la scoala de bully si dupa am plecat cativa ani in strainatate si dupa ce m-am intors in Romania (anul trecut) din vina zvonurilor cum ca fara 8-10, mi-a fost frica sa imi caut un loc de munca, asa a fost si faza ca fara 8 clase nu pot da de permis (cu toate astea am permisul luat de 2 luni) de asta intreb si sunt confuz, poti sa gasesti un loc de munca decent cu mai putin de 8 clase? Sau Romania chiar depinde de o diploma bagata pe gat cu forta?
Multumesc.

Răspuns Câştigător
| cehos69 a răspuns:

Depinde, cu clase putine poti sa inveti o meserie, de viitor sunt strungurile CNC.
salariu pleaca de la 4500 net pentru un reglor, bine sa iti faca si programele pentru cnc-uri happy
in concluzie pui mana si cauti un domeniu unde exista posibilitati de avansare, daca te duci nu stiu de exemplu la carat mobila, ce inveti? nimic.

8 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Si daca tot ai fost plecat pe afara de ce nu ai platit si factura aia de la Vodafone? Cu 8 clase vei fi sluga altuia mai prost decat tine. dar care are 10 clase. Cu mai putin de 8 clase vei căra nisip pe santier. Continua studiile de unde ai ramas, ca ai sa fii prostul tuturor daca vei avea noroc sa te angajeze cineva.

| Bvvla a răspuns:

Poti urma o scoala postliceala, iti termini studiile si vezu unde optezi, ai mai multe sanse sa realizezi ceva.

| Daiki explică (pentru darrio2007):

Domnule "Campion al zilei" asa cum scrie sub profil, decat sa dati raspunsuri stupide, mai bine nu mai dati, acum stiu ca e frumos sa primim punctaj pe baza unor raspunsuri pe un site pe care lumea da cu parerea.
1. Faza cu factura a fost acum 2 ani, deci, daca am scris alta intrebare dupa 2 ani, inseamna ca, ghici ce, nu s-a intamplat nimic in legatura cu tribunalul si alte chestii.
2. Slugi suntem si cu 12 clase si bac luat, chiar daca ajungem mari "manageri" si asa mai departe, tot slugile unui "patron" care chiar daca are sau nu 12 clase si bac, a ajuns patron.
O zi placuta, domnule "Campion al zilei"

| cehos69 a răspuns (pentru Daiki):

Un singur exemplu iti dau, am vazut ce a afirmat ala cu toate ca il am la block.
am avut pe un coleg la munca, omul nu avea prea multa carte vreo 7 clase si stia sa iti faca programe pe manurhin kmx 413 si citizen modelele mai vechi, printre primele cu programare, le dadea clasa inginerilor pe care ii avem, stii de ce? pentru ca a avut cine sa il invete si s-a tinut, iar programatorii nostri au primit clasa de la unu cu cateva clase, sigur ca la salariu e o diferenta enorma dintr-un programator si un reglor care iti stie 5 tipuri de strunguri + programare la ele.
scoala e irelevanta intr-un domeniu tehnic daca stii ce sa faci, pentru coordonator se cere 12 clase fara bac la noi si ghici ce, nu vine nimeni ca nu gaseste si a pus pe un betiv care are si ala cateva clase si nu stie sa scrie bine, dar stie meserie si sa vorbeasca cu oamenii, e o diferenta.

| haileewatson a răspuns:

Nu exista un raspuns general valabil pentru intrebarea ta. Totul depinde de domeniul unde vrei sa profesezi. Ideea de baza e ca cu 8 clase poti gasi un job care nu necesita studii/specializare, dar salariul nu va fi mare, cel putin nu la inceput. Pe de alta parte, conteaza si ce stii sa faci. Daca te pasioneaza web design, graphic design sau IT in general si tu inveti toate lucrurile astea, iti creezi un portofoliu si capeti experienta, nu ii pasa nimanui cate clase ai, poti sa lucrezi si ca freelancer si ca angajat intr-o firma. La fel si in comunicare, fashion design, etc.
Din punct de vedere legislativ, majoritatea job-urilor cer macar o diploma de bac care sa fie pusa la dosarul angajatului. Daca ITM vine in inspectie la firma si dosarele nu sunt ok, isi ia firma amenda. Depinde

| Violleta2022 a răspuns:

Sigur ca poti sa gasesti un loc de munca si fara scoala, fiind foarte multe dispoibile in: agricultura, in constructii, la serele de flori si legume, la intertinut fermele de animale sau de pomi fructiferi samd

| Violleta2022 a răspuns:

In orice caz, pentru cei ca tine care din anumite motive au fost nevoitis a abandoneze scoala, exista un progarm special al Ministerului Invatamantului care te ajuta sa faci mai multe calse intr-un an, recuperand scoala.

Programul se cheama " A doua sansa" si ruleaza in fiecare judet, dar numai la anumite scoli selectate de Minister.
Va trebuii sa mergi la Inspectoratul scolar din Judetul tau sa te interesezi si sa te inscrii, acum avand sansa sa termini nu doar scoala generala ci si liceul, in doar cativa ani.

https://www.portalinvatamant.ro/......10851.html

https://www.antena3.ro/......18537.html

Mult succes cu scoala si gasirea unui loc de munca!

| darrio2007 a răspuns (pentru Daiki):

Zi mai bine ca iti este teama ca ai sa ajungi exact asa cum ti-am scris mai devreme.
Lasă critica.
Continua-ti studiile, tinere.
Si la maturat strada se cere mai mult de 6 clase.
Si daca inca nu ti s-a intamplat nimic in problema cu factura, nu e timpul trecut.